Mer

  Morgenkaffen onsdag 4. mars: Netanyahu «has left the building», Iran-samtaler og Obamacare til Høyesterett

  God morgen! Det er onsdag 4. mars, Benjamin Netanyahu «has left the building», og Mor­gen­kaffen er servert.

  «As a matter of policy, we think it’s a mistake for the prime minister of any country to come to speak before Congress a few weeks before they are about to have an election. It makes it look like we are taking sides.»

  President Barack Obama gjentok i et intervju med Reuters at han ikke mente det var særlig taktfullt av speakeren i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), å invitere Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Kongressen for å tale.

  Se talen i sin helhet her:

  https://www.youtube.com/watch?v=magIuMBx3x0

  NYHETER

  BENJAMIN NETANYAHU TALTE TIL KONGRESSEN. Til tross for store protester, og at omtrent 60 demokratiske representanter valgte å boikotte, holdt altså Israels statsminister Benjamin Netanyahu sin tale til Kongressen i går. Han startet med å skryte av Obama-administrasjonens relasjon til Israel, og prøvde ydmykt nok å beklage oppstyret rundt talen: «I know that my speech has been the subject of much controversy. I deeply regret that some perceive my being here as political. I deeply regret that». Like fullt: Når høflighetsfrasene var unnagjort, hamret statsministeren løs på Obama-administrasjonens samtaler med Iran, og sa blant annet at samtalene om en atomavtale «doesn’t block Iran’s path to the bomb, it paves Iran’s path to the bomb» og «This is a bad deal. It’s a very bad deal. We’re better off without it.»

  Reaksjonene på talen lot som seg hør og bør ikke vente på seg. En av demokratene som valgte å bivåne talen, minoritetsleder i Representantenes hus Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), var blant annet kritisk til det krasse språket statsministeren brukte, og sa dette i en uttalelse rett etter talen: «That is why, as one who values the U.S.-Israel relationship, and loves Israel, I was near tears throughout the Prime Minister’s speech — saddened by the insult to the intelligence of the United States as part of the P5 +1 nations, and saddened by the condescension toward our knowledge of the threat posed by Iran and our broader commitment to preventing nuclear proliferation.»

  President Barack Obama, som satt opptatt i telefonen med europeiske statsledere under talen, uttalte senere på dagen at han utfra transkriberingen av talen ikke kunne se noe nytt fra Netanyahu. Like fullt fant han i hvert fall én ting han kunne enes i med statsministeren: Båndene mellom Israel og USA er sterke.

  KERRY I IRAN-SAMTALER. Utenriksminister John Kerry er for tiden i Montreux i Sveits for å føre innledende samtaler med Iran sammen med Irans utenriksminister Javad Zarif. Det første møtet varte i nitti minutter, og utfra uttalelsen Kerry ga til Reuters etter møtet er bevegelsene partene imellom små. «We have made some progress but we still have a long way to go and the clock is ticking. We’re going to find out whether or not Iran is willing to make the hard choices that are necessary.» Partene har satt datoen 31. mars som deadline for samtalene.

  HØYESTERETT BEHANDLER OBAMACARE. I dag skal Høyesterett behandle saken om hvorvidt Obamacare strider mot konstitusjonen eller ikke – igjen. Stridens kjerne denne gangen dreier seg om en formulering i Affordable Care Act som favoriserer de 16 statene som har en økonomisk utvekslingsavtale med de føderale myndighetene ved å gi ulovlige subsidier. Dersom Høyesterett er enig med de fire personene fra Virginia som har klaget saken inn, vil det bety at omtrent syv millioner amerikanere bosatt i de 34 statene som ikke er med på utvekslingsavtalen, mister sin offentlig sponsede helseforsikring. Representant Sandy Levin (D-Michigan, 12. distrikt) sier til The Hill at det vil være et stort tilbakeslag dersom Høyesterett setter kjepper i hjulene på Obamacare: «It would be a dead end for millions of Americans who would see their tax credits disappear». Det er vanskelig å spå utfallet av saken, og mye tyder på at det vil stå og falle på de to dommerne John Roberts og Anthony Kennedy om hvorvidt Obamacare blir funnet grunnlovsstridig eller ikke.

  COLIN POWELL BRUKTE OGSÅ PRIVAT EPOST-ADRESSE. I går ble det kjent at Hillary Clinton brukte sin private epost mens hun tjente som utenriksminister mellom 2009 og 2013. Nå innrømmer også utenriksminister under George W. Bush, Colin Powell at også han brukte privat epost da han hadde den samme jobben mellom 2001 og 2005. Problemet for Clinton er imidlertid at regelverket ble endret i 2009. New York Times:

  Mrs. Clinton’s aides have said her use of private email was not out of the ordinary, pointing to the fact that former Secretary of State Colin Powell also used a personal email account, before the current regulations went into effect. But since 2009, said Laura Diachenko, a National Archives and Records spokeswoman, federal regulations have stated that “agencies that allow employees to send and receive official electronic mail messages using a system not operated by the agency must ensure that federal records sent or received on such systems are preserved in the appropriate agency record-keeping system.”

