Mer

  Morgenkaffen mandag 9. februar: Oppsummering av søndagsshowene, valgsnacks og 2016-nytt

  God morgen! Det er mandag 9. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «If we’re not able to make the fundamental decisions that have to be made over the course of the next weeks, literally, I think it would be impossible to extend [talks with Iran]. … Either you make the decisions to prove your program is a peaceful one, or if you’re unable to do that, it may tell a story that none of us want to hear.»

  Utenriksminister John Kerry er pessimistisk i forhold til Iran på NBCs Meet the Press.

  #AMPOL-NYTT

  Senator Ted Cruz (R-Texas) har vært på den årlige sikkerhetskonferansen i München. I den forbindelse ble han intervjuet på CNNs State of the Union. Cruz var klar på at om USA ikke leder, er det ingen som gjør det. Derfor bør man snarest gi Ukraina våpenstøtte, mener Cruz. Senatoren mente også at om man ga våpen til kurderne, i stedet for kun til den irakiske hæren, ville man raskt fjerne behovet for å sette inn amerikanske styrker mot ISIS. Han bekreftet også at han svært seriøst vurderer å stille som presidentkandidat. I spørsmålet om mer støtte til kurderne fikk Cruz støtte fra den demokratiske senatoren Tim Kaine (D-Virginia), som også deltok.

  Utenriksminister John Kerry var også i München, og deltok på NBCs Meet the Press. På spørsmål om ”are we winning?” svarte Kerry at man var på veien mot å slå ISIS. Han trakk frem redusert bevegelsesfrihet for ISIS og seieren i Kobani. På spørsmålet om mer støtte til kurderne fokuserte Kerry heller på viktigheten av å bygge opp den irakiske hæren. Den irakiske hæren må være involvert hvis det skal bli en varig løsning, og de er ikke klare ennå, fastslo Kerry. Utenriksministeren mente også at det ikke er noen militær løsning på situasjonen i Ukraina. Veien fremover er å presse Russland til å endre oppførsel. Når det gjaldt Iran hadde han ikke så mye å si annet enn at han var pessimistisk, og at han forsikret at USA ikke ville gå med på en dårlig deal.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Alaska senator: Tidligere senator Mark Begich (D), som ble slått av Dan Sullivan (R) i 2014, kan forsøke seg på nytt i 2016 mot Lisa Murkowski (R). Begich avslo nylig å stille til borgermester i hjembyen Anchorage, noe som kan tyde på at han har større ambisjoner.

  North Carolina senator: PPP er ute med sesongens første måling i hjemstaten, og finner at senator Richard Burr (R) har en grei ledelse på alle potensielle motstandere, inkludert 4% ledelse på tidligere senator Kay Hagan (D), som ble slått ut i 2014. Konservative Meeting Street Research finner samme 4% forsprang.

  Illinois 18. distrikt: Kongressmann Aaron Schock (R) kan være i hardt vær. Det hele startet som en litt pussig artikkel om at kontoret hans var dekorert i Downton Abbey-stil, men etterhvert har den utviklet seg til et spørsmål om Schock har brukt skattebetalernes midler til oppussing. Dernest måtte en av hans rådgivere trekke seg etter å ha postet rasistiske twittermeldinger. Som om ikke dette var nok, har hans salg av et hus til en donor for mye mer enn hva huset var taksert til, vakt oppsikt.

  Mississippi 1. distrikt: Kongressmann Alan Nunnelee (R) døde fredag. Et suppleringsvalg vil bli avholdt i løpet av våren eller sommeren.

  Kentucky guvernør: Republikanske Harper har målt begge partiers primærvalg, samt selve valget i november. På demokratisk side har justisminister Jack Conway som ventet en solid 59-13 ledelse på sin ukjente mostander, Geoff Young. Blant republikanerne er det jevnere, med landbruksminister James Comer på 25, forretningsmann Hal Heiner på 19%, investor Matt Bevin på 18% og tidligere dommer Will Scott på 9%. Videre taper Conway mot Comer og Heiner, mens han vinner mot Bevin og Scott.

