Mer

  Jill Biden minner om kommende Obamacare-frist mens Ted Cruz snakker om oppheving av reformen

  Fristen for å tegne helseforsikring for 2015 er like rundt hjørnet, og Jill Biden er en av de som oppfordrer amerikanere om å spre budskapet. Senator Ted Cruz (R-Texas) ber samtidig Senatet om å oppheve helsereformen.

  «Oppmuntre kollegaene dine, naboene, til og med folk du møter i butikken til å gå inn på HealthCare.gov for å finne en plan som passer dem og deres budsjett. Dette er ikke bare for de alvorlig syke, men for alle. Ikke vent til du blir syk,” skriver Jill Biden, konen til visepresident Joe Biden, i et innlegg hos Ebony. Fristen for å tegne forsikring er dagen etter Valentine’s Day, 15. februar.

  President Obama signerte Patient Protection and Affordable Care Act (ACA) 23. mars 2010. Målet var å gi flere amerikanere tilgang på rimeligere helseforsikring med høyere kvalitet, og samtidig redusere veksten av helseutgifter i landet. Med Obamacare, som helsereformen etter hvert har blitt kjent som, må alle forsikringsselskaper dekke en minstestandard. Det er blant annet ulovlig å nekte folk dekning på grunn av tidligere sykdom, samt å kreve høyere betaling for kvinner.

  I følge Gallup har antall amerikanere uten helseforsikring sunket med 4,2 prosentpoeng siden ACA ble innført for ett år siden. Den gangen var 17.1 prosent av voksne amerikanere uten helseforsikring. I det fjerde kvartalet av 2014 var kun 12.9 prosent uten helseforsikring.

  «Vi har gjort stor fremgang, men arbeidet er langt fra ferdig. Sammen kan vi nå enda flere amerikanere uten helseforsikring,» skriver Biden.

  Cruz lar ikke Obamacare ligge

  Senator Ted Cruz (R-Texas), en av flere potensielle 2016-kandidater som også er en profilert motstander av Obamas helsereform, mener Obamacare har ført til at millioner av amerikanere har mistet jobben, legen sin, og tidligere helseforsikringsplaner. Tidligere i februar lanserte han et lovforslag for å oppheve ACA.

  Som bakgrunn kan det her nevnes at PolitiFact kåret Obamas fengende, og flere ganger uttalte løfte, «Hvis du liker din helseforsikringsplan, kan du beholde den», til årets løgn i 2013. Rundt fire millioner amerikanere mottok nemlig kansellasjonsbrev fra sine forsikringsselskap som en konsekvens av innføringen av reformen.

  ”Dette lovforslaget er pro-vekst, pro-jobber og pro-frihet. Den gir Kongressen tid til å begynne å nytt, og til å få igjennom en sann markedsbasert reform som vil tillate kjøp av forsikring på tvers av deltstatsgrenser. Send Obamacare tilbake til Obamas kontor”, skriver han i en pressemelding.

  Selv om det skulle skje, så sitter Obama uansett med vetoretten. Og ja, dette er et ledd i Ted Cruz sin profilering i forkant av et ventet presidentkandidatur.

  Nora Charlotte Lindtner
  Nora Charlotte Lindtner
  Journalist med bachelorgrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også