Mer

  Morgenkaffen mandag 23. februar: Valgsnacks, McCain ønsker å sende våpen til Ukraina og demokratene tar selvkritikk

  God morgen! Det er mandag 23. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The Ukrainians aren’t asking for American boots on the ground. That’s not the question here. They’re asking for weapons to defend themselves … I’m ashamed of my country. I’m ashamed of my president and I’m ashamed of myself that I haven’t done more to help these people. It is really, really heartbreaking.»

  Senator John McCain (R-Arizona) på CBS Face the Nation i går.

  #AMPOL-NYTT

  The Hill melder om at republikanerne i Senatet vurderer en ny taktikk for å reversere presidentens ordre om å liberalisere immigrasjonspolitikken. Hvis man aksepterer det mest populære Deferred Action for Childhood Arrivals programmet, som gir mindre streng behandling for ulovlige immigranter som kom til USA som barn, kan republikanerne muligens få med seg en del demokrater på å stemme imot resten av Obamas politikk. Når det gjelder sammekoblingen med sikkerhetsdepartementet står demokratene dog samlet om å kreve fornyet støtte uten noen ekstra krav.

  Senator John McCain (R-Arizona) var på CBS Face the Nation i går, og kritiserte igjen muligheten for at sikkerhetsdepartementet kan bli delvis stengt ned i protest mot Obamas ordre om å endre immigrasjonspolitikken. Han mente at å bringe saken foran Høyesterett ville være en langt bedre taktikk for endring. Når det gjaldt Ukraina var han spesielt hard og mente at USA og Europa spesielt ser på at en stat blir delt opp gjennom maktbruk. Senatoren gjorde det klart at han er en sterk tilhenger av å gi våpen til den Ukrainske hæren.

  Demokratene har nedsatt en havarikommisjon etter det katastrofale mellomvalget, og den foreløpige dommen er at partiet ikke klarer formidle sine kjerneverdier, skriver The Hill. Velgerne får presentert en lang liste over politiske posisjoner der motstanderne i stedet fokuserer på en overordnet politisk filosofi. Rapporten finner du her, og den fulle rapporten kommer i mai.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Illinois senator : Ex-kongressmann og Tea Party-favoritt Jim Walsh vurderer å stille i det republikanske primærvalget mot den moderate senatoren Mark Kirk.

  Wisconsin senator: Senator Tammy Baldwin (D) har hyret inn Marc Elias, som er kjent som stjerneadvokat for demokrater i trøbbel med loven. Baldwin har sparket en ansatt som følge av bråk rundt et legesenter for veteraner, etter at det kom frem at senatorens kontor hemmeligholdt en rapport som var kritisk til legesenteret.

  California distrikt 44: Kongresskvinne Janice Hahn (D) vil ikke stille til gjenvalg, og går i stedet for en jobb i fylkesutvalget i Los Angeles. Delstatssenator Isadore Hall er storfavoritt til å overta Hahns sete i Huset, i dette tungt demokratiske distriktet.

  Mississippi distrikt 1: Lokale politikere pusher på for å få guvernør Phil Bryant (R) til å skrive ut nyvalg tidligere enn august, når delstaten uansett har primærvalg, fordi de ønsker å stille både til suppleringsvalget og delstatsvervene sine samtidig.

  New York distrikt 11: Etter at en domstol tvang ham til det, har guvernør Andrew Cuomo (D) endelig skrevet ut nyvalg til Michael Grimms (R) gamle sete på Staten Island. Suppleringsvalget avholdes tirsdag 5. mai.

  Wisconsin lokal: Delstatshovedstaden Madison avholdt første runde av sitt borgemestervalg tirsdag. Borgermester Paul Soglin og bystyremedlem Scott Resnick gikk videre til andre runde 7. april.

  2016-NYTT

  Kan man være for abort lokalt, men mot abort nasjonalt? Tydeligvis, ihvertfall om man er Wisconsins guvernør Scott Walker (R). I oktober hadde Walker en politisk reklame der han slo fast at abort er en avgjørelse som skal tas av kvinnen og hennes lege. Nå derimot skriver New York Times at han vektlegger hvordan han har redusert støtten til Planned Parenthood og gjort abort vanskeligere å ta i Wisconsin. Saken illustrerer utfordringene republikanske guvernører fra ”blå stater” – stater som lener demokratisk – har i primærvalg, der kandidatene forventes å være ideologisk rene. De kan lett framstå som uærlige. Også Politico er usikre på om Walkers posisjoner er helt klare for primetime.

  «I’m going to give it a try,» svarte senator Lindsey Graham (R-Sør-Carolina) på spørsmål om han kan bli republikanernes presidentkandidat I 2016. Senatoren gjestet ABC This Week og uttalte at det tidlige primærvalget i hjemstaten Sør-Carolina vil avgjøre om kandidaturet han har noen sjanse. Foreløpig leder han på hjemmebane med 17% mot Jeb Bush sine 15% og Scott Walker på 14%, men han er bortimot fraværende i andre stater.

  Nylig avgåtte guvernør Rick Perry satser også seriøst på en nominasjon. I går publiserte han en tale på YouTube, der han på presidentvis la fram hvordan han vil takle et stadig mer aggressivt Russland. Noen viktige punkter er våpenstøtte til Ukraina, mer permanent NATO nærvær i Polen og Baltikum, og et system for raskt å kunne eksportere gass til Europa. Perry skal ha ros for å være sjeldent konkret i sine forslag, og jobber tydeligvis hardt for å endre inntrykket av å være en lettvekter, som han fikk i kjølvannet av 2012-primærvalget.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Ranked: A Washington Insider Grades the 10 Best TV Shows About D.C.» av David Rothkopf (Foreign Policy): Sesong 3 av House of Cards slippes på fredag, men det er andre DC-sentriske show der ute, og Rothkopf har vurdert ti av dem på kriteriene treffsikkerhet, realisme, underholdningsverdi og kvalitet. Vinneren er neppe den du tror. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også