Mer

  Morgenkaffen fredag 13. mars: Rubio-buzz og «Mean Tweets» med president Obama

  God morgen! Det er fredag 13. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Everybody’s talking about Rubio.»

  … ifølge anonyme innsidere i Det republikanske partiet National Review har snakket med. Det har vært mye fokus på Jeb Bush og Scott Walker, men nå begynner også senator Marco Rubio (R-Florida) å røre på seg.

  NYHETER

  OBAMA DRØFTET FERGUSON MED TALKSHOW-VERT JIMMY KIMMEL. President Obama gjestet i går talkshowet «Jimmy Kimmel Live» som vises på tv-kanalen ABC. I løpet av sendingen var var Obama innom flere aktuelle tema deriblant et nylig fremmet lovforslag som vil gjøre det lettere for studenter å finansiere høyere utdannelse, og den tragiske hendelsen natt til torsdag hvor to politimenn ble skutt og såret under en demonstrasjon i byen Ferguson, Missouri. Obama refererte til det amerikanske justisdepartementets rapport, som har avdekket forskjellsbehandling av innbyggerne i Ferguson, og sa at demonstrantene hadde en legitim grunn til å protestere, men at det ikke er noen unnskyldning for kriminelle handlinger. Presidenten gjentok at han ikke tror at resultatene fra justisdepartementets etterforskning er unike, men fremholdt at han heller ikke opplever dette som en norm i det amerikanske samfunnet. Resten av intervjuet kan sies å være av en mer munter karakter. Obama spøkte blant annet med sin bakgrunn som hasjrøyker i ungdomstiden, og leste opp twittermeldinger om seg selv – et populært fast innslag på «Jimmy Kimmel Live»:

  (Artikkelen fortsetter under videoen)

  NANCY PELOSI FORSVARER SYRIA-BESØKET I 2007. I forbindelse med det mye omtalte Iran-brevet fra 47 republikanske senatorer trekkes den tidligere speakerens besøk til Syria i 2007 frem igjen. Bush-administrasjonen hadde et anstrengt forhold til Bashar Assad-styret i Syria og frøs det diplomatiske forholdet fordi de mente Syria hadde tilknytning til terrorgrupper. Likevel dro Pelosi, sammen med en større delegasjon fra Kongressen, til Syria og hadde direkte samtaler med Assad mot administrasjonens ønske. Tidligere i uken kritiserte komikeren Jon Stewart på sitt show ‘The Daily Show’, både liberale og konservative for deres holdninger til Iran-brevet inkludert Pelosis Syria-besøk. Pelosi svarer på kritkken ved å uttale at det ikke finnes noen presedens for republikanerens Iran-brev. «The desperate hyperventilation by Republicans and conservative talkers over the intense, national backlash to this letter has caused them to search for a Democratic equivalent to the dangerous precedent set by 47 Republican Senators,» uttalte Pelosis pressetalsmann, «the fact is, there is simply not one.»

  ELIZABETH WARREN OG FAGFORBUNDET AFL-CIO GÅR HARDT UT MOT OBAMAS HANDELSAVTALE-FORHANDLINGER. En upopulær del i flere handelsavtaler er det som blir kalt en ‘investor-state dispute settlement mechanism’. Det betyr at investorer kan saksøke et land for brudd på handelsavtalen. Slike saker vil bli ført foran et eget tribunal utenfor det vanlige rettssystemet. Formålet med dette er å beskytte investeringer som er gjort utenfor investorens hjemland. Kritikerne mener at dette kan føre til at multinasjonale selskaper vil saksøke stater for ‘tap av profitt’. Elizabeth Warren har ledet den liberale venstresidens motstand mot Obamas forhandlinger med EU og stillehavsstatene om store handelsavtaler. USAs største fagforbund, AFL-CIO har nå offentliggjort planer om å kutte støtten deres til demokratiske kandidater som støtter de store handelsavtalene. Selv om en rekke republikanerne jobbet mot handelsavtalene, har dette området blitt trukket frem som et punkt hvor den republikansk ledede Kongressen og Det hvite hus kan forene krefter.

  SIRKUSET

  DEMOKRATENE STÅR STØTT MED CLINTON – FORDI DE MÅ? Ifølge The New York Times er ikke demokratene bare ‘Ready for Hillary’, men faktisk desperate etter henne. Et tynt mannskap bak Clinton i Det demokratiske partiet, dårlige utsikter til å ta over Huset, og middelklassevelgere som går over til republikanerne er tre av hovedårsakene til at demokratene klamrer seg til Clinton. Hun er ikke bare den største favoritten til å vinne nominasjonen, men er ifølge representant Steve Israel (D-New York, 2. distrikt) den eneste demokraten som kan gå inn i de ca. 60-75 jevne distriktene i Huset og gjøre det godt. Under Obamas presidentskap har demokratene slitt sterkt på delstatsnivå og tapt 900 delstatsseter og 11 guvernørskap. Mens republikanerne har flere sterke navn i 2016-feltet, har demokratene meget få.

  Clintons stilling som den åpenbare kandidaten gjør også en rekke demokrater bekymret over måten hun håndterer media. Hun brukte åtte dager på å besvare epostkontroversen, det er fem dager for lenge ifølge Robert Gibbs, tidligere pressetalsmann i Det hvite hus. Gibbs og tidligere South Carolina-guvernør, Jim Hodges, sier Clinton mangler struktur og et velfungerende team som gjør henne unødvendig sårbar.

  JEB BUSH TREKKER SEG FRA TO NÆRINGSLIVSENGASJEMENT. I fjor trakk Bush seg fra flere styrer, og har brukt tiden siden til å gå gjennom sine forpliktelser i privat sektor. Denne prosessen skal nå være ferdig, og han har derfor solgt seg ut fra konsulentselskapet Jeb Bush & Associates og investeringsfirmaet Britton Hill Partnership. På sine besøk i de første statene i nominasjonsprosessen har han snakket mye om sin erfaring innen næringslivet og at han skrevet ut lønnsslippene selv, dette i tillegg til sine år i politikken

  ‘BACK TO BASIC’ FOR REPUBLIKANERNE. Skattekutt er, og har alltid vært, en favorittsak blant republikanerne. Selv om USAs budsjettunderskudd var en hovedsak i amerikansk politikk for noen år siden har debatten stort sett stilnet etter hvert som underskuddet har blitt kraftig redusert. Republikanerens 2016-kandidater ser derfor muligheten til å foreslå langt større skattekutt enn de tidligere kunne gjøre. Senator Marco Rubio (R-Florida), har sammen med senator Mike Lee (R-Utah), foreslått skattekutt på investeringer, inntekt, og selskaper på rundt 1,7 trillioner dollar over de neste ti årene. Samtidig har Rand Paul (R-Kentucky) uttalt at han vil foreslå historiens største skattekutt. Rick Perry og Rick Santorum hadde skattkutt som en sentral del av plattformen sin i 2012, og vil trolig også ha det dersom de stiller i 2016. Rubio og Lees plan ønsker å møte kritikken republikanerne ofte har møtt når de tidligere har foreslått skattekutt, nemlig at de bare går til de rikeste og ikke til vanlige folk. Derfor har de inkludert store skattefradrag rettet mot lavinntektsfamilier i planen sin.

  DAGENS ARTIKKEL

  «The Clinton Way» av David Von Drehle (Time): «They write their own rules. Will it work this time?»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også