  Missouri guvernør: Det er fortsatt svært åpent hvem republikanerne vil nominere til guvernør i 2016. En ny måling fra Remington Research gir delstatsrevisor Tom Schweich 19% mot 16% for tidligere Speaker i delstatshuset, Catherine Hathaway.

  North Carolina guvernør: PPP har også målt guvernørvalget, og finner guvernør Pat McCrory (R) med en ledelse på alle potensielle motstandere.

  Oregon guvernør: John Kitzhaber (D) ble gjenvalgt med knapp margin i 2014, men vi rapporterte i oktober om etiske problemer knyttet til hans samboer, Cylvia Hayes. En kaotisk pressekonferanse og mange rykter senere, er problemet i høyeste grad fortsatt tilstede, og delstatens justisminister, Ellen Rosenblum (D) mener det hele er bekymringsverdig. Oregons største avis, The Oregonian har krevd Kitzhabers avgang, noe guvernøren har avvist.

  Mississippi viseguvernør: Den tidligere republikanske delstatssenatoren Tim Johnson har skiftet til demokratene og vil stille til viseguvernør i 2015.

  Iowa-lokal: Delstatsforsamlingen i Iowa skal ta stilling til om de skal endre valgordningen for primærvalg. Hittil har det vært slik at dersom ingen kandidater tar minst 35% av stemmene, går avgjørelsen til et partimøte. I det 3. distriktet førte det til at han som kom på femteplass blant de republikanske primærvelgerne – David Young – ble nominert, og han sitter nå i Kongressen. Mannen som vant valget med 25%, delstatssenator Brad Zaun var meget bitter og truet med å stille som uavhengig. Han har nå levert inn forslag om at dersom ingen tar over 35% i første valgrunde, går de to med flest stemmer videre til en ny runde 4 uker senere.

  2016-NYTT

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) satser hardt på Iowa, og denne helgen trosset han en lei forkjølelse for å møte potensielle velgere og aktivister. Washington Post beskrev deltakerne som samme demografien som hans far Ron Paul trakk, men at hans mer moderate standpunkter kan gi større suksess enn den tredjeplassen Paul Sr. fikk i 2012. Blant temaene Paul snakket om var behovet for lavere straffer for ikke-voldelige narkotikaforbrytelser.

  I en ny meningsmåling leder Jeb Bush knapt i New Hampshire. 16 prosent har Bush som førstevalg og 14 prosent har ham som andrevalg. På plassene etter følger Rand Paul (R-Kentucky), guvernør Scott Walker (R-Wisconsin) og guvernør Chris Christie (R-New Jersey) med henholdsvis 13, 12 og 10 prosent. Andre kandidater ligger fra 6 prosent og nedover. Også positivt for Bush er at han er eneste kandidat hvor et to-sifret antall spurte har ham som andrevalg. Mindre positivt er det at velgerne som ikke gikk for Bush har et klart bilde av hvorfor: hans forslag til immigrasjonsreform og støtte til ”Common Core” (en standardisering av læringskravene i skolen).

  På demokratisk side ligger Hillary Clinton godt an med 56 prosent. Elizabeth Warren kommer som nummer to med 15 prosent. Visepresident Joe Biden og Senator Bernie Sanders (I-Vermont) ligger likt med åtte prosent.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Huckabee, Christie, and Paul – Oh My.» av Andrew Ferguson (The Weekly Standard): «Boy, that didn’t take long. Over the span of a few short days in late January and early February, three members of the top tier of Republican presidential candidates demonstrated why they’ll never be president.» LINK

  Sjekk også vår oppdaterte 2016-tracker på forsiden. Modellen spytter ut tallene over hven som ligger best an i nominasjonskampene til demokratene og republikanerne.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også