Republikanerne gratulerer Netanyahu og kritiserer Obama-administrasjonen for manglende støtte.

Likud og statsminister Benjamin Netanyahu vant flest seter under det israelske valget på tirsdag. Sammensetningen av den nye regjeringen kan imidlertid ta flere uker, skriver New York Times.

”Mot alle odds har vi oppnådd en stor seier,” sa Netanyahu til sine støttespillere i går kveld, i følge Associated Press. ”Jeg er stolt over det israelske folket som vet å skille mellom hva som er viktig og hva som er perifert,” fortsatte han.

Senator Ted Cruz (R-Texas), en potensiell presidentkandidat i 2016, var raskt ute med å gratulere Netanyahu med seieren.

”Hans suksess i dette valget er svært imponerende med tanke på alle kreftene som har forsøkt å undergrave han, noe som dessverre inkluderer Obamas politiske team. Amerikanske statsansatte burde ikke undergrave de valgte lederne til våre nærmeste allierte,” skrev han i en pressemelding på tirsdag.

2016-aktuelle Jeb Bush gjorde det samme:

”Han er en sann leder som vil fortsette å holde Israel sterk og sikker,” twitret han onsdag morgen.

2012-veteranen Rick Santorum, som vurderer et nytt presidentkandidatur i 2016, delte for sin del gleden over valgresultatet på Twitter:

«Det virker som Netanyahu overvant Obama og hans administrasjon. Ber for fred for Jerusalem,» skrev han.

Netanyahus seier er ikke like populær blant de av demokratene som anser Netanyahu som en partipolitisk rival, spesielt etter statsministerens kontroversielle tale til Kongressen tidligere denne måneden.

”De hater ham, og håper han mister makten,” sa en tidligere ansatt i Obama-administrasjonen før valget, i følge Politico.

Pressesekretæren John Earnest sa derimot på tirsdag ettermiddag at president Obama fortsatt er dedikert til å jobbe tett med vinneren av valget med å forsterke det allerede sterke forholdet mellom USA og Israel.

”Presidenten er sikker på at han kan gjøre dette med hvilken som helst kandidat det israelske folket velger,” sa Earnest, i følge The Hill.

Foto: Caleb Smith, Speaker John Boehner’s Office. Benjamin Netanyahu taler foran en samlet sesjon av Kongressen, 3. mars 2015.