Mer

  Morgenkaffen mandag 16. mars: Obama vitser om Hillarys e-poster og McConnell forsvarer kontroversielt Iran-brev

  God morgen! Det er mandag 16. mars, vi har oppdatert 2016-trackeren vår (både for republikanerne og demokratene), og Mor­gen­kaffen er servert.

  «…think about how things have changed since 2008. Back then, I was the young, tech-savvy candidate of the future. Now I’m yesterday’s news and Hillary has got a server in her house. I didn’t even know you could have one of those in your house. I am so far behind.»

  President Barack Obama vitser om Hillarys e-post problemer under Gridiron middagen i Washington, D.C. lørdag kveld.

  NYHETER

  Majoritetslederen i senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) forsvarte republikanernes kontroversielle brev til Iransøndagens CNN State of the Union. At senatorer uttaler seg om internasjonale avtaler er ikke noe nytt, mente McConnell. Han trakk fram senator Robert Byrds (D-Vest Virginia) besøk i Moskva under SALT 2 forhandlingene, hvor han understreket Senatets rolle til Sovjet-ledelsen. Også John Kerry fikk sitt pass påskrevet da McConnell minte om at han i 1985 hadde dratt til Nicaragua for å forhandle på egen hånd, uten regjeringens godkjennelse. Så kan man lure på om det er eksempler til etterfølgelse. Uansett har McConnell et poeng når han sier at Senatet ikke kan ignoreres for han er nær å få et stort nok flertall til å blokkere et eventuelt veto fra Obama når det gjelder avtalen, melder Politico.

  Demokratene har stemt for et anti-trafficking forslag i justiskomiteen uten å lese godt nok igjennom. Når de så oppdaget at forslaget inneholder en bestemmelse om at ofre ikke kan bruke penger fått i kompensasjon til abort, truer de med filibuster om ikke dette tas ut. McConnell sitt kjølige svar var at forslaget gikk igjennom komiteen enstemmig og at om det blir en filibuster vil det forsinke nominasjonsprosessen til justisministerkandidaten Loretta Lynch, som allerede er ca. 4 måneder forsinket.

  Obama-administrasjonen kjører hardt for å få sin ”executive order”– ordre fra presidenten til embetsverket – om immigrasjonsregelverket igjennom rettsprosessen. De har blitt saksøkt av 26 delstater og Det hvite hus presser på for å få en avgjørelse fra en føderal domstol om ordren kan settes i kraft, innen fjorten dager, skriver The Hill.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus.

  Senatet, Huset: En ny runde med rangeringer av senatorer og representanter fra fiskalkonservative Club for Growth er ute.

  Illinois senator: Denne artikkelen redegjør for hvorfor senator Mark Kirk (R) ikke starter sin gjenvalgskampanje som favoritt.

  Maryland senator: Kongresskvinne fra det 4. distrikt, Donna Edwards (D) vil stille til Senatet i 2016. Fra før stiller kongressmannen fra det 8. distriktet, Chris Van Hollen. Dermed er det duket for heftige demokratiske primærvalg til både Senatet og to av kongressdistriktene. Vi gleder oss!

  Illinois distrikt 18: Kongressmann Aaron Schock (R) får stadig nye forklaringsproblem med pengebruken. Siste nytt er en flytur som ble regnskapsført som softwareinnkjøp.

  Maryland distrikt 4: Tidligere fylkesadvokat Glenn Ivy var første demokrat til å melde seg på etter at kongresskvinne Donna Edwards meddelte at hun stilte til Senatet. Ivys kone var viseguvernørkandidat for tidligere justisminister Doug Gansler, som tapte for viseguvernør Anthony Brown i det demokratiske primærvalget i 2014. Nå ser det ut til å bli nok en kamp mellom disse klanene, siden Brown annonserte sitt kandidatur et par dager senere.

