Mer

  Valgsnacks mandag 9. februar

  Alaska senator: Tidligere senator Mark Begich (D), som ble slått av Dan Sullivan (R) i 2014, kan forsøke seg på nytt i 2016 mot Lisa Murkowski (R). Begich avslo nylig å stille til borgermester i hjembyen Anchorage, noe som kan tyde på at han har større ambisjoner.

  North Carolina senator: PPP er ute med sesongens første måling i hjemstaten, og finner at senator Richard Burr (R) har en grei ledelse på alle potensielle motstandere, inkludert 4% ledelse på tidligere senator Kay Hagan (D), som ble slått ut i 2014. Konservative Meeting Street Research finner samme 4% forsprang.

   

  Illinois 18. distrikt: Kongressmann Aaron Schock (R) kan være i hardt vær. Det hele startet som en litt pussig artikkel om at kontoret hans var dekorert i Downton Abbey-stil, men etterhvert har den utviklet seg til et spørsmål om Schock har brukt skattebetalernes midler til oppussing. Dernest måtte en av hans rådgivere trekke seg etter å ha postet rasistiske twittermeldinger. Som om ikke dette var nok, har hans salg av et hus til en donor for mye mer enn hva huset var taksert til, vakt oppsikt.

  Mississippi 1. distrikt: Kongressmann Alan Nunnelee (R) døde fredag. Et suppleringsvalg vil bli avholdt i løpet av våren eller sommeren.

   

  Kentucky guvernør: Republikanske Harper har målt begge partiers primærvalg, samt selve valget i november. På demokratisk side har justisminister Jack Conway som ventet en solid 59-13 ledelse på sin ukjente mostander, Geoff Young. Blant republikanerne er det jevnere, med landbruksminister James Comer på 25, forretningsmann Hal Heiner på 19%, investor Matt Bevin på 18% og tidligere dommer Will Scott på 9%. Videre taper Conway mot Comer og Heiner, mens han vinner mot Bevin og Scott.

  Missouri guvernør: Det er fortsatt svært åpent hvem republikanerne vil nominere til guvernør i 2016. En ny måling fra Remington Research gir delstatsrevisor Tom Schweich 19% mot 16% for tidligere Speaker i delstatshuset, Catherine Hathaway.

  North Carolina guvernør: PPP har også målt guvernørvalget, og finner guvernør Pat McCrory (R) med en ledelse på alle potensielle motstandere.

  Oregon guvernør: John Kitzhaber (D) ble gjenvalgt med knapp margin i 2014, men vi rapporterte i oktober om etiske problemer knyttet til hans samboer, Cylvia Hayes. En kaotisk pressekonferanse og mange rykter senere, er problemet i høyeste grad fortsatt tilstede, og delstatens justisminister, Ellen Rosenblum (D) mener det hele er bekymringsverdig. Oregons største avis, The Oregonian har krevd Kitzhabers avgang, noe guvernøren har avvist.

   

  Mississippi viseguvernør: Den tidligere republikanske delstatssenatoren Tim Johnson har skiftet til demokratene og vil stille til viseguvernør i 2015.

   

  Iowa-lokal: Delstatsforsamlingen i Iowa skal ta stilling til om de skal endre valgordningen for primærvalg. Hittil har det vært slik at dersom ingen kandidater tar minst 35% av stemmene, går avgjørelsen til et partimøte. I det 3. distriktet førte det til at han som kom på femteplass blant de republikanske primærvelgerne – David Young – ble nominert, og han sitter nå i Kongressen. Mannen som vant valget med 25%, delstatssenator Brad Zaun var meget bitter og truet med å stille som uavhengig. Han har nå levert inn forslag om at dersom ingen tar over 35% i første valgrunde, går de to med flest stemmer videre til en ny runde 4 uker senere.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også