Mer

  Morgenkaffen tirsdag 24. februar: Keystone XL, spenning rundt mulig ‘shutdown’, og Warren brukes mot Clinton

  God morgen! Det er tirsdag 24. februar, og Mor­gen­kaffen er servert. 

  «The Keystone XL pipeline approval bill has now passed both chambers of Congress and will go to the president’s desk tomorrow.»

  Senator John Hoeven (R-North Dakota), en av initiativtagerne bak lovforslaget, i en uttalelse på mandag.

  NYHETER

  Keystone XL‘ vedtaket fra Kongressen vil havne på president Barack Obamas bord i dag. Forslaget ble vedtatt i Kongressen for mer en enn en uke siden, men republikanerne har latt være å sende det videre til Obama for å unngå at presidenten skulle stemme det ned da flere kongressmedlemmer var utenbys. Denne saken har blitt satt som sak nr.1 på republikanernes agenda i 2015. Obama har gjentatte ganger sagt at han vil legge ned veto i saken.

  President Barack Obama må vinne en kamp innad i eget parti før han kan få godkjent sin plan for å bekjempe ISIL. En stor gruppe demokrater i Senatet er usikre på om de vil støtte presidenten. Republikanerne ønsker på sin side ikke å komme med restriksjoner mot militæret. Obama kan enten holde seg til sitt forslag om å føre en begrenset krig mot ISIL, og kjempe mot den republikanerne i Kongressen, ellers så kan han gi etter for republikanernes krav og dermed havne i konflikt med eget parti. Med Obamas 3-års plan for krigen mot ISIL, er demokratene er urolige for konsekvensene som kan følge ved å gi den neste presidenten i USA autorisasjon til å føre krige det første året i embetet . “The problem is the next president — we don’t know who will that be, and what they will or will not do with the same language,” uttalte senator Robert Menendez (D-New Jersey).

  En ‘shutdown’ av Homeland Security rykker stadig nærmere.  Kongressen har kun fire dager på seg for å unngå en midlertidig stenging av departementet, og tiden er i ferd med å renne ut. Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell (R-Kentucky), tvang i går kveld frem den fjerde avstemningen på tre uker – et forslag som ble blokkert av demokratene med 47-46 stemmmer (republikanerne trenger 60 stemmer for å fatte et vedtak i Senatet). Republikanerne prøver å bruke denne saken som et angrep på Obamas innvandringspolitikk. Demokratene er overbevist om at velgerne vil skylde på republikanerne om det blir en statlig ‘shutdown’ av Homeland Security (departementet for sikkerhet). Det er usikkert hva den ofte så hemmelighetsfulle McConnell velger å gjøre fram til fredag. En ‘shutdown’ vil være et stort nederlag for republikanerne, som lovet at de skulle unngå dette etter at de tok over makten i Kongressen. Han får heller ikke mye hjelp av Speaker i Huset, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), som sier at det nå er opp til Senatet å avgjøre. Obama advarte mandag om at en ‘shutdown’ kunne få en stor effekt på lokal økonomi. «Unless Congress acts, one week from now, more than 100,000 DHS employees, border patrol, port inspectors, TSA agents, will show up to work without getting paid.” sa Obama mandag.

  Oscarutdelingen fikk en servert en dose politikk da skuespiller Patricia Arquette hold tale etter at hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle i filmen ‘Boyhood’. Hun snakket om likestilling mellom menn og kvinner i USA. “To every woman who gave birth, to every taxpayer and citizen of this nation. We have fought for everybody else’s equal rights. It’s our time to have wage equality once and for all, and equal rights for women in the United States of America,” sa hun i sin tale. Skuespilleren får støtte hos blant annet Husets minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 5. distrikt) og kongressmedlem Debbie Wasserman Schultz (D-Florida, 23. distrikt).

  2016-SIRKUSET

  En ny utgave av AmerikanskPolitikk.nos ukentlige nyhetsbrev om veien til Det hvite hus er ute. Les mer, og abonner, her.

  Flere republikanske guvernører, som også er håpefulle presidentkandidater i 2016, risikerer å miste omdømme i hjemstaten og hisse på seg andre republikanere når de nå må kutte stort i delstatenes budsjetter. Dette gjelder guvernør Chris Christie (R-New Jersey), Scott Walker (R-Wisconsin), Bobby Jindal (R-Louisiana) og tidligere guvernør Rick Perry (R-Texas). I Christies tilfelle er finansproblemene et større problem for ham enn bro-skandalen, også kjent som ‘Bridgegate’. Christie ønsker ikke å øke skattene i New Jersey for å løse problemet.“We will continue to resist a tax system in New Jersey which is unfair to our citizens.”  Samtidig planlegger Christie å arrangere flere ‘townhall meetings’ for å bli mer populær i hjemstaten. Endring i oljeprisen har påvirket økonomien i Louisiana og Texas og dette kan påvirke Jindal og Perrys presidentambisjoner. Walker møter motgang med sitt forslag om å kutte støtten til statens universiteter med mange millioner dollar.“When it comes to budgets, they don’t want someone who hides behinds a curtain. They want someone who comes out and leads.”, uttalte Walker om budsjettproblemene. Andre republikanske guvernører har derimot medvind med sine statlige budsjetter. John Kasich (R-Ohio) har tenkt å kutte skatter mens Mike Pence (R-Indiana) vil investere mer i utdanning.

  Elizabeth Warren (D-Massachusetts) kan bli republikanernes beste våpen mot Hillary Clinton. Forrige uke kom det fram informasjon om hvor ‘The Clinton Foundation’ får penger fra. Den veldedige organisasjonen Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation har samlet inn over $2 milliarder fra et stort globalt nettverk siden opprettelsen i 2001. Clinton-familien har støttet seg tungt på sine nære bånd til Wall Street, med donasjoner fra finanssektoren som representerer den største andelen av givere. I en ny reklamefilm kan man høre Warrens stemme som kritiserer Clinton for å bli kjøpt av utenlandske aktører. Selvfølgelig har ikke Warren sagt dette om Clinton, men filmen er satt sammen av sitater fra Warren og bilder av Clinton fra hennes tid som utenriksminister.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «How to run for president, in 4 easy steps» av Philip Bump (Washington Post): «You, like most Americans, probably plan to run for president. You have plenty of time, theoretically; the general election is still 22 months away and even if you plan to seek the nomination of one of the major parties, those don’t kick off until January. But, as our next president, you understand the value in getting things lined up early. (Or maybe not, in which case feel free to save this article to read later. No pressure!)» LINK

  «How Bill O’Reilly imploded at CBS following his Falklands War ‘combat’ Reporting» av Terrence McCoy (Washington Post) «O’Reilly and Engberg were in the news a lot over the weekend. On the one side, there was the Fox broadcaster who, following a Thursday report in Mother Jones, now faces allegations he inflated his war reporting bona fides after covering the Falklands war. Mother Jones noted that no American correspondent ever got down to the Falkland Islands, a point O’Reilly readily concedes.  “I was in Buenos Aires” when Argentina surrendered to the United Kingdom and gave witness to vast protests that quickly engulfed the capital, O’Reilly told The Post’s Paul Farhi. “Troops fired at the crowd. I was in the middle of that carnage.” O’Reilly added: “In Argentina, I was in combat in the sense that bullets were being fired.” LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnereFor å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.

  Les også