Mer

  Morgenkaffen tirsdag 3. mars: Netanyahu taler til Kongressen, Boehner i hardt vær blant sine egne og Clinton er i trøbbel

  God morgen! Det er tirsdag 4. mars, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Never has so much been written about a speech that hasn’t been given,»

  Isarels statsminister, Benjamin Netanyahu, om talen han skal holde i dag for den amerikanske Kongressen (kl. 17.00 norsk tid).

  NYHETER

  NETANYAHU TALER TIL KONGRESSEN I DAG. Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, taler tirsdag til Kongressen i Washington D.C. Statsministeren ble invitert til å tale til Kongressen av Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), uten at Obama-administrasjonen ble varslet på forhånd. Flere demokrater, inkludert visepresident Joe Biden, har meldt avbud til arrangementet. Talen som blir holdt bare to uker før valget i Israel, og en måned før tidsfristen for atomforhandlinger med Iran går ut, har skapt splittelse blant politikerne i USA. I en meningsmåling fra NBC/Wall Street Journal kommer det fram at 48 % av registrerte amerikanske velgere mener at den republikanske Kongressen ikke burde invitert den israelske statsministeren uten å gi Obama og Det hvite hus et forvarsel.

  Det er forventet at Netanyahu skal snakke om Iran og atomvåpen, og USAs ambassadør til FN, Samantha Power, kom i den forbindelse med følgende uttalelse: «We believe that diplomacy is the preferred route to secure our shared aim, but if it should fail, we know the stakes of a nuclear-armed Iran, as well as everyone here. We will not let it happen.» Hun sa også at forholdet mellom USA og Israel ikke må bli politisert. Les mer om Powers uttalelser hos New York Times.

  Benjamin Netanyahu sa mandag at hans planlagte tale til Kongressen som avholdes i dag, ikke er ment å signalisere noen mangel på respekt for president Obama. Netanyahu sier selv at han kommer til å legge stor vekt på forholdet til Iran i sin tale. “The purpose of my speech to Congress tomorrow is to speak up about a potential deal with Iran that could threaten Israel’s future,” uttalte Netanyahu. Utenriksminister John Kerry (D) har uttalt at det er spesielt at Speakeren i Huset har inviterte Netanyahu uten å la Obama-administrasjonen ta del i prosessen. Kerry sier at administrasjonen ikke ønsker å politisere dette. “The prime minister is welcome in the United States at any time. We have an unparalleled close security relationship with Israel, and we will continue to,” sa Kerry. Pressesekretær i Det hvite hus, Josh Earnest, sa mandag at han ikke tror president Barack Obama vil se hele talen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Kongressen i morgen. “I haven’t looked at the president’s schedule for tomorrow.I doubt that he will spend his whole time watching the speech,” sa Earnest mandag.

  BRÅKET RUNDT ‘HOMELAND SECURITY’ FINANSERINGEN FORTSETTER. Saken ble forrige fredag utsatt i en uke, og finansieringen av Department of Homeland Security (DHS) tar slutt fredag 11:59 PM om partiene ikke blir enige. Sentatet møttes mandag for å stemme over om de skal ha i forhandlinger med Representantenes hus om finansieringen. Republikanerne har prøvd å bruke finansieringen av DHS mot President Barack Obamas innvandringspolitikk, og hans avgjørelse om å beskytte 5 millioner udokumenterte innvandrere fra deportasjon og tillate dem å arbeide lovlig. Demokratene har blokkert republikanernes forsøk på å bruke dette mot presidenten ved en hver anledning. Du kan lese mer om republikanernes planer hos Politico, og om hvordan det hele startet etter at republikanerne tok over Kongressen. De to partiene skal ha inngått en avtale som går ut på at saken skulle utsettes til denne uken, og at saken skulle være uten punkter som går mot Obamas innvandringspolitikk. Republikanerne nekter på sin side at partiene har en slik avtale. Saken skaper splid innad i Det republikanske partiet. Konservative republikanere ønsker å bruke DHS mot Obama og de vurderer også å kaste Speakeren i Huset, John Boehner (R-Ohio). Representant Peter T. King (R-New York) er en av de mest kritiske og han har uttalt: “We have to stand behind John Boehner and John Boehner has to find a way this week, as soon as possible in the week, once Prime Minister [Benjamin] Netanyahu finishes his speech, to bring … the clean bill to the floor of the House for a vote, an up or down vote,”

  McCAIN KRITISERER KERRYS HÅNDTERING AV IRAN. Utenriksminister John Kerry (D) er i Sveits for å delta i FNs Menneskerettighetsråd, hvor han også vil møte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif for forhandlinger om atomavtale. Senator John McCain (R-Arizona) sier at utenriksminister John Kerry er desperat etter en atomavtale med Iran, og at Kerry har ikke oppnådd noe i løpet av sin tid i ‘Foggy Bottom’ (Utenriksdepartementet).

