Mike Huckabee ser sterk støtte av Israel og den amerikanske arbeiderklassen som to årsaker til at han ligger godt an i det republikanske 2016-feltet.

I en fersk CNN-undersøkelse av potensielle 2016-kandidater (12.-15. februar) har tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R) hoppet fra 6 % i desember, til 17 % i midten av februar. I samme undersøkelse har tidligere Florida-guvernør Jeb Bush falt fra 23 til 12 %.

Den ferskeste nasjonale målingen, fra Public Policy Polling (20.-22. februar) har Huckabee på mer beskjedne 10 %.

«Det er hyggelig å høre, men jeg tror ikke tallene betyr så mye mer enn at jeg nå vil være et angrepsmål», sa Mike Huckabee til Fox News. Kommentaren kom i Israel, hvor Huckabee denne måneden har fungert som reiseleder for 253 amerikanske Israel-venner.

Som Washington Post skriver, har Huckabee besøkt landet regelmessig i 42 år, noen ganger opptil fire ganger i året. Den tidligere guvernøren, som stilte som presidentkandidat og vant caucusvalget i Iowa i 2008, tror selv det er hans sterke forsvar av Israel som bidrar til de positive signalene.

«Folk vet at når det gjelder forsvar av Israel, og et sterkt standpunkt om det som skjer, ikke bare i Midt-østen, men trusselen mot Amerika, så har jeg vært frittalende om dette. Jeg tror også mine kommentarer om det stagnerte lønnsnivået til (…) amerikanske arbeidere [er viktig]… Dette snakker ikke republikanerne mye om, men hvis vi ikke snakker om det – så vil Hillary Clinton bli vår nye president.»

«Jeg tror dette er kortvarig. Huckabee har hatt et par gode uker, men neste uke vil det være noen andre,» sier National Journals Ron Fournier til CNN.

Washington Posts Nia-Malika Henderson spekulerer for sin del i at Huckabees kritikk av popartisten Beyoncé kan ha bidratt til medvinden i noen målinger.

«Han har gått etter Beyoncé, fremhevet seg som en kulturkriger, slik at han er lett å definere. Han har også vært veldig tilstede i disse diskusjonene de siste ukene», sier hun.

Huckabee vant caucusvalget i Iowa i 2008, men spørsmålet blir om han klarer å favne bredere enn forrige gang.

Til det trenger han både penger og en bredere plattform enn det han er kjent for. Pengene blir et mindre problem enn forrige gang. Den personlige økonomien er langt bedre enn i 2008, og han har en mye bedre navnegjenkjennelse enn da han hoppet fra Arkansas til den nasjonale scenen i 2007. Han får nok drahjelp av et par super PACs i tillegg til bistand fra nettverket han har bygget seg opp de siste årene, men det holder nok ikke.

I AmerikanskPolitikk.no sin ferskeste #2016tracker (18. februar) ligger Huckabee på en 5. plass med 7 %. Når det gjelder Iowa alene, så viser Real Clear Politics sitt Iowa-snitt at Huckabee ligger på en 2. plass med 12,8 %.

Det er 327 dager til Iowas caucusvalg.

Foto: Gage Skidmore.