Mer

  Morgenkaffen tirsdag 10. februar: Obamas pressekonferanse med Merkel, Keystone XL og 2016-nytt

  God morgen! Det er tirsdag 10. februar, Norge har gått 500 dager uten en ambassadør fra USA, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The prospect for a military solution to this problem has always been low»

  President Barack Obama om situasjonen i Ukraina på pressekonferanse med Angela Merkel i Det hvite hus.

  #AMPOL-NYTT

  President Barack Obama og Angela Merkel møttes mandag i Det hvite hus, og hadde en felles pressekonferanse om aktuelle saker som situasjonen i Ukraina, atomvåpenavtale med Iran og USA og Tysklands forhold etter avsløringene om spionering. Obama sa at han ikke utelater å sende våpen til Ukraina, at tiden renner ut for Iran om å forhandle frem en atomvåpen-avtale og at tyskerne ikke burde være engstelige for spionering fra USA.

  Det er få dager til Obama skal legge ned sitt største veto i sin andre periode – dette er første gang presidenten legger ned veto siden 2010. Saken det gjelder er byggingen av oljeledningen Keystone XL. Prosjektet har blitt republikanernes sak nr. 1 etter at de nylig fikk flertall i Kongressen. Republikanerne tror imidlertid at presidentens nedlegging av veto vil stemple ham som en som jobber mot å skape nye arbeidsplasser.

  Obama har invitert 20 kongressmedlemmer til å fly med ham på ‘Air Force One’ på besøk til India, Saudi Arabia, Tennessee og Nevada. Republikanerne har ikke alltid vært så villig til å fly sammen med presidenten. Ingen republikanske kongressmedlemmer fløy med Obama fra september 2011 til februar 2013. For Obama er de mange timene på fly en unik mulighet til å kongressrepresentanter i et mer avslappet miljø, uten pressen tilstede og uten muligheten til å flykte.

  Eliten i det republikanske partiet, fra George H.W. Bush til John Boehner , har lenge støttet et forslag om å bruke offentlige penger på å sende barn på privatskoler, men nå ruller en gjeng nykommere opp ermene for å prøve å gjøre det til en realitet. Saken er fortsatt betraktet som en vanskelig å få gjennom for republikanerne i Kongressen, men de håper å forkorte oddsen.

  2016-NYTT

  President Barack Obamas tidligere kampanjeguru og rådgiver i Det hvite hus, David Axelrod, kommer med råd til Hillary Clinton (D). Axelrod sa at han tror hun bør nærme seg denne kampanjen som en utfordrer, ikke som en front-runner. Han sa også at Jeb Bush (R) vil bli en av de største utfordrerne til Clinton, og kom med uttalelser om Scott Walker (R). Selv om Axelrod kommer med råd til Clinton så har han nylig sagt til New York Magazine at han ikke har planer om å jobbe for hennes 2016-kampanje.

  Hillary Clinton og Elizabeth Warren (D-Massachusets) kommer til å splitte Hollywood hvis begge stiller. Flere stjerner kommer med støtte til Clinton, og blant dem er: Katy Perry, George Clooney, Barbra Streisand, “Pharrell Williams, Eva Longoria, Ashley Judd og Elton John. Flere kjente personligheter støtter også Warren. Det å ha mange kjente personligheter som støtter en kandidat bidrar til å skape stor oppmerksomhet om personen og deres kampanje. Om Clinton og Warren begge stiller så vil trolig ‘slaget om Hollywood’ bli et viktig steg mot seier i 2016.

  Bernie Sanders (I-Vermont) sa i en tale mandag at han går til valg for å vinne om han bestemmer seg for å stille mot Clinton i 2016. Han uttalte også at han trenger hjelp fra grasrota om han skal klare å hamle opp med andre kandidater. Sanders kommer til å stille uansett om Elizabeth Warren stiller, en potensiell kandidat som han ser opp til.

  Jeb Bush prøver å nå spansktalende velgere. Han har planer om å slippe det første kapittelet av sin nye e-bok på tirsdag og fortalte sine tilhengere at han planlegger å nå ut til minoritets-velgere på en måte som ingen andre republikanere har gjort de siste årene. «Hvis vi driver kampanje blant folk som tradisjonelt ikke har stemt republikansk, vil vi gjøre det mye bedre. Hvis vi viser mer respekt for mennesker, vil de lytte til oss, » sa Bush
  Bush vil fortelle om sin tid som guvernør i Florida fra 1999-2007, før motstandere prøver å definere han som person, gjennom utgivelse av e-bok og offentligjøring av flere tusen emailer fra den tiden. Han kritiserer også Obamas utenrikspolitikk, og mener at han er den eneste presidenten som i moderne tid har ment at amerikansk dominans i verden er en dårlig ting.

  Wisconsins guvernør Scott Walker (R) reiser til London, uken etter Chris Christie (R), for å tiltrekke utenlandske investorer til sin hjemstat. Walker er en av mange potensielle republikanske kandidater som reiser utenlands.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Death of the Three-Time Candidate» av Josh Zeitz (Politico Magazine):
  «Før pleide seriøse presidentkandidater å stille til valg flere ganger, i dag kan de ikke det. I denne artikkelen kan du lese hvorfor, og du kan også lese om Harold Stassen som stilte som presidentkandidat 10 ganger mellom 1948 og 1992.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også