Mer

  Morgenkaffen torsdag 12. mars: Storm rundt Iran-brev og Jim Webb tilbake på banen

  God morgen! Det er torsdag 12. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I’m not [an] expert on federal requirements or state requirements, and I’m frankly a little sick of the email drama».

  Tidligere Maryland-guvernør og 2016-håpefulle Martin O’Malley (D) under et besøk på hos Brookings Institution i Washington onsdag. Han avslo nok engang å kritisere den tidligere utenriksministeren.

  NYHETER

  DEMOKRATER I SENATET RASER OVER REPUBLIKANERNES IRAN-BREV. Det åpne brevet 47 republikanske senatorer har forfattet og publisert møter økende kritikk fra demokrater. Etter at visepresident Joe Biden anklaget forfatterne av brevet for å undergrave presidentens autoritet på utenrikspolitikk, har også andre sentrale demokrater kommet på banen. I en tweet postet onsdag, skrev Hillary Clinton at brevet undergraver amerikansk lederskap, og at ingen som vurderer stillingen som øverstkommanderende burde signere det. I en høring onsdag uttalte også utenriksminister John Kerry at brevet var uansvarlig og «flat wrong».

  Særlig kritiseres republikanerne for å ha vanskeliggjort tverrpolitisk enighet i Senatet om å stå imot en avtale mellom USA og Iran. Senator Tim Kaine (D-Virginia) uttalte tirsdag følgende: «Jeg tror republikanerne har gjort det vanskeligere for oss å tilnærme oss dette på en grundig og tverrpolitisk måte». Demokratiske kritikere påpeker at brevet undergraver presidentens utenrikspolitiske autoritet, og gjør det mindre sannsynlig at demokratiske senatorer ytterligere utfordrer presidenten ved å motsette seg en avtale med Iran. Senator Debbie Stabenow (D-Michigan) sa tirsdag at enda hun motsatte seg invasjonen i Irak ville hun aldri ha sendt et brev til Saddam Hussein. Senator Bill Nelson (D-Florida) fulgte opp med å hevde at «enda vi kan være uenige om detaljer, må vi respektere presidentskapet som institusjon. Og når det gjelder saker om krig og fred, må vi samles», sa han og la til at han er trist over splittelsen i saken.

  Republikanere har kontret med at presidenten burde ha forventet et slikt trekk fra opposisjonen, da hans forhandlinger med Iran har vært «unødvendig provoserende». Nå medgir imidlertid senator John McCain (R-Arizona), som var blant dem som signerte brevet, at brevet kanskje ikke var den beste måten for republikanere å uttrykke motstand til atomforhandlingene på. «What that letter did was tell the Iranians that whatever deal they make, the Congress of the United States will play a role,” sa senatoren da han gjestet Fox News’ «On the Record with Greta van Susteren» tirsdag. McCain la til at enda brevet kanskje ikke var den beste måten å gå frem på, «burde iranerne vite at den amerikanske Kongressen må spille en rolle i hvorvidt en avtale av denne størrelsen nås».

  PRESSET OM Å BEVÆPNE UKRAINSKE STYRKER ØKER. Amerikanske etterretningstjenester har de siste dagene rapportert om økende russisk militæraktivitet i Ukraina, med økt antall tanks og artilleri. Dette har ført til press fra begge partier i USA om å sende våpen til Ukraina. President Obama er imidlertid ikke overbevist om at slik bevæpning vil avhjelpe situasjonen. Tirsdag oppfordret Senatets utenrikskomité enstemmig administrasjonen om å sende våpen til Kiev. Dette følger en rekke andre oppfordringer om bevæpning. Forrige uke uttalte formann for forsvarssjefene, General Martin E. Dempsey, offentlig at Obama burde vurdere bevæpning, og lignende har blitt uttalt fra forsvarsminister Ashton Carter.

  President Obama skal ha forklart rådgivere samt besøkende at han frykter at bevæpning av ukrainske styrker kun vil gjøre vondt verre. Presidenten har tilsynelatende uttalt at bevæpning kan medføre en falsk overbevisning om at ukrainske styrker har en sjanse til å slå russiske styrker militært. Dette kan igjen resultere i at Moskva ytterligere opptrapper sitt nærvær i landet. I tillegg skal presidenten være opptatt av å gi den nylig signerte våpenhvilen i Ukraina en sjanse – til tross for at det hittil er rapportert om over 1,000 brudd på avtalen. Til slutt meldes det om at presidenten ønsker å holde seg på linje med europeiske allierte, som motsetter seg bevæpning av ukrainske styrker.

