Mer

  Morgenkaffen onsdag 18. februar: Jeb Bush topper GOP-ranking, Christie slenger med sleppa og Ash Carter er på plass

  God morgen! Det er onsdag, bare 629 dager til presidentvalget – og Mor­gen­kaffen er servert.

  «He’s like a man wandering around in a dark room, feeling along the wall for the light switch of leadership. Well, let me tell you something everybody, he hasn’t found it for six years, and he’s not going to find it in the next two years at the White House. This has been an abject failure of leadership by this President and it’s time for him to go.»

  New Jersey-guvernør (R) og potensiell presidentkandidat Chris Christie, konsoliderer sitt rykte som en mann som snakker rett fra levra. Barack Obamas presidentskap fikk så ørene flagret under en 30 minutter lang tale i New Hampshire (…) mandag kveld.

  #AMPOL-NYTT

  Den store snakkisen på Capitol Hill er fremdeles Texas-domstolens stopping av Obamas immigrasjonsordre, som vi omtalte i gårsdagens Morgenkaffe. Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) mener at det på ingen måte er noen overraskelse at lovforslaget ble stoppet. Han mener at Obama har misbrukt sin konstitusjonelle autoritet med immigrasjonsordren, og understreker at republikanerne vil følge saken videre i rettsprosessen. Rep. Luis Gutiérrez (D-Illinois, 4. distrikt) på sin side, mener at domsavgjørelsen i Texas ikke vil bli stående. Han får støtte av immigrasjonsretteksperter, som mener at avgjørelsen ikke kommer til å bli stående.

  Obama-administrasjonens nye forsvarsminister, Ash Carter, avla eden sin i går ettermiddag, og er nå offisielt innsatt som den 25. forsvarsministeren i Pentagon. Det hele gikk stort sett helt fint for seg, selv om Carters kone snublet på vei inn til innsettelsesseremonien. Senere på dagen skal Carter ha hatt et møte med president Obama.

  En fersk undersøkelse viser at amerikanerne kommer til å gi republikanerne skylden dersom det blir «shut down» av Department of Homeland Security senere denne måneden. 53 prosent av de spurte vil skylde på republikanerne i Kongressen, 30 prosent vil skylde på president Barack Obama, mens 13 prosent kommer til å skylde på begge.

  Det er mange ting man kan bruke sin karriere som representant i Kongressen på. Rep. Jeff Denham (R-California, 10. distrikt), for eksempel, opplevde for et par år siden å bli nektet å ta med seg sin livspartner, den hvite, franske bulldogen Lily på toget – med forklaringen om at det kun er førerhunder som har adgang på Amtrak-togene. Nå vil Denham endre regelverket, slik at også familiens flerbeinte medlemmer kan få gleden av reise rundt i landet. Hittil har Denham fått Amtrak til å prøve seg med to prøvestrekninger i Illinois der det er lov å ta med husdyr. Den største utfordringen som Amtrak mener man står overfor dersom Denham får viljen sin og prøveordningen blir nasjonal og permanent, er av det praktiske slaget: Dyr må også på toalettet en gang i blant, de også.

  2016-NYTT

  Jeb Bush er øverste punkt på programmet i kveld (amerikansk tid) under det utenrikspolitiske arrangementet Chicago Council on Global Affairs. Nyhetsbyrået Reuters har fått udelt deler av Bush’ tale, som vil bli hans første offentlige utspill om utenrikspolitikk siden han annonserte sitt mulige kandidatur i desember 2014. Talen er, ifølge Reuters, en skarp kritikk av president Obama, og Bush er ventet å anklage Obama for å ha vært inkonsekvent og ubesluttsom noe som har bidratt til å svekke USAs globale posisjon. En av Bush’ utfordringer i forbindelse med et presidentkandidatur vil være å fremlegge en utenrikspolitikk som ikke assosieres i for stor grad med hans eldre bror George W. Bush.

  National Journal har listet opp og rangert de 16 potensielle republikanske presidentkandidatene. På topp troner Jeb Bush foran Marco Rubio og Rand Paul. Scott Walker klarte akkurat ikke pallplassering, og er på fjerdeplass. Årsaken til det er at National Journal sitt panel er redd for at det faktum at Walker både er godt likt blant grasroten og eliten i Det republikanske partiet kan gjøre ham til en mann uten land. I bunnen av rangeringen finner vi Carly Fiorina, som er marginalt slått av Ben Carson på 15. plass.

  Under et møte hos Det republikanske partiet i New Hampshire lettet Chris Christie for første gang på sløret rundt hva han vil gjøre de første hundre dagene som president, dersom han blir republikanernes presidentkandidat, og han blir valgt. Det første han vil gjøre er å reformere skattesystemet «slik at folk og bedrifter slutter å forlate landet vårt». Nummer to på listen er å få igjennom en nasjonal energilov som utnytter ressursene i landet, og bringer mer stabilitet til resten av det globale energimarkedet. Til slutt vil han gjøre USA til en enda sterkere verdensmakt igjen.

  Dersom han skal klare å nå Det hvite hus, må han uansett slå Hillary Clinton. Det kan bli vanskelig, selv i hjemstaten New Jersey. I en nylig utført undersøkelse slår den tidligere førstedamen ham ned i støvlene blant et utvalg velgere i staten. Mens 58 prosent av de spurte foretrekker Hillary Clinton som president, oppga bare 35 prosent at de ville hatt den nåværende guvernøren som president.

  Jeb Bush har de siste ukene etter at Mitt Romney annonserte at han ikke stiller som presidentkandidat vært offensivt ute etter å kapre donorene som ellers ville støttet 2012-kandidaten for Det republikanske partiet. I følge Boston Globe har Bush allerede klart å kapre fire av de fem største donorene som støttet Romney ved siste korsvei. Sistemann sitter fremdeles på gjerdet.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  150218-2016tracker-GOP

   

  «Bush, Walker, Paul og Rubio topper vår #2016tracker» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): AmerikanskPolitikk.no sin #2016tracker gir deg oversikten over hvem som ligger best an i republikanernes 2016-race. Med 317 dager igjen til 2016 heter front-runnerne Bush og Walker, men det er jevnt. LINK

  «Markedet tror på Rubio – og Walker» av Jan Arild Snoen (AmerikanskPolitikk.no): «Sett Walker og Rubio i en valgdebatt, og jeg er ikke i tvil om hvem som kommer best ut. Det har jeg satt pengene mine på.» LINK

  «Obama’s third term? Why it’s hard for Hillary Clinton to offer a charge» av John Dickerson (Slate): «A third Obama term. The vice president isn’t the only one who feels this way. This, of course, is what Republicans have been saying Hillary Clinton’s presidency would be for months. Biden didn’t introduce this idea, but it’s one thing for Republicans to say it, it’s another thing for the vice president to bolt it onto the eventual Democratic nominee. » LINK

  A brief history of United States Courts v. Barack Obama» av Philip Bump (Washington Post): «The decision released on Monday night by a federal judge in Texas to block President Obama’s executive action on immigration is the latest in a long line of court actions halting or amending moves by the administration. But before critics of the president get too excited, it’s worth remembering: Those blockades don’t always last.» LINK

  Ny utgave av vår ukentlige oppdatering fra 2016-sirkuset er ute idag! Vi gir deg siste nytt fra den lange veien til Det hvite hus.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også