Mer

  Morgenkaffen fredag 6. mars: GOP trenerer godkjenningen av ny justisminister, Hillarys epostskandale, og Walker og Bush leder

  God morgen! Det er fredag 6. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This letter serves as a formal disavowal of the organization and its activity. The senator has not, and does not, explicitly or implicitly, authorize, endorse, or otherwise approve of the organization’s activities»

  Super PACen ‘Ready for Warren’ har i løpet av den siste måneden aggressivt promotert et Elisabeth Warren-kandidatur i 2016. Warren har lenge vært tydelig på at hun ikke vil stille som presidentkandidat. For å tydeliggjøre dette ytterligere har hennes advokat, Marc E. Elias, sendt et brev til den føderale valgkommisjonen og gjort det klinkende klart at Warren ikke støtter arbeidet til ‘Ready for Warren’-gruppen.

  NYHETER

  DEMOKRATENE PRESSER PÅ FOR Å FÅ LORETTA LYNCH GODKJENT SOM JUSTISMINISTER. Selv om Lorretta Lynch ble nominert for over 100 dager siden som erstatter for avtroppende justisminister Eric Holder, er hun fortsatt ikke godkjent i Senatet. Republikanerne har valgt å forsinke prosessen fordi Lynch støtter Obamas innvandringsordre. Senatorene Chuck Schumer (D-New York) og Patrick Leahy (D-Vermont) har sirkulert et brev til støtte for Lynch, og presser majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) til en avstemning i Senatet. For å bli godkjent som justisminister, trenger Lynch et simpelt flertall. I tillegg til de 46 demokratene i Senatet, og de tre republikanske senatorene som allerede har godkjent henne i justiskomiteen, trenger hun to republikanske stemmer til. Rand Paul (R-Kentucky), Ted Cruz (R-Texas), og John McCain (R-Arizona) er noen av dem som har uttalt at de vil stemme mot Lynch. McConnell har ikke gitt noen signaler om når Senatet vil holde en avstemning.

  FORTSATT USIKKERHET RUNDT ISIL-AUTORISASJON. Formann i Senatets utenrikskomité, Bob Corker (R-Tennessee) sier at det er en sjanse for at han ikke vil la komiteen stemme over en ISIS-autorisasjon om demokratene ikke vil gå lenger i å støtte Obamas forslag. Demokratene og republikanerne har uttrykt misnøye med Det hvite hus’ forslag til hvordan USA skal bekjempe terrorgruppen ISIL. Republikanerne mener det er for mange begrensninger i forslaget, mens demokratene ønsker klarere retningslinjer. “He is asking us to do something that takes us nowhere,” sier Corker om Obama, “Because from what I can tell, he cannot get one single Democratic vote from what he’s sent over. And he certainly wouldn’t get Democratic votes for something Republicans might be slightly more comfortable with. … It’s quite a dilemma.” Komiteen vil avholde en høring neste onsdag, hvor utenriksminister John Kerry, forsvarsminister Ashton Carter, og sjefen for den amerikanske hæren Martin Dempsey vil være være tilstede.

  I et relatert emne har Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), sammen med flere ledere i huset, inkludert flere demokrater, sendt et brev til president Obama og bedt administrasjonen om å sende våpen til Ukraina. I brevet skriver de at Russland og separatistene har konsolidert fremgangen sin etter den første våpenhvilen ble signert i Minsk. Kongressen godkjente en bistandspakke til Ukraina før nyttår, og i brevet skriver de at administrasjonen ikke har brukt makten den fikk gjennom ‘Ukraine Freedom Support Act’ til å utstyre regjeringen i Ukraina med defensive våpen.

  SIRKUSET

  ULIKE REAKSJONER PÅ HILLARYS E-POSTKONTROVERS. Ikke uventet har kritikken mot Clinton haglet etter New York Times avslørte at hun hadde brukt en privat epostadresse og sin egen server da hun var utenriksminister. Men avsløringen blir også møtt stillhet og skuldertrekk. Selv om Jeb Bush var raskt ute mot Clinton har flere andre republikanske presidentkandidater sittet stille i båten. Flere har av dem har nemlig en ubehagelig eposthistorie selv. Guvernører er satt under et strengt arkivsystem som er ment å være så transparent som mulig, og Rick Perrys stabsjef har uttalt at de prøvde å minimere bruken av epost og annen elektronisk kommunikasjon. Selv om Rick Perry på tirsdag var raskt ute og kritiserte Clinton, har også han brukt en privat epostaddresse til offentlige gjøremål. Chris Christies broskandale, hvor en bro mellom Manhattan og Fort Lee ble delvis stengt, ble avslørt gjennom tekstmeldinger og epostutvekslinger. Påtalemyndighetene i Wisconsin hevdet også at Scott Walker brukte et privat nettverk for å skjule sin aktivitet da han var fylkessjef i Milwaukee.

