Mer

  Morgenkaffen tirsdag 17. mars: Hillary twitrer og Det hvite hus mener de styrer showet

  God morgen! Det er tirsdag 17.mars, og Mor­gen­kaffen er servert. 

  «We have to negotiate in the end, and what we’re pushing for is to get him to come and do that and it may require that there be increased pressure on him.»

  Utenriksminister John Kerry om forhandlinger med Syrias president.

  NYHETER

  DET HVITE HUS STYRER SHOWET, I FØLGE DET HVITE HUS. Det hvite hus erklærer seier over Washington. De har lyktes i å sette agendaen, og har ikke blitt overkjørt av republikanerne som tok over ledelsen i Kongressen tidligere i år. Det virker som at President Barack Obama har mer makt nå enn før valget som var i høst. “To the extent that Republicans on Capitol Hill are doing things, it is either putting out fires in their own camp or responding to incoming from President Obama,” sa pressesekretær i Det hvite hus, Josh Earnest, i et intervju. Pressesekretæren kritiserte Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell (R-Kentucky), for ikke å innfri sine løfter fra høstens valg, og for at republikanerne fortsatt ikke klarer å samarbeide med Obama. Videre ønsker Det hvite hus fortgang i sakene som omhandler handelsavtaler, strafferetts-reform, tillatelse til å bruke militærmakt mot terrorgrupper i Syria og Irak og innsettelsen av Loretta Lynch som justisminister. Earnest sa at McConnell viser svakt lederskap og at han er skyldig i  ‘playing politics’  i disse spørsmålene. Les mer hos The Hill.

  ASSAD NEKTER Å FORHANDLE MED KERRY. Syrias president Bashar Assad brukte kort tid på å avvise utenriksminister John Kerrys oppfordring om å inkludere ham i potensielle politiske forhandlinger om å få en slutt på den syriske borgerkrigen. Noen nyhetsbyrået la merke til et skifte i Kerrys måte å uttale seg på – i tonen, om ikke i stoffet – men Marie Harf, som er talskvinne i Utenriksdepartementet, benekter at USA nå vurderer direkte samtaler med en mann Kerry tidligere har sammenlignet med Adolf Hitler. Siden den syriske borgerkrigen startet i 2011, har styrker lojale til Assad mistet kontrollen over store deler av landet, spesielt byen Raqqa, som har blitt ISIL sin hovedstad. CIA direktør, John Brennan, uttalte følgene på fredag: “What we don’t want to do is to allow those extremist elements to take control of Syria.The last thing we want to do is to allow them to march into Damascus. We need to continue to support those elements within Syria that are dedicated to moving Assad and his ilk out, but there has to be some kind of political pathway to the future.” Les mer hos Politico og CNN.

  BEGGE PARTIENE FÅR UNDER 40% I NY MÅLING. En ny undersøkelse viser at 37% av befolkningen foretrekker Det republikanske partiet og 39% foretrekker det Demokratiske partiet. Amerikanerne ser ut til å være ytterligere frustrert over republikanerne etter valget i høst, da partiet tok over ledelsen i Huset og Senatet, mens demokratene scorer litt høyere enn det de gjorde før høstens valg. Les mer hos Politico.

  SIRKUSET

  CLINTON ETTERFORSKES AV KONGRESSEN. Speaker i Huset, John A. Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), ønsker å etterforske Hillary Clinton sin bruk av e-post som utenriksminister etter at det kom frem at ca. 32.000 eposter skal ha blitt ødelagt. Det er forventet at han vil annonsere etterforskningen denne uken. Clinton sa følgende da hun forrige uke kom med et svar til skandalen: «We went through a thorough process to identify all of my work-related emails and deliver them to the State Department.» Les mer hos ABC News.

  CLINTON ANGRIPER REPUBLIKANERE PÅ TWITTER. Clinton er aktiv på twitter igjen, og kom mandag med et saftig angrep mot republikanske kongressmedlemmer. Twitter har blitt en viktig arena for Clinton, men hun har ikke vært veldig aktiv de siste månedene. Clintons utbrudd i sosiale medier kommer etter at Loretta Lynch har ventet på Senatet godkjennelse av henne som ny justisminister i 128 dager. Les mer hos Politico.

  JEB BUSH ER IKKE CLINTON NÅR DET GJELDER E-POST. Jeb Bush (R) uttalte at hans bruk av privat server var helt forskjellig fra Clintons, og at han har vært åpen om sin bruk av e-post. Bush gjorde for en stund tilbake flere av sine eposter fra tiden som guvernør tilgjengelig på nettet. Les mer hos ABC News

  JEB BUSH FÅR SPØRSMÅL OM SIN BROR OG FAR. Jeb Bush var i New Hampshire i helgen og fikk spørsmål om sin far og brors efaringer fra primærvalgene i den samme staten. Jeb ble spurt om hvorfor han tror faren og broren ikke vant primærvalgene i New Hampshire. Bush ville ikke svare på hvorfor de tapte, men han fortalte heller om sin egen opplevelse med mannskap fra varme Florida som drev valgkamp i det kalde været i New Hampshire. Se video hos Bloomberg Politics.