  SIRKUSET

  MODERATE DEMOKRATER KLARE TIL KAMP MOT WARREN. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) har lenge satt agendaen for Det demokratiske partiet ved å tale Wall Street midt i mot og å snakke om økonomiske ulikheter. Moderate demokrater gjør seg nå klare til å slå tilbake mot den såkalte Warren-fløyen. Warrens popularitet har fremhevet spenninger innad i Det demokratiske partiet, og har startet debatten om hva som skal være partiets identitet etter Obama-æraen. Bill Clinton tok partiet i en mer moderat retning i løpet sine 8 år som president, og Hillary Clinton vil trolig gjøre det samme dersom hun skulle bli valgt. Moderate demokrater sier at de etter høstens mellomvalg har jobbet i kulissene for å endre partiets budskap. “In the last election, Democrats as a party offered a message of fairness. Voters responded, and they responded really negatively. Democrats offered fairness, and voters wanted prosperity and growth,” sier Gabe Horwitz direktør i Third Way’s economic program. Warren har insistert på at hun ikke stiller i 2016, og kilder nær senatoren bestrider sterkt at hun åpner døren for et kandidatur. Men hun har gjort lite for å dempe hennes støttespilleres kritikk av moderate demokrater. Mangemilliarder og investor Warren Buffet uttalte følgende til CNBC om Warrens stil: “Well I think she would do better if she was less angry and demonized less. I believe in ‘hate the sin and love the sinner.»

  MAKTKAMP OG TIDLIGERE START FOR KAMPANJEN TIL CLINTON. Eric Braverman ble ansatt som leder i Clinton Foundation. Ett og et halvt år senere gikk han av. Han overså etableringen av en $ 250 millioner i donasjoner og gjennomførte datadrevne analyser for å måle effektiviteten av foundraiserprogrammer. Ingen offentlig forklaring ble gitt om Braverman sin avgang, men kilder sier at Bravermans moderniseringsarbeide ble hemmet av de tidvis motstridende visjoner til de tre medlemmene i familien Clinton og deres rivaliserende rådgivere. Politico har mer. Clinton og hennes nære rådgivere forteller demokratiske givere hun vil entre presidentvalget raskere enn forventet, trolig i april 2015, et trekk som vil dempe usikkerheten innenfor hennes parti og tillate henne å samle inn mer penger. Wall street Journal har mer.

  BUSH PRØVER Å OVERBEVISE KONSERVATIVE VELGERE OM AT HAN ER KONSERVATIV. Jeb Bush (R) viser til sine to perioder som guvernør for å prøve å overtale konservative om at han er en av dem. «I got to be governor of this state — this purple state, this wacky, wonderful state — for eight years. I ran as a conservative, I said what I was going to do, and I had a chance to do it. And trust me, I did,” sa Bush til conservative medlemmer i Club for Gorwth i forrige uke. Det å være konservativ er noe annet nå enn da han var guvernør i Florida fra 1999-2007. Bush sier han ønsker å spre budskapet om konservatisme utover partiets kjerne – til latinos, unge og andre valgkretser som republikanerne har vært ute av kontakt med. Les mer i Washington Post.

  DAGENS ARTIKLER

  «Clinton skal kun ha brukt sin personlige e-post som utenriksminister, tilsynelatende i strid med føderale krav» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk): «Ifølge New York Times skal Hillary Clinton i sin tid som utenriksminister ene og alene ha benyttet seg av sin personlige e-postkonto. Clinton kan dermed ha brutt føderale krav. Rådgiverne hennes gjorde samtidig ingenting for å bevare e-postene, slik Federal Records Act krever.»

  «The 2016 Presidential Hopefuls Literary Guide» av David Knowles (Bloomberg Politics):
  «Nearly all of the presumed presidential candidates have released political memoirs. Judging from the plethora of titles now crowding bookstore shelves, it would appear that publishing a memoir has become something of a requirement for politicians hoping to become president.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også