  Nåværende utenriksminister, John Kerry, virker relativt uberørt og sier på en pressekonferanse at utenriksdepartementet allerede har tilgang til en rekke av Clintons eposter på grunn av de er sendt til andre i departementet med en offentlig epostadresse. Kerry sa også at departementet vil gå gjennom epostene de har fått oversendt, men at det vil ta tid pga det store volumet.

  Clinton selv kommenterte saken via Twitter og ønsker at utenriksdepartementet offentliggjør epostene hennes. Ifølge Washington Posts, Chris Cillizza, er dette langt ifra nok til å kunne legge saken bak seg. I et blogginnlegg skriver han at problemet i saken ikke er at epostene kan bli offentliggjort, men at Clinton-staben selv har valgt hvilke eposter utenriksdepartementet har fått tilgang til.

  Denne saken vil neppe gå vekk med det første, men det gjenstår å se om saken vil ha noe å si for 2016. De fleste velgerne følger trolig ikke politiske nyheter på denne tiden, og det er fortsatt lenge til 2016.

  MARCO RUBIO HAR EN STORDONOR PÅ PLASS. Norman Braman, en bilforhandler i Florida, skal være villig til å gi opp mot 10 millioner dollar til Rubios super PAC om han skulle velge å stille som presidentkandidat. Verken Rubio, eller noen av de andre kandidatene, er i stand til å hamle opp med Jeb Bush sine økonomiske muskler. Kandidater som Rubio vil derfor støtte seg til et fåtall generøse donorer, hvor Braman er en av dem. Det er ventet at Bush vil ha samlet inn nærmere 100 millioner til sin kampanje denne våren. Selv om Rubio til nå har gått stille i gangene sammenlignet med Jeb Bush og Scott Walker, har han brukt mye tid på å reise rundt i USA og møte potensielle støttespillere. Han hadde et møte med Sheldon Adelson tidligere denne uken. Adelson greide å holde Newt Gingrich sin presidentvalgkamp i live svært lenge i 2012. Rubio vil trolig kjøre en smal valgkamp og satse på at besøk i de tidlige primærstatene og hans gode kommunikasjonsevner skal gi ham et viktig momentum.

  SCOTT WALKER OG JEB BUSH LEDER BLANT REPUBLIKANERNE. I en nasjonal meningsmåling fra Quinnipiac University leder Scott Walker blant de republikanske presidentkandidatene. Han får 18% oppslutning, tett fulgt av Jeb Bush med 16%. De to ligger et godt stykke foran Chris Christie og Mike Huckabee som begge ligger på 8%, Ben Carson på 7%, Rand Paul og Ted Cruz på 6% og Marco Rubio får 5%. Rick Santorum, Lindsey Graham, og Rick Perry ligger får henholdsvis 2%, 1%, og 1%.

  Ikke uventet leder Hillary Clinton stort hos demokratene med hele 56% av de spurte som støtter hennes kandidatur. Elizabeth Warren følger med 14%, Joe Biden får 10%, Bernie Sander får 4%, Jim Webb fikk 1% av stemmene, mens Martin O’Malley fikk 0%. Meningsmålingen ble utført før epost-saken til Clinton dukket opp i media denne uken.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Meet the Gaffe Warriors of the Democratic Party» av Phil Mattingly (Bloomberg Politics): «In a warehouse-like second-floor office about 15 miles away from where Wisconsin Governor Scott Walker was lighting up the crowd at the annual Conservative Political Action Conference, a group of political operatives monitored the speech on their computers. Then, in response to a question from an audience member, Walker delivered the kind of sentence they’d been waiting for.»

  Forslag til helgelesning:


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også