Mer

  Morgenkaffen tirsdag 10. mars: Ingen snarvei ut av epost-skandalen og republikanerne fortsetter å undergrave Obama

  God morgen! Det er tirsdag 10. mars, og Mor­gen­kaffen er servert. 

  «Republicans need to find a way to get over their animosity of President Obama.»

  Minoritetsleder i Senatet, Harry Reid (D-Nevada), om republikanernes åpne brev til Iran.

  NYHETER

  TROLIG INGEN ATOMAVTALE MED IRAN INNEN FRISTEN. USA og Iran forhandler i disse dager om en ny atomavtale. Fristen for å komme i havn med forhandlingene er 24. mars, og hvis de ikke rekker det innen da kan det stikke kjepper i hjulet for hele avtalen. En gruppe med demokratiske senatorer sier de ønsker å støtte nye sanksjoner hvis regjeringen ikke klarer å forhandle fram en avtale innen fristen. Iranske myndigheter sier de vil stoppe forhandlingene om Kongressen kommer med sanksjoner. Dersom det ikke blir noen avtale vil antagelig republikanerne i Kongressen være raske med å foreslå sanksjoner. Obamas tjenestemenn har uttalt at de ikke vil produsere en skriftlig avtale, og iranske forhandlere er heller ikke komfortable med å få sine synspunkter ned på papir. “People privately worry that Menendez and other pro-Israel Democrats will decide to not stick to the March 24 deadline and instead will once again give Obama even more time to cut a bad backroom deal with Iran,” sier en anonym kongressansatt til Politico.

  REPUBLIKANERE ADVARER IRAN I ET ÅPENT BREV. En gruppe på 47 republikanske kongressmedlemmer har sendt et åpent brev til Irans toppledere hvor de uttaler at avtalen er “nothing more than an executive agreement». Blant de som har skrevet under er 2016-håpefulle Marco Rubio (R-Florida), Ted Cruz (R-Texas) og Rand Paul (R-Kentucky). Senator Tom Cotton (R-Arkansas) oppfordret demokrater til også å signere brevet, og han uttalte: «I’d encourage Hillary Clinton to join us.» Senatorenes hensikt med brevet var også å informere det iranske regimet om at Obama bare vil være i sin stilling frem til 2017, og at avtalen kan endres da.

  DET HVITE HUS REAGERER PÅ BREVET. Pressesekretær Josh Earnest uttalte følgende: “It’s surprising to me there are some Republican senators who are seeking to establish a backchannel with hardliners in Iran to undermine an agreement with Iran and the international community.” Senatets demokratiske leder, Harry Reid (D-Nevada), kaller republikanernes brev for «a hard slap in the face». Les mer hos Politico.

  KAMPEN MOT OBAMAS IMMIGRASJONSORDRE OVER FOR DENNE GANG. Etter republikanernes nederlag med finansieringen av Homeland Security er det ikke trolig at de ønsker å utfordre Obamas immigrasjonsordre med det første. Få republikanere forventer noen debatt om temaet i Senatet i den nærmeste framtid, og fokuset vil heller være på budsjett, handelsavtaler og skattereformer. Konservative republikanere vet enda ikke hva deres neste strategi mot Obamas politikk vil være. 2016-håpefulle Ted Cruz (R-Texas) har kritisert den republikanske ledelsen og mener at Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) bør blokkere avstemningen som skal holdes angående valg av Loretta Lynch som ny justisminister.

  SIRKUSET

  CLINTONS EMAILSKANDALE FORTSETTER. Bråket rundt Hillary Clintons bruk av privat e-post i sin tid som utenriksminister fortsetter. Nå kommer det fram at president Barack Obama har kommunisert med Clinton på hennes private email, men presidentens pressesekretær sier at presidenten ikke visste noe om hvordan e-posten var satt opp. Pressesekretæren, Josh Earnest, uttalte også at Clinton ikke har brutt noen føderale regler om lagring ved å bruke privat epost-adresse. Les mer hos Bloomberg. 

  Clinton får kritikk fra flere hold, blant annet fra Jon Stewart og ‘Saturday Night Live‘. Les mer hos The Hill.

  En kilde nær Clinton sier at hun vurderer å komme en offentlig uttalelse om beskyldningene. Den vil trolig komme i form av en pressekonferanse, men den tidligere utenriksministeren skal ikke ha bestemt seg enda. Clintons eneste svar så langt har vært i form av en tweet: «I want the public to see my email. I asked State to release them. They said they will review them for release as soon as possible.» Les mer hos CBS News.

  BUSH ØNSKER Å BRUKE MER FØDERALE PENGER PÅ FORSKNING. Jeb Bush ønsker investere mer i forskning. Han ble spurt av publikum på en tur i Iowa om hva han ville gjøre for å finne en kur mot Alzheimers. Bush uttalte at han ønsker å investere mer i biomedisinsk forskning. Han svarte følgende: “I would add another long-term spending initiative that we ought to be focused on. One, of course, is these infrastructure projects. The other is research and development. As we’ve cut back with NIH funding and other types of research funding, we lose the initiative to cure diseases. And I think this is an appropriate role for government.»  Jebs bror, George W. Bush, doblet investeringen i National Institute of Health (NIH), men Barack Obama har ikke investert like mye. Mer hos Huffington Post.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Martin O’Malley Readies His Run as the Un-Hillary» av David Weigel (Bloomberg): «Martin O’Malley had just delivered a 10-minute talk to a few dozen Merrimack County Democrats, then spent 15 minutes walking from handshake to handshake, compliment to compliment. Voters born in Maryland, which O’Malley governed as a Democrat for eight years, wanted to tell him what a nice job he’d done. Educators wanted to bend his ear about the state’s soaring test scores. A man with a camera mounted on a pole introduced himself as the host of a public access show and asked if the Democrats would at least have some presidential debates. O’Malley pledged that they would.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.

  Les også