Mer

    Morgenkaffen fredag 27. februar: Konflikt innad i GOP, Paul angriper i alle retninger, og mer om #CPAC2015

    God morgen! Det er fredag 27. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

    «The Internet is the most powerful and pervasive platform on the planet. It’s simply too important to be left without rules and without a referee on the field.»

    Den føderale kommunikasjonskommisjonen (FCC), ledet av Tom Wheeler, stemte torsdag for å reklassifisere internett som grunnleggende infrastruktur. Demokratene i styret stemte for forslaget og vant avstemningen med 3 mot 2 stemmer.

    NYHETER

    KAMPEN OM KEYSTONE XL FORTSETTER – TIL TROSS FOR OBAMAS VETO. Selv om president Obama nylig la ned veto mot rørledningen, har John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) lovet å fortsette kampen for å få rørledningen bygget. Selv om Kongressen og Det hvite hus neppe vil bli enig med det første, åpner det seg nå opp en ny mulighet. Tidligere borgermester i New York, Michael Bloomberg (I), ønsker en byttehandel mellom USA og Canada. Bloomberg, som nå er FNs spesialutsending for byer og klima, argumenterer i en kronikk hos Bloomberg View for en klimaavtale som involverer bygging av rørledningen. Som en del av opptakten frem mot klimatoppmøtet i Paris senere i år, må alle land fremlegge sine ambisjoner på klimafronten. Canada har mottatt sterk kritikk for å ikke være miljøvennlig nok, og å ikke ha høyere ambisjoner med den store canadiske olje- og gassindustrien. En klimaavtale mellom USA og Canada kan derfor samlet sett redusere utslipp – selv om Obama-administrasjonen godkjenner at Keystone XL blir bygget. Bloomberg argumenterer med at det vil bli en vinn-vinn-vinn-situasjon. Canada og motstanderne av ledningen kan melde om en klimaseier på én front, mens tilhengerne får bygget rørledningen av økonomiske årsaker.

    En lignende løsning ble foreslått av den canadiske statsministeren, Stephen Harper, i 2013. Nå sier også amerikanske klimaforhandlere at lovnader om canadiske utslippskutt kan være en av faktorene Obama vil ta hensyn til når han på ny må ta stilling til spørsmålet. Utenriksdepartementet i USA har i seks år undersøkt saken etter at det canadiske selskapet TransCanada Corp søkte om tillatelse til å bygge rørledningen. Pressetalsmann i Det hvite hus, Josh Earnest, sa tidligere i uken at Obama fortsatt kan si ja til prosjektet selv om han la ned veto mot Kongressens forslag.

    TILTAGENDE KONFLIKT MELLOM REPUBLIKANERNE I KONGRESSEN OM FINANSIERINGEN AV DHS. Til tross for at Senatet har klargjort veien for å vedta finansiering av Department of Homeland Security, er det usikkert hvordan speaker John Boehner og republikanerne i Huset vil reagere. Det er speakeren som bestemmer hvilke forslag som kommer opp til votering, og Boehner er under hardt press fra Tea Party-fraksjonen som er sterkt imot en «ren» finansiering av DHS. Ifølge den innerste sirkelen til Boehner er det ingen vei utenom enn at de må vedta en «ren» finansieringslov før eller siden. Men for å unngå et oppgjør mot Boehner fra de mest konservative representantene, prøver man desperat å finne ulike løsninger og forlenge prosessen så lenge som mulig. Boehner, og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), skal visstnok ikke ha snakket sammen på to uker, og understreker med dette den nye dynamikken som har utviklet seg i Kongressen. Ettersom McConnell ikke kan levere 60 stemmer i Senatet må han inngå kompromisser med demokratene. Slike kompromisser vil være uspiselig for de mest konservative i Huset, og vil gjøre jobben til Boehner enda vanskeligere når han skal samle partigruppen.

    LEGALISERING PÅ FRAMMARSJ. Torsdag ble det også lovlig å besitte små mengder med marihuana i Washington, D.C. Statene Alaska, Washington og Colorado har også legalisert stoffet.

    SIRKUSET

    RAND PAUL ANGRIPER BÅDE HILLARY CLINTON OG JEB BUSH. I et intervju med Yahoos Katie Couric, sa senatoren at Benghazi-angrepet i 2012 vil bli Hillary Clintons største problem i valgkampen frem mot 2016. “The biggest mistake Hillary Clinton made, and I think this will be an albatross over her neck for the rest of the campaign — I don’t think she’ll be able to overcome this — is that when she was asked to provide security for Benghazi, she didn’t do it,”. Paul sa også at han ikke var villig til å sende inn amerikanske bakkestyrker så lenge det var lokale styrker som var villig til å ta opp kampen. Paul ønsker å sende våpen direkte til kurdiske styrker i krigføringen mot ISIS, fremfor å sende dem via Irak og regjeringen i Bagdad.

    I et intervju hos Fox News gikk han også etter Jeb Bush og hans cannabisbruk da han gikk på kostskole i Massachusetts. Nylig avslørte Jeb Bush at han røykte hasj som kostskoleelev ved Phillips Academy. Paul, som lenge har vært forkjemper for reformer innen kriminaljustis, brukte Bush som eksempel på rike som unngår loven ved bruk av marihuana. Paul hevdet at fattige grupper konstant blir offer for lovgivning som forbyr bruk og besittelse av narkotiske stoffer.

