Podkaster kan være en effektiv og underholdende måte å følge med i nyhetsstrømmen i USA. Det finnes imidlertid en myriade av ulike podkaster og radioprogrammer om amerikansk politikk. Det kan gjøre det vanskelig å navigere seg frem til de beste programmene. Her har vi gjort et dypdykk i podkastuniverset, og kåret de 5 beste podkastene om amerikansk politikk.

1. KEN RUDIN’s POLITICAL JUNKIE

poljunk Ken Rudin er en anerkjent politisk journalist, og stiller ukentlig alene i studio med showet the Political Junkie. Rudin har årevis med erfaring på kampanjesporet, byr selv på unik kunnskap og innsikt og anses som en av landets fremste eksperter på politikk og særlig på valgkampshistorie. Rudin utgjorde inntil i fjor den ene halvdelen av NPR’s It’s All Politics-podkast, som dessverre ble kansellert. Erstatningen — Rudins eget show! — er imidlertid enda bedre. I hver episode foretar han en rekke intervjuer med sentrale personligheter, spiller utdrag fra politiske taler og uttalelser, og analyserer det politiske nyhetsbildet i USA. Showet varer i rundt 50 minutter. Dette gir Rudin muligheten til å gå dypt i sakene han tar opp, og til å bruke tid på detaljer. Slik får programmet et avslappet preg, med tid til humoristiske observasjoner og avsporinger. Showet fokuserer særlig på valg og politiske personligheter på nasjonalt, statlig og lokalt nivå. På showet inviteres lyttere til å delta i Rudins ukentlige trivia-spørsmål og ”ScuttleButton puzzles”. Et bredt spektrum av journalister og analytikere fra hele landet gjester showet. En sann fornøyelse for politiske junkies.

2. SLATE’s POLITICAL GABFEST

polgab Slate’s Political Gabfest er et underholdende program for politikk-entusiaster som publiseres hver uke. Political Gabfest tar utgangspunkt i politiske nyhetssaker, men tar også for seg mer komplekse saker som ikke når avisforsidene. I tillegg tar flere episoder for seg eksistensielle diskusjoner og hypotetiske moralske dilemmaer. Programmet har et løst og ledig format som gir følelsen av en underholdende og opplysende samtale mer enn en politisk debatt. Episodene varer i om lag en time. Dette gir vertene tid til å avspore fra tema, spøke, og til å komme med underholdende personlige anekdoter. Samtalen får gå av seg selv uten å måtte ta hensyn til et strengt format. Programmet har tre verter, David Plotz, Emily Bazelon og John Dickerson. Plotz er en prisvinnende journalist, forfatter og redaktør, Bazelon er journalist for New York Times Magazine, og Dickerson er journalist for Slate mens han i tillegg leder CBS News sin politiske dekning.

3. KCRW’s LEFT, RIGHT & CENTER

leftright Left, Right & Center er et ukentlig radioprogram presentert av KCRW, på lufta hver fredag. Showet varer i om lag en halv time, og gir, med deres egne ord ”a civilized yet provocative antidote to the self-contained opinion bubbles that dominate political debate». Som programleder sitter Matthew Miller, som posisjonerer seg i sentrum av det politiske spektrum. Med seg som representant for venstresiden, har han Robert Scheer, journalist for magasinet Truthdig, og til høyre stiller ofte Rich Lowry, som er redaktør for The National Review. Panelet har som regel med seg en eller flere gjester. Showet tar opp innenrikspolitiske og utenrikspolitiske nyhetssaker, og diskuterer dem i lys av vertenes egne politiske overbevisninger. Dette gir et godt innblikk i de ulike partienes standpunkter, i hvordan sakene anses ulikt på det politiske spektrum, samtidig som det fører til en ofte heftig, men alltid humoristisk og vittig debatt. Diskusjonen mellom gjestene er uformell og levende, med verter som ikke er redde for å konfrontere og utfordre hverandre på policy. Dette gir et nyansert bilde på dagsaktuell amerikansk politikk. Blant showets svakheter er det at hver episode kun varer i underkant av en halvtime og at formatet er noe strengt. Derfor må debatten mellom partene ofte avbrytes til fordel for neste nyhetssak. Programleder Matthew Miller sluttet forøvrig denne uken, og det gjenstår å se hvem som overtar hans rolle som moderator og som representant for midten av den politiske spektrum.

