Mer

  Økende motstand mot republikanernes Iran-brev

  Det åpne brevet til Iran fra 47 republikanske senatorer møter økende kritikk fra demokrater.

  Etter at visepresident Joe Biden anklaget forfatterne av brevet for å undergrave presidentens autoritet på utenrikspolitikk, har også andre sentrale demokrater kommet på banen.

  I en tweet postet onsdag, skrev Hillary Clinton at brevet undergraver amerikansk lederskap, og at ingen som vurderer stillingen som øverstkommanderende burde signere det. I en høring onsdag uttalte også utenriksminister John Kerry at brevet var uansvarlig og «flat wrong».

  Særlig kritiseres republikanerne for å ha vanskeliggjort tverrpolitisk enighet i Senatet om å stå imot en avtale mellom USA og Iran. Senator Tim Kaine (D-Virginia) uttalte tirsdag følgende: «Jeg tror republikanerne har gjort det vanskeligere for oss å tilnærme oss dette på en grundig og tverrpolitisk måte».

  Demokratiske kritikere påpeker at brevet undergraver presidentens utenrikspolitiske autoritet, og gjør det mindre sannsynlig at demokratiske senatorer ytterligere utfordrer presidenten ved å motsette seg en avtale med Iran.

  Senator Debbie Stabenow (D-Michigan) sa tirsdag at enda hun motsatte seg invasjonen i Irak, ville hun aldri ha sendt et brev til Saddam Hussein. Senator Bill Nelson (D-Florida) fulgte opp med å hevde at «enda vi kan være uenige om detaljer, må vi respektere presidentskapet som institusjon. Og når det gjelder saker om krig og fred, må vi samles», sa han og la til at han er trist over splittelsen i saken.

  Republikanere har kontret med at presidenten burde ha forventet et slikt trekk fra opposisjonen, da hans forhandlinger med Iran har vært «unødvendig provoserende».

  medgir imidlertid senator John McCain (R-Arizona), som var blant dem som signerte brevet, at brevet kanskje ikke var den beste måten for republikanere å uttrykke motstand til atomforhandlingene på. Iranerne burde uansett vite, ifølge McCain, «at den amerikanske Kongressen må spille en rolle i hvorvidt en avtale av denne størrelsen nås».

  Via Morgenkaffen.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også