Mer

  Morgenkaffen tirsdag 17. februar: Obamas innvandringsordre midlertidig stoppet i Texas, og usikkerhet rundt nominasjonen Obamas justisminister

  God morgen! Det er tirsdag 17. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «President Obama’s pick to serve as the next attorney general is having a hard time finding Republican supporters.»

  Tim Devaney (The Hill) om president Obamas justisministerkandidat Loretta Lynch.

  #AMPOL-NYTT

  President Obamas innvandringsordre har blitt midlertidig stoppet av en føderal dommer i Texas. Det gir de 26 delstatene som forbereder et søksmål mot ordren bedre tid til å forberede seg. AP har mer: «The federal government is expected to appeal the ruling to the 5th U.S. Circuit Court of Appeals in New Orleans. Neither the White House nor the Justice Department had any immediate comment early Tuesday. … The coalition of states, led by Texas and made up of mostly conservative states in the South and Midwest, argues that Obama has violated the ‘Take Care Clause’ of the U.S. Constitution, which they say limits the scope of presidential power. They also say the order will force increased investment in law enforcement, health care and education.»

  Obamas justisministerkandidat, Loretta Lynch, har problemer med å få støtte hos republikanerne. Hun trenger fire republikanske stemmer for å bli nominert som Justisminister, men man vet enda ikke hvem de fire blir. Republikanerne er kritiske til Lynch sitt syn på innvandring, og de mener at hun ikke vil være uavhengig nok fra Det hvite hus. Demokratene er på sin side imponert over Lynch og skjønner ikke hvorfor noen vil stemme mot at henne (…).

  President Obama er under press fra lovgiverne som ønsker å avgradere 28 sider fra 9/11-rapporten som ble mørklagt da dokumentet først ble lansert for offentligheten. «Du kan ikke ha tillit til regjeringen når regjeringen skjuler informasjon fra deg,» Uttalte Walter Jones, jr. (R-North Carolina, 3. distrikt) til The Hill.

  Sjansen for en ‘shutdown’ av Homeland Security i slutten av måneden øker. Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), sa søndag at han vil godta en stopp i finansiering til departementet. Dette kommer kun to måneder etter at republikanerne fikk full kontroll i Kongressen, og det vil bli et stort problem for partiet. Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnel, sa i november at det ikke vil bli flere ‘shutdowns’.

  2016-NYTT

  Det republikanske feltet er helt åpent og Hillary Clinton er fortsatt favoritt hos demokratene. Det viser målinger fra de tre første 2016-statene Iowa, New Hampshire og South Carolina. Flere aviser rangerer nå republikanerne etter hvem de tror har best sjanse til å bli republikanernes kandidat. Jeb Bush, Scott Walker og Marco Rubio er på topp tre hos Politico og The Washington Post.

  Rick Santorum får ikke mye oppmerksomhet. I 2012 var Santorum en av hovedutfordrerne til Mitt Romney, og denne gangen vil han sannsynligvis ende opp med å kjempe om de samme konservative velgerne som Mike Huckabee, Ben Carson og Ted Cruz.

  Sarah Palin var en av gjestene på Saturday Night Live sin 40 års jubileumssending søndag kveld. Hun vitset, sammen med selveste Jerry Seinfeld, om at hun skulle stille sammen med Donald Trump. Palin har tidligere – på obligatorisk vis – uttalt at hun er veldig interessert i å stille til valg i 2016 (selv om det ikke blir noe av).

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «The White House Is no Place for Whimps» av Joseph A. Califano Jr. (Politico Magazine): «De beste presidentene holder seg unna den gylne middelvei. Flere presidenter bruker en middelvei mellom begge partiene for å få til det de vil. Presidenter som Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt og Lyndon B. Johnson nektet å gå denne veien. Les mer om det i denne artikkelen.» LINK

  «Waiting for the Conservative Jon Stewart» av Oliver Morrison (The Atlantic): «En forklaring på hvorfor amerikansk politisk satire er delt etter partilinjene.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også