  Mississippi distrikt 1: En niende og en tiende republikaner har meldt seg på til suppleringsvalget i mai. Transportkommisjonær Mike Tagert er en nær alliert av tidligere guvernør Haley Barbour, og vil visstnok «arve» Barbours finansielle og organisatoriske nettverk, mens lege Starner Jones hadde et kort øyeblikk som lokal kjendis i 2009, da han gikk hardt ut mot Obamacare.

  Kentucky guvernør: SurveyUSA har målt det republikanske primærvalget i Kentucky, og finner tidligere bystyremedlem Hal Heiner med 28% og tidligere senatskandidat Matt Bevin og landbrukskommissær James Comer med 20% hver. Valget er 19. mai.

  West Virginia guvernør: Den republikanske kongressmannen David McKinley vurderer å stille til guvernør i 2016.

  SIRKUSET

  Vi har oppdatert 2016-trackeren vår:

  150315 - 2016tracker-DEM 150315 - 2016tracker-GOP

   

  Tidligere senator fra Virginia, Jim Webb (D) var på ABCs This Week. Han snakket åpent om at han vurderer å stille som presidentkandidat mot Hillary Clinton, om støtten er der. Han trakk fram som en stor utfordring hvordan de faste jobbene blir erstattet av frilans og midlertidige jobber for de unge. Webb snakket ikke om Hillary, men fortalte hvordan folk han har møtt har sagt at ”de ikke alltid er enige med ham, men at de stoler på ham” – i motsetning til Hillary Clinton? Webb har tidligere sagt om Clinton paret at de trodde lovene ikke gjaldt for dem, men i 2016 handler alt om å se framover konkluderer han.

  Det er en utfordring å skrive om presidentkandidater som ikke er kandidater, og Washington Post har en god artikkel om hvorfor det har blitt slik. Det kan se ut som om det også er vanskelig for de potensielle potensielle presidentkandidatene selv, for senator Rand Paul (R-Kentucky) har twittret en melding hvor han kaller seg ”kandidat.”

  DAGENS ARTIKKEL

  «5 big hurdles for the GOP’s budget blueprint» av Rebecca Shabad (The Hill): Nå er det alvor. Med flertall i begge kamre må republikanerne jobbe for å bli enige seg imellom om et budsjettforslag. The Hill peker på fem utfordringer.

  TIL SLUTT: GRIDIRON VITSER

  Via Playbook:

  WISCONSIN GOV. SCOTT WALKER: «My goal tonight is to speak for 10 minutes. But don’t worry: Once I get three-quarters of the way through, I’ll drop out. Let’s be honest: When it comes to college, I have more trouble finishing the last quarter than the Green Bay Packers. … I’m a Midwesterner, a reformer, I ride a Harley and my hair is getting a little thin. Hey, I’m Mitch Daniels without the charisma. …

  «When Jeb Bush was governor in Florida, he had to deal with a left-wing dictator just 90 miles from his border. I can relate: I have the same thing with Rahm Emanuel. … Hillary Clinton isn’t here tonight. When I asked why, I was told you couldn’t afford her. … The staff exodus in this administration has begun. Pretty soon, the only one left reporting to Valerie Jarrett will be President Obama.»

  VIRGINIA GOV. TERRY McAULIFFE: «Good evening, everybody. I’m Terry McAuliffe, the Governor of the Commonwealth of Virginia. Terry McAuliffe, the Governor of Virginia. Who saw that coming? ,,, I see so many familiar faces. Vernon Jordan, Madeleine Albright, Donna Brazile, and Mike McCurry are here. The New York Times is trying to screw the Clintons every chance it gets. If the middle class were doing better, I’d swear it was the nineties. You all remember the middle class. Those are the people who walk by you to get to their seats further back in the plane.

