Mer

  Morgenkaffen onsdag 18. mars: GOP lanserer budsjettforslag mens Biden fans lanserer «Draft Biden»

  God morgen! Det er onsdag 18. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «By the end of it, I’m Freddy Krueger torturing this girl in her nightmares.»

  Ted Cruz tyr til selvironi i sin kommentar om mediedekningen av reaksjonen som tre år gamle Julia Trant kom med under en tale Cruz holdt i New Hampshire i helgen. I talen nevnte han at «verden står i brann», noe som treåringen tolket bokstavelig, i form av et lettere vettskremt ansiktsuttrykk. Ted Cruz på sin side mener at mediene har laget fem høns av én fjær.

  NYHETER

  REPUBLIKANERNES FØRSTE ALTERNATIVE STATSBUDSJETT LAGT FREM. I går la leder for budsjettkomiteen i Representantenes hus, Tom Price (R-Georgia, 6. distrikt) frem republikanernes alternative statsbudsjett. Ikke overraskende inneholder republikanernes forslag mye kutt i offentlig forbruk, intet mindre 55oo milliarder dollar (!) over de neste ti årene. Blant de mest dramatiske kuttene finner man en delvis privatisering av Medicare og en avvikling av Obamacare.

  Som seg hør og bør har republikanerne riktignok funnet ett hederlig unntak hva gjelder offentlig forbruk: Forsvarsbudsjettet. Mens president Barack Obama foreslo 55 milliarder dollar i krigsfinanisering, foreslår de republikanske representantene å bruke 90 milliarder. Republikanerne lar Social Security stå uberørt, og foreslår heller ikke noe større skattereform slik som fjorårets leder, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) gjorde i fjor. Det er ventet at Senatets alternative statsbudsjett blir lagt frem i dag.

  President Barack Obama var raskt ute med å avskrive republikanernes budsjettforslag: «It’s not a budget that reflects the future. It’s not a budget that reflects growth. It’s not a budget that is going to help ensure that middle class families are able to maintain security and stability, and that people who are trying to get into the middle class have the rungs on the ladder to get into the middle class.»

  AARON SCHOCK TREKKER SEG. Det har vært mye ståhei rundt Aaron Schock (R-Illinois, 18. distrikt) etter at det ble kjent at han har brukt skatte- og valgkamppenger på private flyturer, arrangementsbilletter og oppussing av kontorer. Tirsdag annonserte han at han kommer til å trekke seg fra sitt sete i Representantenes hus ved utgangen av måneden. Dette kommer etter at selv flere partikolleger har ymtet frempå at de grove bruddene på kongress-reglementet var så alvorlige at det ikke kunne forenes med å være sittende representant i Huset. Schock sa blant annet dette i en uttalelse i går: «I do this with a heavy heart. Serving the people of the 18th District is the highest and greatest honor I have had in my life. But the constant questions over the last six weeks have proven a great distraction that has made it too difficult for me to serve the people of the 18th District with the high standards that they deserve and which I have set for myself». Vår egen Jon Henrik Gilhuus har mer om Schocks sorti.

  LYNCH-INNSETTELSEN LAR VENTE PÅ SEG. Til tross for at republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) i forrige uke uttalte at innsettelsen av justisminister Eric Holder sin etterfølger Loretta Lynch ikke var langt unna, har ting snudd den siste uken etter at demokratene har annonsert en filibuster mot forslaget om en ny lov om trafficking. Heller ikke i går klarte Senatet å samle et flertall for lovforslaget, som plasserer Lynch sin tiltredelse som justisminister i en ytterligere limbotilværelse. Både Det hvite hus og Hillary Clinton har uttalt seg i kritiske ordelag om republikanernes håndtering av saken. President Barack Obamas pressesekretær Josh Earnest sa nylig i et intervju at «There is no question that Republicans are playing politics with the nomination. It should come to an end.»

