Mer

  Morgenkaffen onsdag 11. februar: Israel-misnøye, Jeb Bush med ny bok og Kongressen redder popmusikken

  God morgen! Det er onsdag 11. februar og åtte år siden Obama bekreftet at han gikk for presidentkandidaturet; Mor­gen­kaffen er servert.

  «You have a choice: To sit back and not do anything or say anything and let overregulation continue — or you have the alternative choice to speak up about it and say, ‘We know what you are doing or intend to do and we do not think that it is constitutional and we as a state are not going to stand for it.’ «

  Representant i Kentuckys lovgivende forsamling, Diane St. Onge (R), forklarer hvor Kentucky nekter å rette seg etter føderal lovgivning. Ifølge The Hill har over 200 lover over det ganske land de siste årene blitt banket igjennom i statenes lovgivende forsamlinger for å nøytralisere føderal lovgivning. Det tiende grunnlovstillegget åpner for en viss form for slik praksis, selv om det er til syvende og sist føderal lovgivning som trumfer statlige lover.

  #AMPOL-NYTT

  Farsen rundt Israel-statsminister Benjamin Netanyahus tale til Kongressen i mars fortsetter. Nå melder senator Patrick Leahy (D-Vermont) at ikke heller han kommer til å møte opp under talen, og benytter anledningen til å omtale hele stuntet fra Det republikanske partiet side som «flaut, ikke bare for Israel, men for hele Kongressen». Tidligere har uavhengige senator Bernie Sanders, også han fra Vermont, uttalt at han vil boikotte talen. Sanders og Leahy blir etter alt å dømme ikke de eneste som ikke møter opp. Også Joe Biden (D) og flere andre representanter fra Det demokratiske partiet er usikre på om de vil dukke opp. Senator John McCain (R-Arizona) mener på sin side at talen er «perfectly appropriate».

  President Barack Obama oppretter et nytt byrå som skal bekjempe cyberkriminalitet, melder AP. Dette var ett av punktene som Obama eksplisitt nevnte i sin State of the Union for en snau måned siden, og blant de mindre kontroversielle forslagene fra hans side. Det nye byrået skal jobbe mot cyberangrep både fra andre stater og fra kriminelle grupperinger. Cyberkriminalitet kom for alvor på dagsorden i fjor høst da Nord-Korea angivelig hacket Sony i forbindelse med den satiriske filmen The Interview.

  Og til slutt: Kongressen skal redde popmusikken. Det er i hvert fall det rep. Jerrold Nadler (D-New York, 10. distrikt) ønsker. Under et arrangement i forbindelse med helgens Grammy-utdeling, gjorde han det klart for diverse bransjefolk at han ønsker å se på ulike aspekter rundt lovgivningen som påvirker inntektene til musikere. Mye av lovgivningen som omhandler opphavsrett og royalties har sitt opphav helt tilbake til 70-tallet – en tid der Kongressen ikke akkurat så fenomenet Spotify komme. Nadler innrømmet at han ærlig talt ikke vet hvor store mulighetene for å få dette gjennom Kongressen er, men påpeker at det nok ikke er realistisk med en fullstendig overhaling av det nåværende lovverket.

  Jon Stewart gir seg med The Daily Show senere i år.

  President Obama ble intervjuet av BuzzFeeds Ben Smith her om dagen. Du ser intervjuet her.

  2016-NYTT

  Jeb Bush (R) fortsetter offensiven mot 2016. I går slapp han første kapittel av sin nye e-bok om seg selv og tiden som guvernør i Florida, i tillegg til å slippe store deler av epostarkivet sitt, fra samme periode. I åpningskapitlet av e-boken skriver han at han brukte svært mye tid på å svare på eposter om politikken sin, opptil 30 timer i uken. Både boken og den tilsynelatende velviljen til å slå et slag for gjennomsiktighet og åpenhet, er utvilsomt en brikke i spillet for å posisjonere seg inn mot 2016-valgkampen.

  Organisasjonene til de potensielle presidentkandidatene melder nå nesten daglig om nysigneringer i valgkampapparatene. Siste tilskudd er Ted Cruz (R-Texas), som har sikret seg Rick Tyler, som var en av toppstrategene og talspersonene i 2012-kampanjen til Newt Gingrich (R). Tyler skal hovedsakelig fungere som kommunikasjonsrådgiver for Ted Cruz frem mot primærvalgene som går av stabelen til neste år. Cruz trenger den hjelpen han kan få: På vårt 2016-tracker ligger Cruz et godt stykke bak storfiskene i det republikanske feltet som Jeb Bush, Scott Walker og Rand Paul. I tillegg har Marco Rubio, som ikke gjør det så veldig mye bedre på trackeren, sikret seg Jim Merill, som var hjernen bak Mitt Romneys to New Hampshire-kampanjer. Det er ventet at flere av Romneys tidligere støttespillere vil gå til andre potensielle presidentkandidater, nå som det er klart at Romney for alvor har lagt presidentdrømmen på hyllen.

  Om Jeb Bush er så veldig begeistret for sin nylige signering er et annet spørsmål. Mandag ansatte han teknologigründeren Ethan Czahor, som umiddelbart måtte slette flere tweets der han bruker det lite flatterende adjektivet «sluts» om flere forskjellige kvinner. Det er ikke forenlig med å jobbe for en mulig konservativ presidentkandidat. Czahors hovedoppgave i Bushs kampanje «Right to Rise» er å nå ut til yngre velgere, noe Det republikanske partiet tradisjonelt har problemer med.

  Til tross for at en stygg treningsskade har holdt ham ute av den politiske manesjen i hele 2015, ønsker senator Harry Reid (D-Nevada) å stille til gjenvalg i 2016. Dette ble bekreftet i går. 75-åringen, som for øyeblikket er demokratenes minoritetsleder i Senatet, vil derfor være nærmere 80 år når hans eventuelle neste periode går ut i 2020. I går kom også meldingen at Reid må gjennom en andre operasjon etter treningsskaden.

  Og til slutt en oppdatering fra Koch-brødrene: Donorgruppen deres skal allerede ha samlet inn 249 millioner dollar til valgkampen for Det republikanske partiet. Tidligere har de uttalt at det er realistisk å mobilisere nærmere 900 millioner dollar til hele 2016-valgkampen.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Faktasjekk: Politisk ansvar for vaksinemotstanden i USA?» av George K. Gooding (AmerikanskPolitikk.no): » Etter det nylige meslingutbruddet i USA har flere medier omtalt saken her hjemme. I en kommentar hos Dagbladet, peker USA-korrespondent Vegard Kristiansen Kvaale i retning av konservative og religiøse velgere for å forklare vaksinemotstanden blant noen amerikanere. Er vaksinemotstand hovedsaklig noe man finner blant konservative, religiøse og republikanske velgere?» LINK

  «For Policy, Jeb Bush Shops at Walmart» av Darren Samuelsohn (Politico): «Next year’s election is shaping up to be the strongest on policy in recent history, thanks to a wide-open, issue-hungry presidential field and the promise that no matter who wins, 2017 may just be the year that the legislative logjam finally breaks and big things get done again in Washington.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også