  «But, folks, it’s not the nineties anymore. Things have really changed. For example, in the Hillary Clinton administration, we won’t rent out the Lincoln Bedroom. We’ll just put it on Airbnb. … I broke my ribs when I was thrown from a horse on a family vacation. And it hurt. I plummeted to the ground harder than Chris Christie’s presidential ambitions. But that’s gravity for you. Or as Scott Walker calls it, the ‘theory of gravity.’ … I want to thank Susan Page for extending the invitation to speak tonight. Susan works for USAToday.com — but she also volunteers at an affiliated not-for-profit called USA Today. Oh, come on. You all printed yesterday’s news on paper and threw it at people’s houses. And you thought that would last forever?! …

  «John Boehner wanted to attend tonight, but he can’t get anywhere without a hundred votes from Nancy Pelosi. … Bill O’Reilly also tried to be here this evening, but he’s pinned down by enemy fire over in Kalorama. He would have made it, too. But Brian Williams was his ride. …

  «If Hillary runs, the Mack has her back. Yes, that’s an endorsement. Stop the presses. And if she does run, I know she’ll take nothing for granted. We learned a lot in 2008 and she has changed her strategy. First of all, we’ve done the research and we are certain that Barack Obama cannot pursue a third term as President. We think that will really help Hillary’s chances. Second, she’s got some great VP options from Virginia. Senator Kaine, Senator Warner, Governor McAuliffe. Lots of great options.

  «Third, we have stricken the word ‘inevitable’ from Hillary’s vocabulary. I’ve always thought ‘inescapable’ had a much nicer ring anyway. Or maybe ‘undeniable.’ We’re still work shopping it. And by the way, if Hillary decides not to run — looks like nobody even bothered to finish that joke. On the other side of the aisle, the 2016 Republican field is much more open. Not Rick Perry open. But open. Scott Walker’s been rising in the polls. And as Presidents Bachmann, Gingrich, Cain, Santorum and Trump can tell you – you can’t peak too early in the Republican primaries.»

  PRESIDENT OBAMA: «What a beautiful evening. Everybody looks wonderful. It’s like Downton Abbey, except less funny. (Laughter.) This is my third appearance at this dinner as President. And I predict you will laugh harder than ever. I’m not saying I’m any funnier. I’m saying weed is now legal in D.C. (Laughter and applause.) … This is also my first gridiron with a new press secretary, Josh Earnest, who’s doing a great job. (Applause.) The other day, Josh came into the Oval and he said, ‘I’ve got good news and bad news. The good news is that people are finally rallying around their charismatic African-American president. The bad news — it’s [Gridiron President] Clarence Page.’ (Laughter.) … Before he took office, he felt comfortable asking me for tips on a being a successful black president. (Laughter.) And I told him, you want to keep your birth certificate handy. (Laughter and applause.) …

  «Just a few years ago, I could never imagine … being in my fifties. And when it comes to my approval ratings, I still can’t. (Laughter.) I mean, think about how things have changed since 2008. Back then, I was the young, tech-savvy candidate of the future. Now I’m yesterday’s news and Hillary has got a server in her house. (Laughter.) I didn’t even know you could have one of those in your house. (Laughter and applause.) I am so far behind. Did you know that? I would have gotten one. On the bright side, by the time I’m done with this job, I will finally have enough life experience for a memoir. (Laughter.)

  «My Vice President isn’t here tonight. He told me, ‘If I want to hear people talking for five hours straight, I’ll just stay home alone.’ (Laughter.) And, by the way, this is just a quick aside — Joe rubs my shoulders too. … Despite a great performance tonight, Scott [Walker] has had a few recent stumbles. The other week he said he didn’t know whether or not I was a Christian. And I was taken aback, but fortunately my faith teaches us forgiveness. So, Governor Walker, as-salamu alaykum. (Laughter and applause.) …

  «I got flak for appearing on a video for BuzzFeed, trying to reach younger voters. What nonsense. You know, you don’t diminish your office by taking a selfie. You do it by sending a poorly written letter to Iran. (Laughter and applause.) Really, that wasn’t a joke.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også