  SIRKUSET

  MULIG BIDEN-KAMPANJE PÅ GANG? I går dukket initiativet «Draft Biden» og nettsiden RunBidenRun.com opp på Internett, noe som nok engang retter et lite søkelys i retning visepresident Joe Biden og hans 2016-ambisjoner. Etter de siste ukenes kontroverser rundt Hillary Clintons epost-skandale, har man i større grad enn tidligere sett etter andre mulige kandidater i det demokratiske feltet. Det er aldri unaturlig å se til visepresidenten, men det er flere åpenbare årsaker til at Joe Biden ikke er en umiddelbar favoritt til å utfordre Hillary. Biden er allerede 72 år, og vil være 74 ved en eventuell innsettelse i 2017, noe som er hele fem år eldre enn Ronald Reagan da han ble sverget inn som tidenes eldste i en alder av 69 i 1981. På AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker ligger han milevis bak Hillary Clinton som er suveren med en oppslutning på 55 prosent. Biden ligger på tredjeplass med ti prosent.

  SMUTTHULL FOR MER PENGER TIL VALGKAMPEN. Vi passerer straks 600 dager til presidentvalget i 2016, men likevel er det forsvinnende få – både på republikansk og demokratisk side – som offisielt har meldt sitt kandidatur til den mektigste posisjonen i den frie verden. Én av årsakene kan ligge i at kandidatene kan ha mye å tjene på å trenere annonseringen så lenge så mulig. Ved å holde igjen den endelige annonseringen, omgår kandidatene de føderale valgreglene som legger begrensninger på hvor store enkeltdonasjonene til en kandidat kan være.

  I mellomtiden går «the silent primaries» ufortrødent videre, og det er ingen tvil om at kandidatene posisjonerer seg, ansetter rådgivere til teamene sine og driver med noe som til forveksling minner om valgkamp. Dette gjelder også i Clinton-leiren, hvor staben jobber gratis inntil Hillary Clinton offisielt annonserer sitt kandidatur, ifølge Buzzfeed. Ifølge en kilde nettstedet har snakket med, har hun fremdeles ikke tatt beslutningen om hun skal stille (…). Hun «tester vannet», som det så fint heter.

  VENTER FLERE ANNONSERINGER I APRIL. Like fullt virker det som at vi er svært nære å få flere store annonseringer i løpet av de neste få ukene. Ifølge Politico er det svært sannsynlig at det republikanske trekløveret Rand Paul, Ted Cruz og Marco Rubio kommer til å annonsere sitt kandidatur i løpet av april. Både med hensyn til Senatets kalender, offentlige helligdager og rent regnskapstekniske hensyn som at april er starten på et nytt kvartal, taler for at disse storfiskene kommer til å rulle ut kampanjene sine over påske.

  Også demokratenes desidert mest tenkelige presidentkandidat Hillary Clinton kommer etter alle solemerker til å starte sin kampanje innen kort tid. Tidligere var det snakk om at hun kom til å vente helt til juni for å perfeksjonere budskapet sitt, men den siste tids strabaser rundt epost-skandalen har medført at en tidligere annonsering er sannsynlig.

  HELGARDERING FRA RAND PAUL. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) skal ha anbefalt sin Kentucky-kollega om å prøve det juridiske spørsmålet i retten for å teste legaliteten av å stille til to embeter i 2016 (Senatet og president). Paul skal ha avvist forslaget på grunn av kostnadene knyttet til en slik testing. Hittil ser det ut til at Paul kommer til å gå for en helgradering, og at han satser på at det kommer til en konklusjon på én av arenaene innen fristen for å stille et endelig kandidatur går ut til neste år.

  DET SKAL IKKE STÅ PÅ PENGENE FOR PAUL. Ifølge New York Times ligger budsjettet til den kommende kampanjen til republikaneren på intet mindre enn 60 millioner dollar, i tillegg til 20 millioner dollar fra en Super-PAC.

  DAGENS ARTIKLER

  «My Life as a Gay Congressman» av Barney Frank (Politico): «In 1986, I was as ready to leave the closet as I would ever be—but how would I do so? Though I was a third term Democratic congressman from Massachusetts, I had lived too long with the burden of “the gay thing” to treat coming out as a political matter alone.»

  «Justice LOLZ Grumpycat Notorious R.B.G.» av Dahlia Lithwick (Slate): «How a gentle Supreme Court justice became a badass gangsta Internet meme.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også