Mer

  Morgenkaffen fredag 20. februar: Giuliani angriper Obama og Det hvite hus gjør utskiftninger

  God morgen! Det er fredag 20. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I do not believe — and I know this is a horrible thing to say — but I do not believe that the president loves America»

  Tidligere presidentkandidat og ordfører i New York, Rudy Giuliani (R), gikk hardt til angrep på president Obama denne uken. Han fikk oppmerksomheten han var ute etter.

  #AMPOL-NYTT

  President Obama svarer kritikerne. Obama har mottatt sterk kritikk fra høyresiden for å ikke koble terrorgruppene ISIL, Boko Haram, Al Qaida og andre til islamsk terror. Jeb Bush, Ted Cruz, Mike Huckabee, Bobby Jindal, og Scott Walker er alle svært kritiske til at Obama bevisst ikke ønsker å koble terrorhandlingene til religion, og mener man bør kalle en spade for en spade.

  Obama-administrasjonen har vært konsekvente med å omtale terrorisme utført av ISIL, Al Qaida, Boko Haram og andre som «voldelig ekstremisme». Formålet med en slik tilnærming er todelt. På den ene siden vil man unngå å koble moderate muslimer opp mot terrorgruppene, en debatt som er aktuell ikke bare i USA, men også svært aktuell i Europa. Minst like viktig for administrasjonen er å ikke gi terrorgruppene ekstra legitimitet ved å kalle handlingene islamistisk terror. Ved å gjøre dette mener administrasjonen at man hjelper ISIL og andre ved at de kan peke til at USA og vesten er i krig mot islam. Obama svarte på kritikken under toppmøtet mot voldelig ekstremisme: «Forestillingen om at vesten er i krig mot islam er en stygg løgn.»

  Senator John McCain (R-Arizona) vil la Kongressen finansiere Homeland Security. Demokratene og republikanerne er i hard kamp om hvordan de skal finansiere the Department of Homeland Security. Etter at en føderal dommer i Texas har stoppet innvandringsordren til Obama, mener McCain at Kongressen ikke trenger å vedta finansiering som selv stopper Obamas ordre. McCain ser derfor for seg at Kongressen finansierer Homeland Security fullt ut og vil la saken avgjøres i rettssystemet.

  I en tid der Obama får mye kritikk for måten han kommuniserer på, skifter Det hvite hus ut kommunikasjonssjefen. Nåværende kommunikasjonssjef, Jennifer Palmieri, er på vei til Clinton-kampanjen. Erstatteren blir pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Jen Psaki. Psaki returner derfor til Det hvite hus hvor hun under Obamas første periode. Hun jobbet som talskvinne for Obamas to presidentkampanjer. I pressekorpset i Utenriksdepartementet nyter Psaki stor respekt, mens hun i russisk media har blitt latterliggjort for sine uttalelser i forbindelse med situasjonen i Ukraina.

  Demokrater ønsker å utvide fristen for å tegne helseforsikring. Som en del av Obamas helsereform, vil man få en bot på enten 325 dollar eller to prosent av inntekten om man ikke kjøper helseforsikring. Denne boten har økt fra i fjor til i år, noe som har overrasket mange. Demokratiske senatorer har derfor sendt brev til helseminister Sylvia Burwell, og ønsker at fristen for å tegne helseforsikring utvides. Flere stater, inkludert California og New York, vurderer å utvide sine frister, mens to stater allerede har gjort det.

  2016-NYTT

  I en relativt lunkent mottatt tale om utenrikspolitikk sa Jeb Bush at han sto på sin egne bein, uavhengig av sin far og bror. 19 av de 21 rådgiverne som han har hentet inn som utenriksrådgivere har også jobbet for enten faren eller broren under deres presidentperioder. Noen av Jeb Bush’ rådgivere var instrumentelle i opptakten til Irak-krigen, og derfor delaktig i feilene Jeb Bush uttalte han ønsket å distansere seg fra.

  Jeb Bush mottar også sterk kritikk fra en konservativ gruppe som sier Bush’ tidligere tildeling av en pris til Hillary Clinton for hennes innsats gjør at han ikke er valgbar.

  Joe Biden snuser fortsatt på 2016. Nylig hadde Biden flere møter i Iowa, og onsdag var han i South Carolina for å snakke infrastruktinvesteringer. Nå tar han også turen til New Hampshire, hvor han skal holde en tale om økonomisk politikk. Biden blir å regne med dersom Clinton av en eller annen grunn føler for å være bestemor på heltid.

  Sheldon Adelson vil vente med støtte til republikanske presidentkandidater. Adelson har vært en av de viktigste donorene til Det republikanske partiet og deres kandidater. Ifølge kildene til Bloomberg Politics vil han likevel ikke åpne pengesekken før godt ut i 2016. I 2012 støttet Adelson først Newt Gingrich, før han støttet Mitt Romney etter nominasjonen var i boks. Alt i alt er det estimert at Adelson-familien brukte nesten 100 millioner dollar på valgkampen i 2012.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Clinton foundation’s global network overlaps with family’s political base» av Rosalind S. Helderman, Tom Hamburger og Steven Rich (Washington Post): «Since its creation in 2001, the Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation has raised close to $2 billion from a vast global network (…). The financial success of the foundation, which funds charitable work around the world, underscores the highly unusual nature of another Clinton candidacy. The organization has given contributors entree, outside the traditional political arena, to a possible president. Foreign donors and countries that are likely to have interests before a potential Clinton administration — and yet are ineligible to give to U.S. political campaigns — have affirmed their support for the family’s work through the charitable giving.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også