4. POLITICO: THE SCRUM

scrum Presenteres av reporterne i Politico, som gir sine perspektiver på nyheter innenfor amerikansk politikk. Programmet fokuserer gjerne på nasjonal politikk, Kongressen, Det hvite hus, og på de største politiske nyhetssakene. Ofte sitter journalist Glenn Thrush som vert, og gjennomfører en-til-en-intervjuer med eksperter, politikere og andre sentrale figurer. Formatet varierer noe fra episode til episode. En styrke ved podkasten er tyngden og ekspertisen Politico-reporterne har. En annen styrke er at reporterne tar seg tid til å gi egne perspektiver og fortelle om egne erfaringer. Et eksempel på dette er Thrushs åpning på podcasten som tok for seg Charlie Hebdo-angrepet. Her tok han seg tid til å fortelle om hvordan han selv unngikk nyhetssendinger i tiden etter angrepet, og hvordan han som reporter reagerte på spørsmålene som ble reist i kjølvannet av terroren. Dette tilføyer et personlig preg, og gir oss innblikk i journalistenes egne synspunkter. Podkasten er mer samtalebasert enn debattbasert, da programmet ofte består av enmannsintervjuer. Det gjør at lyttere får ensidige perspektiver snarere enn en nyansert debatt. I tillegg er det ofte kun et fåtall nyhetssaker som tas opp per episode, men også dette varierer.

5. NEW YORKER: THE POLITICAL SCENE

polscene Ukentlig podkast med programleder Dorothy Wickenden, som er redaktør av The New Yorker. Wickenden møter med New Yorker-skribenter og redaktører og diskuterer politikk. Episodene varer i rundt et kvarter, og tar gjerne form som en-til-en-samtaler mellom Wickenden og ulike intervjuobjekter, som ofte er eksperter på emnet som diskuteres. Episodene er korte, men begrenser seg alltid til én nyhetssak, noe som gir muligheten til en grundig gjennomgang av denne saken. Podkastens format gjør at samtalene kan bli noe formelle sammenlignet med de øvrige podkastene i kåringen. Samtalen er likevel fleksibel, og ekspertene som intervjues får snakke fritt og ta spørsmålene dit de vil. En av baksidene med podkasten er at samtalen har en tendens til å bli noe venstreorientert, men det skulle bare mangle ettersom vi snakker om The New Yorker.


Savner du favorittpodkasten din på lista? Kommentarfeltet venter!


UP & COMING

Denne våren kommer både National Journal og FiveThirtyEight med egne podkaster. National Journals podkast TwentySixteen ble lansert i slutten av januar, og har så langt kommet med to episoder. Det lover meget godt. Programmet konsentrerer seg kun om presidentvalget i 2016, og har dermed en fordel i det at vertene kan gå i dybden på de potensielle kandidatenes posisjonering og utvikling. Programmet ledes av redaktør Kristin Roberts og de politiske korrespondentene Shane Goldmacher og Tim Alberta. Podkasten varer i underkant av en halvtime, og vil bli utgitt ukentlig. FiveThirtyEight har utgitt utkast av podkastepisoder ledet av Nate Silver og Harry Enten, og skriver at de kommer med en fullstendig podkast i løpet av våren 2015. Begge disse podkastene kan for ta steget opp i toppsjiktet i løpet av våren.

SJEKK OGSÅ DISSE

I tillegg til rene podkaster, blir flere av TV-programmene om amerikansk politikk også utgitt i lydformat. Blant annet utgis det daglige talkshowet Morning Joe også som podkast. Programmet produseres av MSNBC, og har et fast panel bestående av Joe Scarborough, Mika Brzezinski og Willie Geist. Hver morgen møtes de for å diskutere de nyeste sakene i amerikansk politikk. Også søndagsshowene utgis som podkaster. Blant disse er NBCs Meet the Press, CBS’ Face the Nation, ABCs This Week, CNNs State of the Union og Fox News Sunday verdt å få med seg. Sjekk også ut PBS’ Washington Week!

SIST, MEN IKKE MINST

Abonnerer du på ampolcast, AmerikanskPolitikk.no sin egen podkast? Ikke!? Du kan abonnere via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud. Si ifra om du ikke finner oss i podkast-appen din.

1 kommentar