Mer

  Netanyahus kommende tale til Kongressen splitter Washington

  Benjamin Netanyahu og speaker John Boehner i Kongressen tilbake i 2011. Foto: Office of the Speaker of the House.
  Benjamin Netanyahu og speaker John Boehner i Kongressen tilbake i 2011. Foto: Office of the Speaker of the House.

  Republikanerne har invitert den israelske statsministeren til å tale for Kongressen i mars. Slikt blir det bråk av.

  Den 21. januar inviterte speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu for å tale til Kongressen om det som omtales som Irans utvikling av atomvåpen. Invitasjonen ble gitt uten forvarsel til president Barack Obama og Det hvite hus. Det er vanlig å varsle om slikt på forhånd når utenlandske ledere blir invitert til Kongressen.

  «Verden står overfor en alvorlig trussel, og radikale islamistiske terrorister kommer ikke til å forsvinne. Dette er en viktig melding som det amerikanske folket trenger å høre,» sier Boehner, i følge Politco.

  Boehner innrømmer at han bevisst valgte å ikke infomere Det hvite hus i forkant av invitasjonen. Visstnok for å unngå innblanding fra Obama-administrasjonen.

  «For å være helt ærlig, så ville jeg ikke at de skulle komme i veien for det jeg mener er en viktig mulighet,» sa han til Fox News forrige helg.

  Netanyahus tale til Kongressen er lagt til 3. mars. Den planlagte talen er kontroversiell i både Israel og USA, og det av minst to årsaker:

  1. Det fryktes at Boehners møte med Netanyahu vil undergrave de pågående forhandlingene med Iran, som har foreløpig siste frist 24. mars. Det synes å være en slags konsensus i demokratenes kritikk av talen om at forhandlingene er sårbare mens de fortsatt pågår, og at de må få gå sin gang uten innblanding fra spillet i Kongressen.
  2. Det er valg i Israel knapt to uker etter Netanyahus tale, og det fremholdes at USA ikke skal handle på en måte som kan få innvirkning på et valg i et annet land. Dette er blant annet grunnen til at president Obama ikke vil møte Netanyahu under hans Washington-besøk.

  «Vi møter normalt ikke ledere rett før de stiller til valg. Uansett hvor glad jeg er i Angela (Merkel) så hadde nok ikke hun mottatt en invitasjon til Det hvite hus to uker før et valg. Mye av dette handler om måten vi gjør business på. Jeg tror det er viktig for oss å beholde disse prosedyrene, fordi forholdet mellom USA og Israel handler ikke om et bestemt parti,» uttalte Obama under en pressekonferanse.

  Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R), som ligger på 5. plass med 7 % i AmerikanskPolitikk.no sin ferskeste #2016tracker, kritiserer Obama-administrasjonen for deres holdning til Netanyahu, og talen.

  «President Obama har brukt mer tid på å kritisere Israel for å bygge soverom for sine familier, enn på å plage Iran for å lage atombomber. Denne administrasjonen har vist enorm forakt for Israels statsminister. De har svart med irritasjon fordi Benjamin Netanyahu aksepterte invitasjonen til å snakke for Kongressen, og fordi han vil gi en mer ærlig vurdering av den iranske atomtrusselen enn vår egen regjering. Netanyahu er en Churchill i en verden fylt med Chamberlains,» skriver Huckabee i en kronikk.

  I følge Washington Post har mistilliten mellom Obama-administrasjonen og Netanyahu økt den siste tiden.

  Bakgrunnen er amerikanernes mistanke om at den israelske statsministeren var kilden til at sensitiv informasjon om USAs posisjon i atomtvåpenforhandlingene med Iran ble lekket. Det ble deretter, i følge noen kilder, avgjort å redusere utvekslingen av sensitiv informasjon om Iran-samtalene med Israel. Alistair Baskey, talsmann for Det hvite hus, har imidlertid avvist at Det hvite hus skal ha kuttet all kommunikasjon om Iran-forhandlingene med Israel.

  Nora Charlotte Lindtner
  Nora Charlotte Lindtner
  Journalist med bachelorgrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også