Mer

  Morgenkaffen onsdag 25. februar: Kaos i Senatet, tøffere tone mot Wall Street, og trøbbel for Christie

  God morgen! Det er onsdag 25. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It was my hope that a new, Republican-led Congress would seek to govern responsibly. Insted, we’ve even heard irresponsible threats to shut down the Department of Homeland Security — the very agency tasked with securing our borders and keeping Americans safe in a time of new threats — for no reason other than partisan disagreement over my actions.»

  President Barack Obama gikk knallhardt ut mot republikanerne i Kongressen i en kronikk publisert i nettavisen The Hill tirsdag.

  NYHETER

  Ja, for farsen rundt immigrasjonsordren fra president Barack Obama som ble stoppet av en delstatsdomstol i Texas forrige uke, fortsetter med uforminsket kraft. Nå begynner også Obamas egne å vende seg mot ham. Senator Joe Manchin (D-West Virginia) sier eksplisitt at han kommer til å stemme med republikanerne når saken kommer opp til uken, og at president Obama gikk over grensen med immigrasjonsordren. Som vi omtalte i gårsdagens Morgenkaffe bruker republikanerne immigrasjonsordren i spillet rundt hvorvidt det blir shut-down av Department of Homeland Security (DHS) eller ikke. For Det republikanske partiet vil det være et smertelig nederlag dersom det blir shut-down, og de jobber nå på spreng for å få de nødvendige 60 stemmene i Senatet de trenger for å kunne opprettholde finansieringen av DHS. Mandag prøvde eksempelvis majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) å fremme et forslag som separerte immigrasjonsordren fra DHS-finansieringen, i håp om å vinne demokratenes gunst.

  I tospann med senator Elizabeth Warren (D-Massachussetts), gikk Barack Obama mandag inn for sterkere regulering av Wall Street, og da i særdeleshet pensjonsrådgivningsbransjen, som på grunn av velferdssystemet i USA er en svært stor og mektig bransje. Reformen skal sikre at færre amerikanere blir lurt inn i pensjonsprogrammer som de taper store penger på, et problem som ikke er uavnlig i USA. Reformen er også en seier for den liberale og venstreorienterte delen av Det demokratiske partiet, som Warren står i ledtog for. Denne grupperingen har i lang tid etterlyst en tøffere linje fra Obama-administrasjonen overfor Wall Street.

  Ikke overraskende valgte president Obama å benytte seg av vetomuligheten overfor Keystone XL-lovforslaget som ble sendt til pulten hans på mandag. Forslaget går ut på å bygge en oljeledning mellom Canada og Texas med en prislapp på småpene åtte milliarder dollar. Mens republikanerne har brukt arbeidsplasser og energipolitikk som argument for å bygge oljeledningen, har Obamas hovedargument vært at man må se på andre prosjekter som ikke går inn for å konsolidere posisjonen fossilt brennstoff har, og heller satse på fornybare energiprosjekter.

  Til slutt en gladnyhet til Obama-administrasjonen: Stadig flere amerikanere har helseforsikring, ifølge en ny undersøkelse. Fallet i antallet uforsikrede amerikanere er så kraftig at det kun kan forklares gjennom Obamacare-reformen. Det skal også for ordens skyld nevnes at disse tallene er fra 31. desember 2014, altså en stund før fristen for å bestille helseforsikring gjennom Obamacare gikk ut.

  2016-SIRKUSET

  I går ble det klart at radioprogramlederen Hugh Lewitt kommer til å lede den første republikanske valgdebatten i forkant av nominasjonsvalgene neste år. Debatten kommer til å gå av stabelen i Ronald Reagan Presidential Liberial i Simi Valley i California onsdag 16. september. Debatten vil være et samarbeid mellom CNN og mediekonsernet Salem Media Group.

  I følge Bloomberg er flere av de sentrale figurene blant de potensielle presidentkandidatene fra Det republikanske partiet invitert til et hemmelig donormøte i regi av American Enterprise Institute sitt verdensforum som blir avholdt mellom 5. og 8. mars. På talerlisten finner man blant annet Jeb Bush, Scott Walker, Rick Santorum, Rick Perry, Mike Pence, Bobby Jindal, Lindsey Graham og Ted Cruz. Hensikten med møte er å gi kandidatene muligheten til overbevise donorer som ennå ikke har knyttet seg til en kandidat. Møtet vil være stengt for pressen.

  I natt norsk tid deltok Hillary Clinton på en kvinnekonferanse i Silicon Valley, i et ledd for å posisjonere seg opp mot kvinner som søker seg mot tradisjonelle «manneyrker» innenfor teknologibransjen, og i det hele tatt å få kvinner ut i arbeid og inn i lederposisjoner. Et av budskapene man antar Clinton kommer til å satse på under valgkampen er likelønn, og nettopp dette har Clinton blitt utfordret på de siste dagene. Ninio Fetalvo, talsperson for Det republikanske partiet, påpekte i en uttalelse på mandag at Clinton i gjennomsnitt betalte kvinnene 72 cent per ene dollar som mennene i senatorpersonalet tjente.

  Den økonomiske situasjonen i New Jersey er så alvorlig at guvernør Chris Christie (R) nå ser seg nødt til å måtte fri til demokratene for å få hjelp til å komme ut av uføret. I en tale i går sa Christie dette til den lovgivende forsamlingen i New Jersey: «I am committed to working with each and every one of you in good faith to make a promise to the people of this state that we will not push this off.» Likevel er guvernøren klar på at det vil være helt uaktuelt for ham å skattlegge seg ut av problemene staten står overfor.

  Vi er nå inne i den fasen av «the silent primary» der det kommer nye meningsmålinger rundt hva folk mener om de potensielle presidentkandidatene nesten hver dag, og det eneste de har til felles er at de viser vidt forskjellige tendenser. I går lanserte Public Policy Polling (PPP) en meningsmåling av det republikanske feltet som viste at flest vil gå for Scott Walker (25 prosent). Hakk i hæl følger Ben Carson med 18 prosent, deretter Jeb Bush (17 prosent) og 10 prosent til Mike Huckabee. For Walker sin del tilsvarer denne plasseringen nærmest en doblet i forhold til oppslutningen han fikk i januarmåling til PPP.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Why Scott Walker’s current troubles were entirely predictable» av Alec McGilles (Slate.com): «No one should have been surprised by Walker’s stormy entry into the early primary season, because the conventional wisdom about him was flawed all along. As I reported last year, Walker rose to power in Wisconsin less by reaching out to Democrats and swing voters than by appealing to the conservative base in a state that is as starkly polarized as any in the country» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også