  KAMPEN OM Å BLI BARBARA MIKULSKIS ARVTAKER ER I GANG. Tidligere denne uken annonserte senator Barbara Mikulski (D-Maryland) at hun ikke kommer til å stille til gjenvalg i 2016. 78-åringen er den kvinnen som har blitt sittende lengst i Kongressen, med hele fem perioder i beltet. Nå har allerede spekulasjonene rundt hvem som blir arvtakeren hennes startet. Tidligere viseguvernør i Maryland, Anthony Brown, intet mindre enn syv Kongress-representanter for Maryland, ordfører i Baltimore Stephanie Rawlings-Blake og tidligere justisminister i Maryland, Doug Gansler, er alle mulige kandidater til å stille til valg.

  SIRKUSET

  Vi sendte i går ut det ukentlige nyhetsbrevet vårt om 2016-sirkuset. Abonnerer du?

  BEN CARSON MELDER SEG PÅ FOR ALVOR. Ifølge Wall Street Journal er det stor sannsynlighet for at det er den pensjonerte hjernekirugen Ben Carson som blir den første fra Det republikanske partiet som formelt annonserer sitt kandidatur til presidentvalget i 2016, ettersom han nå har startet en offisiell presidentvalgskomité for å samle inn penger til en kampanje (En såkalt «exploratory committee»). Carson er regnet som en yndling blant Tea Party-bevegelsen og er afroamerikansk, og kom på fjerdeplass under Straw Poll-seansen som Rand Paul vant under Conservative Political Action Conference (CPAC) i helgen. Dog ligger ikke Carson like godt an på AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker, der han ligger henholdsvis ti og femten prosentpoeng bak favorittene Scott Walker og Jeb Bush. Carson er den med desidert minst politisk erfaring av de potensielle kandidatene, noe som nok gir han ekstra legitimitet når han kritiserer eliten i Washington.

  REPUBLIKANERNE MED FLERE STORE SAMLINGER I VENTE. Det meste av det som kan krype og gå av potensielle presidentkandidater fra Det republikanske partiet var å se på CPACi helgen. I slutten av mars er det på’an igjen når National Republican Committee inviterer til donorkonferanse i Florida. Jeb Bush, Scott Walker, Bobby Jindal, Rick Perry, Marco Rubio og Rick Santorum er alle ventet å komme på den lukkede samlingen.

  Et par uker senere i Nashville, nærmere bestemt 10. til 12. april, er det klart for landskongressen til National Rifle Association (NRA). Her kommer Jeb Bush, Bobby Jindal, Scott Walker, Mike Pence, Rick Perry, Rick Santorum og Ted Cruz til å møte opp. NRA er en svært ressurssterk lobbyorganisasjon, som det nok vil være meget viktig for de republikanske kandidatene å være på godfot med inn mot primærvalgene i 2016.

  BUSH OG CLINTON KJEMPER OM GOLDMAN SACHS-PENGER. Både Hillary Clinton og Jeb Bush jobber opp mot storbanken Goldman Sachs for å få finansiert valgkampanjene sine. Begge kandidatene er attraktive for banken som regnes som en av tidenes mest suksessfulle på Wall Street, gjennom at Clinton er en motvekt til Elizabeth Warren sin Wall Street-kritiske retorikk, og Bush en motvekt til Tea Party-bevegelsen. Jeb Bush planlegger etter sigende en mottakelse sammen med nåværende og tidligere toneangivende representanter for banken onsdag om en uke.

  BOBBY JINDAL GÅR FOR «EYE OF THE TIGER». Til slutt tar vi med denne lettbeinte nyheten fra 2016-sirkuset: ABC har spurt alle de potensielle presidentkandidatene fra Det republikanske partiet om hvilken sang de ville satt som kjenningsmelodi på kampanjen deres. Louisiana-guvernør Bobby Jindal vil bruke «Eye of the Tiger» fra «Rocky»-filmene til sin (potensielle) kampanje. Mitt Romney brukte den samme flere ganger i 2012.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Can Democrats Retake the Senate in 2016?» av Larry J. Sabato (Politico): «It’s still too early to predict the Senate’s makeup in 2016, but it’s not too early to start thinking about who could land on the list of endangered senators. And in the 2016 cycle, it’s more likely to be a Republican than a Democrat.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også