Mer

  Morgenkaffen mandag 2. mars: Netanyahus besøk splitter, og vi oppsummerer #CPAC2015

  God morgen! Det er mandag 2. mars, 2015-versjonen av CPAC er unnagjort, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I hope that the prime minister [Netanyahu] will address what he believes will happen if there is not an agreement or if there is an agreement between the other nations, including the big powers, Russia, China, U.K., France, Germany, and it’s just United States that is doing this. What happens then to sanctions, if we were to put on additional sanctions, and the rest of the nations would not abide by them?»

  Sentaor Dianne Feinstein (D-California) på CBS’ Face the Nation om Israels statsminister Benjamin Netanyahus kommende tale.

  NYHETER

  Senator Dianne Feinstein (D-California) var på CNNs State of the Union og CBS’ Face the Nation denne søndagen, og som vanlig var det klar tale fra Senatets eldste (81). Hun gjorde det klart at demokratene fortsatt insisterer på fornyet støtte til sikkerhetsdepartementet (DHS) uten noen betingelser. På spørsmålet om Israels statsministers tale til Kongressen sa hun at hun ville være til stede, men at hun som jødisk reagerte på Benjamin Netanyahus uttalelse om at han snakker for alle jøder. En undersøkelse gjort av NBC viser at 48 prosent av amerikanere er negative til at Netanyahu ble invitert, mens 30 prosent støtter invitasjonen.

  Utenriksminister John Kerry ble intervjuet på ABCs This Week i går. Han var optimistisk når det gjaldt Irak – ”hver gang den Irakiske hæren har møtt ISIL med vestlig støtte har de slått dem,” fortalte Kerry oss. På spørsmålet om forhandlingene med Iran, aktuelt i lys av Netanyahu sitt besøk, gjentok Kerry sitt løfte om at USA ikke vil ha noen avtale om det er en dårlig avtale. Han argumenterte også for at forhandlingene gjør Israel sikrere.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henriks Gilhuus.

  California: Delstatsrepresentant Rocky Chavez (R) har satt ned en komite for å forberede et senatskandidatur i 2016.

  Missouri: En måling fra republikanske Remington gir senator Roy Blunt (R) en 49-36 ledelse på demokratenes trolige kandidat, administrasjonsminister Jason Kander.

  Missouri guvernør, Missouri delstatsrevisor: Delstatsrevisor Tom Schweich, som var favoritt til å ta den republikanske guvernørnominasjonen for 2016, begikk selvmord torsdag. Guvernør Jay Nixon (D) vil oppnevne en erstatter frem til valget i 2016.

  Missouri administrasjonsminister: Jay Ashcroft (R), sønn av tidligere senator og justisminister under Bush II, John Ashcroft, vil stille til dette vervet i 2016.

  Ohio: Tidligere guvernør Ted Strickland (D) stiller til Senatet i 2016. Han må først nedkjempe bystyremedlem P. G. Sittenfeld i primærvalget.

  Wisconsin: Tidligere senator Russ Feingold (D) har sagt opp jobben i utenriksdepartementet, et tegn på at han kommer til å gå for omkamp mot senator Ron Johnson (R).

  Florida distrikt 26: Tidligere kongressmann Joe Garcia (D) vil ikke forsøke å ta tilbake setet han tapte til Jose Curbelo (R) i 2014.

  Mississippi distrikt 1: Guvernør Phil Bryant (R) har satt en dato for suppleringsvalget etter avdøde kongressmann Alan Nunnelee (R). Påmeldingsfristen er 27. mars, første runde avholdes 12. mai, med en eventuell andre runde 2. juni. Valget arrangeres som et «jungle primary» etter samme mal som i Louisiana; alle stiller mot hverandre i mai og kun dersom ingen tar over 50% går de to med flest stemmer videre til juni.

  New York distrikt 11: Demokratene har offisielt nominert bystyremedlem Vincent Gentile som partiets kandidat til Michael Grimms (R) tidligere sete. Gentile er fra Brooklyn, noe som ytterligere svekker partiets sjanse til å vinne setet, som i hovedsak ligger på Staten Island. Republikanerne har nominert den populære distriktsadvokaten Daniel Donovan, og undertegnede regner nå dette distriktet som trygt republikansk.

  Illinois lokal: Borgermester Rahm Emanuel tok bare 45% i valgrunden på tirsdag, og må ut i en ny omgang mot fylkeskommissær Chuy Garcia (34%) den 7. april. Begge er demokrater.

