Scott Walker snakket til grasrota på CPAC

2016-aktuelle Scott Walker ble godt mottatt på første dag av Conservative Political Action Conference (CPAC) utenfor Washington, D.C. Men motstanderne fikk også noe.

Wisconsin-guvernør Scott Walker var hovedattraksjonen og snakket foran det desidert største publikummet på første dag av CPAC torsdag. Mot slutten av talen kunne det høres tilrop om «Run, Scott, Run!» fra flere i salen.

I det republikanske feltet regnes Scott Walker nå som en av front-runnerne. Dette reflekteres på AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker (18. februar), der han ligger på andreplass bak Jeb Bush.

«President Barack Obama tror at økonomisk vekst er å la Washington få vokse, men det er feil. Det er mennesker som skaper arbeidsplasser, ikke myndighetene,» sa han til publikumet i Gaylord National Convention Center.

Som guvernør i Wisconsin, har Walker selv vært i knallhard disputt mot arbeiderbevegelsen, som blant skapte demonstrasjoner med nærmere 100 000-talls demonstranter i hjemstaten hans. I neste uke blir Wisconsin den 23. staten i USA som gjør det valgfritt for arbeidstakere å være med i arbeidstakerorganisasjoner eller ikke.

I spørsmålsrunden ble Walker ble spurt hva han ville gjøre med ISIL dersom han ble øverstkommanderende.

«Vel, jeg klarte å hamle opp med 100 000 demonstranter, så da klarer jeg vel resten av verden også», sa han.

Det ble ikke godt mottatt av hans politiske motstandere, noe Chris Cillizza har mer om.

Walkers talsperson kom også med en klargjørende uttalelse litt senere på kvelden, et klart tegn på et lite feilsteg fra Walker.

Innlegget fortsetter under bildet, der Walker poserer sammen med Iowas to republikanske senatorer: Joni Ernst og Chuck Grassley.

View this post on Instagram

Senator Ernst and me w Gov Scott Walker at CPAC

A post shared by Chuck Grassley (@senatorchuckgrassley) on

Walker brukte også tid på å faktisk snakke om ISIL. Som Ted Cruz gjorde tidligere på konferansen, vektla også Wisconsin-guvernøren viktigheten av å være i forkant av terrorgruppen.

«Radikal islam er en trussel. Vi trenger en leder som står opp mot ISIL og tar kampen med dem får de kommer hit og tar kampen med oss,» sa han.

Han befestet også sin posisjon som svært kritisk til statlig styring, både når det gjelder trygdeløsninger og minstelønn.

«Suksess bør måles gjennom hvor mange som ikke lenger er avhengige av staten, og ikke omvendt slik som president Obama gjør. Jeg er ikke interessert i å fastslå hvor lite amerikanerne skal kunne tjene, jeg vil heller legge til rette for at folk kan tjene så mye så mulig gjennom tilgang på utdanning og mulighet til å skape egne arbeidsplasser»

Den samme tilnærmingen hadde han til bekjempelsen av ungdomsledighet.

«Økonomien må bygges fra bunnen av og oppover, ikke fra toppen og nedover som de i Washington vil at det skal være,» sa Walker.

Etter talen kommenterte Washington Posts Robert Costa at Walker nok en gang demonstrerte transformasjonen han har gjennomgått: Fra å være en uengasjerende taler, til å posisjonere seg som en av favorittene til å vinne republikanernes presidentnominasjon. Costa mener Walker beholder momentumet sitt også etter CPAC, og at det politiske høyre nå har større forventninger enn noensinne til Wisconsin-guvernøren.

Noe av suksessen til Walker kan kanskje tilskrives at han snakker til, og identifiserer seg med, grasrota i partiet. Det gjorde han også under gårsdagens tale, der han trakk frem at han kommer fra ganske trange kår. Med det fikk han også inn et lite stikk i retning Jeb Bush, som taler senere i dag.