Fire høydepunkter fra landbruksforumet i Iowa

Flere republikanske 2016-kandidater deltok i et forum om landbrukspolitikk i Iowa på lørdag. Her er fire høydepunkter fra forumet.

1. Etanol subsidier splitter

Et av hovedtemaene var subsidier av etanol-drivstoff, også kjent som Renewable Fuel Standards (RFS). RFS er populært i Iowa fordi det bidrar til kornindustrien som er en av grunnsteinene i deres økonomi. Tema er derimot kontroversielt blant republikanerne, som tradisjonelt  er i mot statlig innblanding i det private markedet.

Texas Senator, Ted Cruz, var en av de største motstanderne av etanol subsidiene under forumet og kalte RFS, «Bedriftsvelferd».

«Jeg skjønner at mange av dere ønsker at jeg skal si jeg er for RFS. Det hadde vært lett å gjøre, men folk er lei av av politikere som sier forskjellige ting til ulike grupper, og ikke gjør noe av de lovte når de først kommer til Washington. Jeg vil gi dere sannheten, » sa han.

Guvernørene, Chris Christe (R-New Jersey) og Scott Walker (R-Wisconsin) sa derimot at de støttet subsidiene, mens Jeb Bush mente den burde vannes ut på sikt.

2. Bush gir støtte til innvandrings-reform

Innvandringsreformen var et annet sentralt tema under forumet. Bush sa at de som oppholder seg ulovlig i landet burde få muligheten til oppholdstillatelse dersom de jobber, ikke bryter lover og lærer seg engelsk.

«Innvandrere som er her må ha en vei til oppholdstillatelse. Jeg kjenner ingen som vet hvordan de skal håndtere ulovlig innvandring annet enn å si at de må vekk,» sa han.

Mike Huckabee argumenterte med at et land som ikke har en sikker grense, ikke lenger kan kalle seg et land.

«Hva gjør vi for å stoppe bølgen av folk som komme hit fordi de hørte at det er en bolle med mat rett over grensen,» spurte han.

3. Scott Walker glemmer navnet på lokal legende

Wisconsin Guvernøren var den siste til å snakke på forumet, og var i følge Politico, selvsikker og avslappet. Hans eneste feilsteg var da han glemte navnet på Norman Borlaug, den grønne revolusjonens “far” og en lokal legende i Iowa. Walker refererte til Borlaug som fyren som vant Nobels Prisen, men kunne ikke huske hvem det var.

4. Chris Christie ble avbrutt av demonstranter

Under forumet ble New Jersey Guvernøren heklet av en gruppe med demonstranter fra Garden State.

«Folket mitt følger meg overalt, jeg er magnetisk. De klarer ikke å holde seg unna meg,» sa Christie etter å ha roet dem ned.

Ellers klarte ikke Christie å gjøre spesielt inntrykk under forumet, i følge The Hill. New Jersey Guvernøren begynte nemlig gjentatte ganger å kritisere Obama-administrasjonen når han egentlig ble spurt om å kommentere landbrukspolitikk.

Jeb Bush og Scott Walker på topp i Mark Harperins vurdering av landbruksforumet:

1. Jeb Bush: A-. «Viste de positive sidene ved å være en Bush og oppførte seg som en som var klar til å være president. Dette gjorde at han skilte seg ut. Demonstrerte at han kunne svare på et bredt spekter av spørsmål med god humor.»

2. Scott Walker: A-. «Befestet grepet om folk fra Iowa som ikke ønsker en ny Bush, samtidig som han unngikk å støte fra seg andre deler av partiet.»

3. Chris Christie: B. «Fokuserte mye på å kritisere Obama for å være en svak leder. Avslutningen var relativt sterk, men hverken spennende eller minneverdig – en tapt mulighet.”

4. Ted Cruz: B. “Brukte mer tid på å kritisere Washington enn å presentere spesifikke ideer, men det virket som han viste hva han snakket om på alle områder.»

5. Mike Huckabee: B. “Hvis han skal være en kandidat, må han være en ‘Iowa powerhouse’, og da trenger han gjennombruddsøyeblikk. Han hadde ingen gjennombrudd her.»