Mer

  Morgenkaffen mandag 9. mars: Epost-skandalen ruller videre og landbrukspolitikk på dagsorden i Iowa

  God morgen! Det er mandag 9. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This idea of self-deportation is not going to work, and politically it is killing us. Criminals and felons are not welcome, but if you’ve been here, you’re going to get a chance to stay if you pass a background check, learn the language, pay back taxes, and get in the back of the line … I want that pathway.»

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) til The Hill i Iowa.

  NYHETER

  Hillary Clinton sin ”e-post skandale” var det store temaet på søndagens talkshows. Partifelle senator Dianne Feinstein (D-California) mente på NBC Meet the Press at hun burde komme med en full forklaring, og at stillhet vil skade Hillary som kandidat. Mike Huckabee (R) mente på Fox News Sunday at det er umulig å vite om hun har levert alle e-postene til utenriksdepartementet, og at tvilen alltid vil henge over henne. Han mente også at å bruke privat e-post i en slik posisjon gjør en svært sårbar for hackere. Kanskje det er derfor senator Lindsey Graham (R-South Carolina) aldri har sendt en e-post, som han villig tilsto på NBC Meet the Press. Graham stilte spørsmål om Clinton har kommunisert på vegne av Clinton Foundation som utenriksminister, og om det er noe om Benghazi i de private e-postene. Kongressmann Trey Gowdy (R-South Carolina, 4.distrikt), som leder Benghazi komiteen, uttalte at det er månedsvis med hull i e-postene. Hardest var kongressmann Darrell Issa (R-California, 48.distrikt), som mente at det kan ha vært en kriminell handling å tilbakeholde dokumenter.

  CBS Face the Nation kritiserte Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) president Obama for å ville holde Kongressen utenfor når det gjelder Iran. McConnell mente Obama bør sende en eventuell avtale mellom USA og Iran til Senatet, og understreket at Det hvite huset ville behøve Senatets hjelp for å oppheve de gjeldende sanksjonene mot Iran. Men McConnell var mildere i tonen når han så godt som garanterte at neste ukes debatt om økning av gjeldstaket ikke vil føre til noen politisk krise.

  Byrået for alkohol, tobakk, skytevåpen og eksplosiver (ATF) er under press fra republikanere etter at de har foreslått å forby en type panser-gjennomtrengende ammunisjon, skriver The Hill. Republikanerne mener byrået har blitt for mektig og vil innskrenke dets myndighet, eller oppløse hele byrået, og har bragt forslaget til Representantenes hus. Kritikken denne gangen går ut på at Obama-administrasjonen vil forby ammunisjonen til den populære semi-automatiske AR-15 gjennom byråkratiet, siden de ikke klarte å forby våpenet i kongressen. ATF stiller seg uforstående og sier man fortsatt har 168 typer ammunisjon tilgjengelig for AR-15.

  New Jersey senator Bob Menendez (D) vil bli anklaget for korrupsjon i løpet av kort tid. Det føderale justisdepartementet forbereder en sak mot ham, og justisminister Eric Holder har godkjent saken, i følge CNN. Menendez på sin side hevder alt er en del av en svertekampanje.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus.

  Maryland senator: Senator Barbara Mikulski (D) stiller ikke til gjenvalg i 2016, etter fem perioder i Senatet. Det er mange potensielle erstattere i denne liberale staten, men den eneste som har annonsert sitt kandidatur hittil er kongressmann Chris Van Hollen (D).

  Maine distrikt 2: Fjorårets tapende demokrat, tidligere delstatssenator Emily Cain, vil gå for omkamp mot kongressmann Bruce Poliquin (R).

  Maryland distrikt 8: PR-arbeider Kathleen Matthews, som er kona til den kjente tv-journalisten Chris Matthews, er første kandidat til å søke den demokratiske nominasjonen i dette distriktet, som blir åpent når kongressmann Chris Van Hollen stiller til Senatet i 2016.

  Michigan distrikt 10: Den republikanske kongresskvinnen Candice Miller annonserte torsdag at hun ikke kommer til å ta gjenvalg. Miller leder administrasjonskomiteen i Huset, og er i sin syvende valgperiode.

  Mississippi distrikt 1: Så langt har åtte republikanere meldt seg på til suppleringsvalget i mai, for dette konservative distriktet. De åtte er forretningsmennene Boyce Adams og Sam Adcock, delstatssenator Nancy Collins, fylkesadvokat Trent Kelly, tidligere bystyremedlem Quentin Whitwell, advokatene Daniel Sparks og Greg Pirkle og fylkesanklager Chip Mills. Ingen demokrater har meldt seg så langt.

  Florida lokal: Borgermester Bob Buckhorn (D) tok en knusende seier, med 96% allerede i første runde i Tampa tirsdag. Han nevnes som en mulig kandidat til Senatet i 2016.

  Kansas lokal: Bystyremedlem Jeff Longwall (28%) og markedsføringskonsulent Sam Williams (25%) gikk videre fra første runde av borgermestervalget i Wichita tirsdag. Begge er republikanere.

  Oregon administrasjonsminister: Guvernør Kate Brown (D) har oppnevnt Jeanne Atkins (D), en tidligere medarbeider for senator Jeff Merkley (D), til å sitte frem til valget i 2016. Atkins vil ikke selv være kandidat.

  SIRKUSET

  Mesteparten av det republikanske 2016-feltet var i Iowa på lørdag for å delta på et forum om landbrukspolitikk, melder Washington Post. Et av temaene: Spørsmål er subsidier av etanol-drivstoff som er tverrpolitisk populært i Iowa. Senator Ted Cruz (R-Texas) sa rett ut at han ikke støttet noen subsidier, imens guvernørene Chris Christe (R-New Jersey) og Scott Walker (R-Wisconsin) ga støtte til subsidiene. Jeb Bush sa for sin del at de bør fases ut på sikt.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) gjentok i går sin kritikk av Jeb Bush sin motstand mot liberalisering av narkotikalovene. I et intervju med Fox News beklager Paul en del av sine tidligere uttalelser til pressen, men på spørsmålet om Bush mener han at det er hykleri at en som brukte marijuana som ung ønsker å opprettholde det høye straffenivået, spesielt når man ser hvordan folk fra lavere sosiale lag er dem som blir straffet. Paul kommer nok nesten garantert til å stille som presidentkandidat nå som han (foreløpig) har fått Kentuckys GOP til å godta at han både stiller som presidentkandidat og til gjenvalg som senator.

  Tidligere guvernør i Maryland Martin O’Malley (D) var i New Hampshire denne helgen, men var forsiktig med å kritisere Hillary Clinton, skriver Washington Post. Kommentarer blant de han møtte var at de fikk et godt inntrykk av ham, men mente at han må tørre å utfordre Hillary direkte om han skal ha noen sjanse. O’Malley har prøvd seg med indirekte kritikk av Clinton dynastiet, men er foreløpig forsiktig.

  DAGENS ARTIKKEL

  «5 Questions: The Clinton email» av Tarani Parti (Politico): «As we wait for more details to emerge, here are POLITICO’s five big questions that remain outstanding.»

  Lurer du på hvem den republikanske 2016-kandidaten Ben Carson er? MSNBCs Up With Steve Kornacki har en 8 minutter lang profil og analyse du kan sjekke ut.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også