    JEB BUSH FORTSETTER Å STAKE UT EN KURS UAVHENGIG AV SINE FAMILIEMEDLEMMER. I et radiointervju med Hugh Hewitt sa Jeb Bush at han ikke ville la sin far og brors kriger være en faktor om en ‘tredje Bush-krig’ skulle være aktuelt. «I wouldn’t be conflicted by any legacy issues of my family. I actually, Hugh, am quite comfortable being George Bush’s son and George Bush’s brother», sa han og brukte muligheten til å gi Obama skylden for situasjonen som nå har oppstått i Irak. Bush gjentok også løftet om å øke den årlige økonomiske veksten fra 2% til 4%, og argumenterte for at det ville inspirere verden til å strebe etter USA.

    WISCONSIN VIL INNFØRE EN SÅKALT ‘RIGHT-TO-WORK’-LOV. En av hovedgrunnene til at Wisconsin-guvernør Scott Walker er svært populær blant den konservative grasrota er hans motstand mot fagforeningene. I 2011, til store protester fra fagbevegelsen, innførte Wisconsin en rekke lover som forbød kollektive forhandlinger i en rekke saker. Denne uken vedtok delstatssenatet i Wisconsin en ‘right to work’-lov. Dette betyr at fagforeningene ikke kan pålegge arbeidstakere i en bedrift å melde seg inn i en fagforening og betale medlemsavgift for å være ansatt i bedriften. Det er ventet at Walker vil undertegne et slikt lovforslag, og at Wisconsin dermed blir den 25 staten med en slik lov. Dette skjer samtidig som Walker er under press for foreslåtte kutt innenfor universitetssektoren. Både Walker og andre guvernører har i det siste møtt motstand på hjemmebane for måten de prøver å håndtere delstatsøkonomien og budsjettet.

    CPAC 2015 ER I GANG Denne langhelgen avholdes CPAC (Conservative Political Action Conference), som er en årlig sammenkomst hvor konservative politikere og organisasjoner feirer seg selv med taler, show, og generell feelgood-stemning. Flere håpefulle republikanske presidentkandidater vil holde taler og svare på spørsmål. Konferansen avsluttes med kunngjøringen av en meningsmåling blant deltakerne om hvem som bør bli republikanernes presidentkandidat. I år, som de to foregående årene, er det ventet at Rand Paul vil stikke av med seieren.

    Ben Carson startet ballet og snakket om USAs støtte til Israel og at Iran utgjør en like stor trussel som terrorgruppen ISIL.

    Chris Christie, som har gått i motbakke på hjemmebane siden han ble gjenvalgt som guvernør i New Jersey i 2013, er selvsikker på egne vegne. På et spørsmål om de dårlige meningsmålingene ville påvirke beslutningen hans om å satse på 2016, svarte han, «Er valget neste uke? Om jeg satser på å bli president, er jeg ikke redd for meningsmålingene 21 måneder før valget».

    Ted Cruz, som liker tilstelninger foran grasrota, gikk rett i strupen på Hillary Clinton i et intervju. “Call me crazy, [but] I don’t think the secretary of State, or, for that matter the president, should be on the payroll of foreign nations”. Clinton-kommentaren kommer i sammenheng med avsløringene om at Clinton Foundation mottok donasjoner fra andre stater under Clintons tid som utenriksminister. Dette er en sak som kan bli ubehagelig for Clinton fremover, og republikanerne lader allerede kanonene.

    Scott Walker har seilt opp som en av de store forhåndsfavorittene til den republikanske nominasjonen. Hans opptreden på CPAC befester posisjonen som en yndling blant de mer konservative. Han fyrte løs mot Washington, D.C., og forsvarte sin politikk i Wisconsin, ofte til stående applaus.

    Bobby Jindal fokuserte for sin del på republikanerne i Washington. Han anklaget dem for å vifte med det hvite flagget i DHS-finansieringen og for å ikke ha opphevet Obamas helsereform fullt ut.

    CPAC fortsetter fredag med taler fra Marco Rubio, Rick Perry, Rand Paul, og Jeb Bush. Vi skriver mer om gårsdagens taler på AmerikanskPolitikk.no senere i dag, og kommer tilbake med mer i morgen.

    DAGENS ARTIKLER

    «Why Hillary Loves Paul Ryan» av Jill Lawrence (Politico): «Hillary Clinton explained yesterday what she likes about Paul Ryan. It’s certainly not that she suddenly agrees with Mitt Romney’s former vice presidential running mate on much of anything. But he and her Democratic friend, Patty Murray, together made Washington work—one time, at least, in 2013. (…) Here’s how Ryan and Murray broke through when so many others had previously failed. «

    «What is ‘Middle-Class Economics’?» av Josh Barro (The New York Times): «An awkward truth for politicians looking to help the middle class is that there’s much less the government can do for them than for the poor. So, the president has picked an opportune time to set his mantra to “middle-class economics”: a time when middle-class economic fortunes are already improving for reasons not much related to policy.»


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

    Johan Hansen
    Johan Hansen
    Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

    Les også