  SIRKUSET

  Den store CPAC (Conservative Political Action Conference) konferansen er over for i år, og ikke uventet var det senator Rand Paul (R-Kentucky) som stakk av med seieren i deres uformelle avstemning med 26% av stemmene. For tredje år på rad. På plass nummer to var Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) med 21%, Ted Cruz (R-Texas) og Ben Carson, begge med 11%. Den mer moderate Jeb Bush fikk 8%, men klarte seg bedre enn forventet foran CPAC-publikummet.. Nå er det ikke den gjengse republikaner som dominerer CPAC, men den mer libertarinske fløyen. Walker bør allikevel være fornøyd med at han fenger denne gruppen som han gjør. Og Chris Christie? Han hadde en dårlig helg: Dårlig oppmøte på Christie-seansen, og lav oppslutning i strawpollen: 10. plass med 2,8 %.

  Hele lista (med fjorårets resultat i parantes):

  1. Rand Paul 25.7 (31)
  2. Scott Walker 21.4 (7)
  3. Ted Cruz 11.5 (11)
  4. Ben Carson 11.4 (9)
  5. Jeb Bush 8.3 (N/A)
  6. Rick Santorum 4.3 (7)
  7. Marco Rubio 3.7 (6)
  8. Donald Trump 3.5 (2)
  9. Carly Fiorina 3.0 (N/A)
  10. Chris Christie 2.8 (8)
  11. Rick Perry 1.1 (3)
  12. Bobby Jindal 0.9 (2)
  13. Sarah Palin 0.8 (2)
  14. Mike Huckabee 0.3 (2)
  15. John Bolton 0.3 (N/A)
  16. Lindsey Graham 0.1 (N/A)
  17. George Pataki 0.1 (N/A)

  Politico har mer om konferansen.

  Tidligere guvernør i Maryland Martin O’Malley (D) prøvde seg med litt indirekte kritikk av Hillary Clinton i en tale på lørdag, skriver New York Times. ”Triangulering er ikke en strategi som bringer Amerika videre.” Historien anerkjenner folk som viser mot, ikke dem som gjør det som er lettvint, slo O’Malley fast. President Bill Clintons varemerke (fra og med 1996-valgkampen) var nettopp triangulering – å finne en posisjon mellom høyre- og vensttresiden i amerikansk politikk. Gjennom et slikt utspill utfordrer O’Malley Hilllary til å ikke gjøre som sin mann, men å være mer tydelig i sine standpunkter. Retorikken ble også brukt av Barack Obama når han utfordret Clinton i 2008, og det er tydelig at også O’Malley ser an muligheten for å stille i 2016.

  Rick Perry var også på CNN State of the Union. Han forsvarte Netanyahu mot kritikk, og mente at det er Det hvite hus, som med sine verbale angrep på Israel og sine forhandlinger med Iran, tvinger Netanyahu til å fremme landets interesser foran Kongressen. Når det gjaldt ISIL var Perry klar på at situasjonen krever amerikanske ”boots on the ground” for å få stoppet ”dette ondskapens ansikt.” Perry ble fristet av intervjueren til å komme med stikk mot både Scott Walker og Chris Christie, men han holdt seg til å si at hver har sin egen stil, og at velgerne fikk gjøre sine valg. Mindre forsonlig var han i spørsmålet om donasjoner til Clinton stiftelsen, der han var urolig for at Clinton har fått såpass mye penger fra andre stater, og hva det vil gjøre for hennes integritet.

  Scott Walker tråkket litt feil i sin CPAC opptreden når han i et spørsmål om hvordan han ville takle ISIL tilsynelatende sammenliknet demonstranter i Wisconsin med terrorgruppen («If I can take on 100 000 protesters, I can do the same across the world.»). Dette har demokratenes nasjonale komite kastet seg over, og sendte denne helgen rundt e-poster hvor de hengte ut guvernøren, melder Weekly Standard. Walker uttalte i intervju på Fox News Sunday at meningen var å si noe om lederskap, ikke sammenlikne streikende med ISIL.

  DAGENS ARTIKKEL

  «Is GOP finally getting nervous that the Supreme Court might gut Obamacare?» av Michael Hiltzik (Los Angeles Times): «What’s making Republicans and conservatives nervous is the fear they’ll be blamed for the carnage resulting from a court ruling that strips tax subsidies from some 8 million residents and destroys the insurance markets of those three dozen states.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også