  GAMMELT HUS SKAPER PROBLEMER FOR RUBIO. Et gammelt hus i Tallahassee i Flordia har skapt hodebry for den potensielle presidentkandidaten Marco Rubio (R-Florida). Rubio eier huset sammen med David Rivera, en tidligere kongressmann som har vært innblandet i skandaler og er under etterforskning av føderale myndigheter. Nabolaget ble for noen år siden oversvømt på grunn av en tropisk storm. Huset står nå som et symbol på Rubios turbulente politiske vennskap og private økonomi. “When you run for president, voters and the press have an insatiable appetite for people’s histories, what they’ve done, who they are. … It raises questions about his judgment, about the kind of people he would bring with him into government, into a campaign.” Uttalte Craig Smith, som er rådgiver for superpacen ‘Ready for Hillary’. Les mer hos Politico.

  CRUZ PRØVER Å FÅ KONSERVATIV STØTTE I NEW HAMPSHIRE. Han reiste fra Texas til New Hampshire for første gang i år i forkant av en forventet presidentkandidat, i en helg hvor staten har hatt en flom av potensielle kandidater på kryss og tvers av sine motorveier og svingete landeveier for å posisjonere seg for en primærvalg som ikke har noen klar front-runner – og er 11 måneder unna. Cruz prøver å finne konservative støttespillere i en stat som har hatt flertall hos de demokratiske kandidatene de siste to presidentvalgene. Han snakket med folk om næringsliv og utenrikspolitikk. Les mer hos Washington Post.

  CRUZ ØNSKER UBEGRENSET STØTTE. Senator Ted Cruz (R-Texas) har uttalt at det burde være en regel om at en kandidat kan motta ubegrenset økonomisk støtte fra velgere, og at dette kan gi folket en større stemme i politiske prosesser. “I believe in free speech and the First Amendment, which means everyone here has a right to speak out in politics as effectively as possible. To speak out and make your views known, whether that is standing on a street corner on a soap box, whether that is printing out a yard sign, whether that is spending money to run a radio ad or a TV ad, effectively communicating,» uttalte Cruz. Til tross for hans uttalelse om penger, så har ikke Cruz tatt stilling til om han vil stille som presidentkandidat i 2016. Les mer hos Washington Post.

  MANN MED GEIT MØTTE CRUZ. Veien til Det hvite hus er ikke bare fylt med presidentkandidater, men massevis av fargerike karakterer som håper å møte og påvirke presidentkandidater. Bill Higgins og hans geit er to av dem. Mannen har tatt med geita si for å møte presidentkandidater i flere år. Søndag møtte han og geita Ted Cruz. “I judge the candidate by how they react to the goat,” sa mannen. Les mer hos Washington Post.

  PAUL KRITISERER CLINTON. Senator Rand Paul (R-Kentucky) kritiserer Hillary Clinton sin bruk av privat epost. «I wish someone had explained to her you could put two email icons on her phone. The Clintons kind of think the law’s for you ordinary people,” uttalte senatoren. Les mer hos Washington Post.

  PAUL BESØKER TEKNOLOGISK MILJØ. Senator Rand Paul (R-Kentucky) besøkte teknologiske aktører i Austin i Texas. «One of the things I love about the tech community–whether it’s here in Austin or the Silicon Valley–is when I meet people, they’re not waiting for solutions to come from government. They’re thinking up and creating the solutions to fix the problems on their own. I’ve been to Washington. Don’t wait for any solutions to come out of Washington,»uttalte Paul.  Les mer hos Bloomberg Politics.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Michelle Obama Looks Overseas in Final year as First Lady» av Margaret Talev (Bloomberg Politics): «From the “Let’s Move!” anti-obesity campaign to initiatives to boost resources for military families and get more students through college, first lady Michelle Obama has focused her agenda on Americans. As her husband’s presidency begins to wind down, though, she’s adapting a lesson from the adage that U.S. presidents do well to turn toward foreign policy in their last years in office. This week, she will travel to Asia, with stops in Japan and Cambodia, to promote the administration’s Let Girls Learn initiative, which aims to support efforts in countries around the world to keep teenage girls in school.»

  Nytt nummer av Sirkuset kommer ut senere i dag. Vi håper du allerede abonnerer! 


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.

  Les også