  KERRY OG CARTER OPPFORDRER SENATORER TIL Å STØTTE AUMF. Onsdag la utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Ashton Carter, samt andre sentrale forsvarsledere, press på senatorer for å støtte presidentens forslag om begrenset maktbruk mot ISIL. Kerry og Carters oppfordring etterfølger uker med avgjørende partipolitisk splittelse rundt resolusjonen. Onsdag presiserte Kerry viktigheten av at Kongressen støtter den amerikanske kampen mot ISIL med én mektig stemme; «A clear and careful expression of this Congress’ backing at this point and time would expel doubt that might exist anywhere that Americans are united in this effort», sa utenriksministeren. Det er imidlertid lite som tyder på at Kongressen vil godkjenne resolusjonen som tillater begrenset maktbruk mot ISIL, da republikanere gjerne anser resolusjonen som for begrenset, mens demokrater oppfatter den som for vag og ubegrenset. Formann i Senatets utenrikskomité, Bob Corker (R-Tennessee), sa onsdag at ikke én eneste demokratisk senator støtter administrasjonens foreslåtte autorisering slik den er skrevet. Dette setter republikanske senatorer i en klemme, ifølge Corker; republikanske senatorer ser nå på en «begrenset autorisering av bruk av militærmakt som (…) ratifiserer en strategi som mange mennesker ikke anser som effektiv», sa han.

  SIRKUSET

  JIM WEBB PÅ BANEN IGJEN MED HINT OM PRESIDENTKANDIDATUR. Etter at Jim Webb (D-Virginia) i fjor annonserte at han vurderer mulighetene for et presidentkandidatur i 2016, har det vært stille rundt den tidligere senatoren. Nå bryter han stillheten. Tirsdag sa han til en gruppe brannmenn at de snart vil se mer av ham. På konferansen for den internasjonale foreningen for brannmenn viet Webb storparten av talen sin til økonomisk politikk og økonomisk rettferdighet, der han blant annet kritiserte systemet for å favorisere store selskaper på bekostning av middel- og arbeiderklassefamilier. «This is not sour grapes, and it is not a cheap shot. It is the reality of our current system, and it has got to stop», sa Webb. Roll Calls Kyle Trygstad skriver at enda Webbs budskap kom frem, ble han overskygget av andre, republikanske talere. Dette kan være en pekepinn på det som vil bli Webbs største svakhet i et potensielt kandidatur; «he loves the policy work of politics far more than the theater of the campaign trail».

  2016-HÅPEFULLE UTTALER SEG OM BEKJEMPELSE AV ISIL. I løpet av den siste tiden har to republikanske potensielle presidentkandidater uttalt seg om nøkkelen til å bekjempe ISIL. Onsdag uttalte senator Rand Paul (R-Kentucky) til pressen at han støtter ideen om å skape et nytt land for kurderne, til gjengjeld for deres hjelp til å bekjempe ISIL. «I think they would fight like hell if we promised them a country”, sa Paul. Videre hevdet han at kurderne er «the best fighters» i den militære kampanjen mot ISIL, og at han vil støtte sending av våpen til Peshmerga, kurdiske soldater i Irak og Syria. Videre sa den potensielle presidentkandidaten at den kurdiske Peshmergas innsats for å gjenvinne Kobani i januar fortjener anerkjennelse fra USA og allierte; “But I would go one step further: I would draw new lines for Kurdistan and I would promise them a country,” sa han. Støtte til kurdiske styrker har også 2016-håpefulle Ted Cruz (R-Texas) ytret. I februar oppfordret han til å øke kurdernes bevæpning, og til samarbeid med de kurdiske styrkene: “We need to stand with the Kurds. They’re effective. They’re ready. They’re our close allies and we need to use that in close coordination with overwhelming air power to take out ISIS”.

  DAGENS ARTIKLER

  «There are 31,380 Clinton e-mails we’ll never see. There’s something wrong with that» av Chris Cillizza (Washington Post): «Roughly half of all emails — 62,320 — that Clinton sent and received during her time as the nation’s top diplomat are gone forever. And that the only way anyone can verify that they were, as Clinton insisted on Tuesday, «private» and «personal» is to take her word for it».

  «Disenchanted by Civilian Life, Veterans Volunteer to Fight ISIS» av Dave Philipps og Thomas James Brennan (New York Times): «Last fall, Patrick Maxwell, a 29-year-old Iraq war veteran now selling real estate in this bustling city, saw something in news footage of Islamic fighters in Iraq that he never saw as an infantry Marine there: the enemy. (…) Within days, he was on the front lines as a volunteer fighter with Kurdish security forces, known as the pesh merga, in northern Iraq, peering through a rifle scope at ISIS fighters as bullets whizzed past».


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også