Mer

  Morgenkaffen mandag 16. februar: Fortsatt usikkerhet rundt Obamas ISIL-strategi, pengemas og mor Bush har ombestemt seg

  God morgen! Det er mandag 16. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I think we need to maintain a relationship of trust and confidence in each other. And I’m just afraid that what’s going to happen here with … what Netanyahu will do is to make this a partisan divide between Democrats and Republicans. And that — that makes it a very dangerous trend in terms of the relationship.»

  Tidligere forsvarsminister Leon Panetta til CNNs Jim Acosta

  #AMPOL-NYTT

  Speaker of the House John Boehner var på Fox News Sunday for å forsvare sammenkoblingen mellom videre finansiering av sikkerhetsdepartementet og avvikling av president Obamas instruks på immigrasjonsfeltet. Fristen for finansiering går ut om to uker, hvorav denne uken er vinterferie for kongressen, men Boehner sier at ansvaret nå hviler på Senatet. Der blokkerer det demokratiske mindretallet forslaget, og Boehner mener at det er de som må ta på seg skylden om sikkerhetsdepartementet må redusere driften. Ifølge The Hill er det svært delte meninger blandt republikanerne om hvor langt man bør gå i denne saken. Heller ikke blant demokratene er det vilje til å gi opp skriver Roll Call, siden engasjerte hispanics kan være utslagsgivende i en rekke valg i 2016, blant annet for demokratenes leder i senatet Harry Reid (D-Nevada).

  Boehner forsvarte også at de ikke har vedtatt autorisasjonen for våpenbruk mot ISIL, med å slå fast at han unner den demokratiske presidenten mer handlingsrom enn presidenten har bedt om. For Boehner er det et prinsipp at presidenten skal ha det mandatet han trenger for å vinne en krig. På CBS’ Face the Nation uttalte senator Bob Corker (R-Tennessee) at det nå var opp til Senatet å produsere riktig ”use of force” lovgivning. Det virker som om det er republikanernes strategi å bruke anledningen til å vise autoritet på et felt som tradisjonelt er presidentens domene.

  Også på Fox News Sunday var Roy Moore, lederen for Alabamas høyesterett. Han forsvarte at Alabama har nektet å rette seg etter en føderal domstol som har beordret å tillate likekjønnet ekteskap i delstaten. Han mener at en lavere føderal domstol ikke har myndighet over en delstats høyesterett. På spørsmål om ikke han ikke trosser den føderale høyesteretten siden den avviste å vente med å iverksette ordren, mente han at han retter seg etter loven, og at det ikke er en lov som påbyr likekjønnet ekteskap – det vil si at Alabamas lov om kun å tillate heterofilt ekteskap ikke er blitt dømt ukonstitusjonell av Høyesterett. Det er ikke første gang Moore er i hardt vær. Han har tidligere nektet å fjerne et monument av De ti bud fra delstatsforsamlingen, også da etter pålegg fra en føderal domstol.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Først av alt: Alle medlemmer av Senatet og Huset er nå oppført med hvilke hovedkomiteer de sitter i på nettsidene våre.

  Nevada: Demokratenes mindretallsleder, Harry Reid vil ta gjenvalg i 2016. Det har vært en del spekulasjoner rundt Reids politiske fremtid, men senatoren gjorde det rimelig klart tirsdag at han gikk for gjenvalg.

  Pennsylvania: Quinnipiac har målt, og finner senator Pat Toomey (R) med en 45-35 ledelse på den eneste erklærte motkandidaten, Joe Sestak (D).

  Michigan distrikt 7: Delstatsrepresentant Gretchen Driskell (D) vil stille mot kongressmann Tim Walberg (R) i 2016.

  Oregon: Oregons guvernør, John Kitzhaber (D) går av med virkning onsdag 18. februar. Administrasjonsminister Kate Brown (D) tar over guvernørjobben frem til et nyvalg i 2016.

  Arizona: En komite i delstatshuset har godkjent et forslag om å gi delstaten en viseguvernør. Vedkommende vil bli valgt av partiets guvernørkandidat. Dersom forslaget går gjennom må det godkjennes av velgerne i 2016.

  Virginia: Delstatssenatet har vedtatt et lovforslag om at dersom ingen kandidater til delstatsverv får over 50% skal det avholdes en ny valgomgang.

  2016-NYTT

  Ikke overraskende har Jeb Bush sin mor Barbara Bush trukket tilbake sin tidligere uttalelelse om at to Bush i Det hvite huset holder. Washington Examiner skriver at under en tale Jeb Bush holdt i Florida på fredag dukket den tidligere førstedamen opp på storskjerm og fastslo at Amerikas problemer er så store at det ikke spiller noen rolle hva man heter til etternavn. Så da har han ihvertfall en velger i boks.

  Er Ready for Hillary for klare? Ifølge Politico har demokrater på grasrota, i Iowa spesielt, begynt å klage over å stadig bli sendt tiggermail fra Ready for Hillary for en kandidat som ennå ikke har erklært sitt kandidatur. Samtidig er Hillary ikke alene, ettersom det er en trend for at kampanjer blir stadig mer aggressive på pengefronten.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Bush blows away GOP rivals with 2016 war chest» av Matea Gold (Washington Post): «Jeb Bush’s money juggernaut is far eclipsing the efforts of his would-be rivals for the 2016 GOP presidential nomination, putting his two political committees on pace to amass an unprecedented sum of tens of millions of dollars by early spring. The former Florida governor’s overwhelming dominance in the race to line up financial backers has come at a speed that has impressed longtime Republican money players, who say wealthy party backers have rapidly migrated to Bush since 2012 nominee Mitt Romney decided against another White House run two weeks ago.» LINK

  HELT TIL SLUTT

  «40 years of ‘Saturday Night Live’ presidential impersonations» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også