Mer

  Morgenkaffen fredag 6. februar: To av Obamas nærmeste rådgivere slutter, kampen om nettnøytralitet fortsetter og Rand Paul sliter i Iowa

  God morgen! Det er fredag 6. februar — Ronald Reagan Day — og Mor­gen­kaffen er servert.

  «As far as I’m concerned, every last one of them can rot in hell. But as long as they can’t do that, they can rot in Guantánamo Bay»

  I en senatshøring uttalte førsteårssenatoren Tom Cotton (R-Arkansas) at terrorister og Guantanamo-fanger kan råtne i helvete. Cotton kritiserte også Obama-administrasjonen for å prøve å stenge Guantanamo-basen med bakgrunn i valgløfter. Han avviser derfor påstanden om at Guantanamo-basen blir brukt som propaganda av terrorister for å rekruttere nye medlemmer, og henviser til terrorangrep som skjedde før 2001.

  #AMPOL-NYTT

  Nye regler fra Den føderale kommunikasjonskommisjonen (FCC – Federal Communications Commission). Formann i FCC, Tom Wheeler, har presentert nye regler som sterkt beskytter prinsippet om nettnøytralitet. De nye reglene legger til grunn at bredbånd er ‘grunnleggende infrastruktur’, på lik linje med vannforsyning, strøm, kloakk osv. En slik reklassifisering vil sørge for at internett beholder prinsippet om nettnøytralitet, som tilsier at bredbåndstilbydere ikke kan gi enkelte selskaper og nettsider såkalt forkjørsrett på internett. President Obama støttet en slik reklassifisering i november, men dette forslaget møter motstand hos republikanerne. Mens Senator Ted Cruz (R-Texas) har kalt nettnøytralitet ‘Obamacare for internet’, ønsker flere republikanere å beskytte nettnøytralitet. Men de ønsker ikke å reklassifisere bredbånd ettersom de mener det vil åpne opp for mer regulering og offentlig kontroll i fremtiden. Senator John Thune (R-South Dakota) og representant Fred Upton (R-Michigan, 6. distrikt), presenterte nylig et forslag som vil beskytte nettnøytralitet uten reklassifisering. FCC vil stemme over forslaget i slutten av februar og det er ventet at bredbåndstilbydere vil vil være sterkt imot et slikt forslag. Verizon saksøkte FCC i 2010 for å ha gått utover sin myndighet og vant saken.

  Republikanerne med Obamacare-alternativ. Etter at Huset, for 56 gang, stemte for å oppheve Obamas helsereform, jobber republikanerne med et alternativ. Senatorene Orrin Hatch (R-Utah), Fred Upton (R-Michigan) og Richard Burr (R-North Carolina), har utarbeidet et forslag hvor mange av bestemmelsene i Obamacare består, mens noens blir fjernet. Det individuelle mandatet, som sier at alle må kjøpe helseforsikring blir fjernet, det samme gjelder mandatet for arbeidsgivere. Populære bestemmelser som at barn kan være under foreldrenes plan til de er 26, og at forsikringsselskaper ikke kan nekte personer som allerede er syke helseforsikring blir værende i forslaget. Personer som allerede har forsikring gjennom Medicare-programmet vil motta skattefradrag til å kjøpe forsikring i det private markedet. Republikanerne har mottatt sterk kritikk for å ikke ha et alternativ til Obamacare, men Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) har uttalt at det vil komme et fullstendig forslag på bordet. Denne kritikken har tiltatt i styrke etter USAs høyesterett offentliggjorde at de ville ta opp en sak som kan slå ned på subsidier i stater der den føderale staten har tatt ansvar kjøpeplassene for helseforsikringer som ble opprettet som følge av Obamacare.

  Plan om å droppe fillibustermulighet for høyesterettsnominasjoner. Etter at demokratene i 2013 endret fillibusterreglene i Senatet, slik at man trenger et simpel flertall for å få vedtatt presidentens nominasjoner, vil senatorene Mike Lee (R-Utah) og Lamar Alexander (R-Tennessee) innføre et simpelt flertall også for nominasjoner til høyesterett. Demokratene utelot høyesterettsnominasjoner i 2013 fordi de fryktet en republikansk nominasjon til høyesterett kunne oppheve tidligere dommer fra høyesterett, f.eks. kjennelsen som selvbestemt abort Roe v. Wade. Flere republikanere vil også være imot et slikt forslag, spesielt etter de har vært svært kritisk etter demokratene i utgangspunktet endret reglene. Majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) uttaler at forslaget mest sannsynlig ikke vil føre noensteds hen.

  Dalai Lama hyllet av Obama. Under den årlige ‘National Prayer Breakfast’ hyllet Obama Dalai Lama og fordømte terrorgruppen ISIS. Mens Kina ikke uventet var sterkt kritisk til Dalai Lamas oppmøte på frokosten, benyttet Obama muligheten til å snakke varmt om ham. Obama sa Dalai Lama «er et kraftfullt eksempel på hva medlidenhet betyr i praksis». Under talen brukte Obama også sterke ord for å beskrive ISIS’ gjerninger i Irak og Syria. Samt deres misbruk av religion til å forsvare handlingene sine slik som ble gjort under Korstogene, inkvisisjonen, slaveriet, og Jim Crow.

  Pave Frans til Kongressen. Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) har offentliggjort at Pave Frans vil holde en tale foran en samlet kongress når han besøker USA i september. I motsetning til Boehners invitasjon til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, blir pavens besøk møtt med begeistring også hos demokratene.

  2016-NYTT

  President Obama mister to viktige rådgivere. Seniorrådgiver Dan Pfeiffer og kommunikasjonssjef Jennifer Palmieri vil forlate Det hvite hus, sistnevnte trolig til fordel for Clinton-kampanjen. De vil derfor slå følge med rådgiver John Podesta, som forsvinner i midten av måneden. Pfeiffer er den siste som jobbet for det originale Obama-teamet fra 2007, sett bortifra den årelange Obama-vennen Valerie Jarrett. Både Podesta og Palmieri vil trolig gå inn i Clinton-kampanjen, Podesta som formann og Palmieri i kommunikasjonsteamet. Ettersom tre høytstående stabsmedlemmer nå gir seg åpner det opp for friskt blod for å forme Obamas siste to år i presidentstolen. Både Pfeiffer og Palmieri var sentral i utformingen av State of the Union-talen Obama holdt tidligere i år hvor han opptrådte langt tøffere for sin egen politikk.

  Rick Perry ruster opp. Den tidligere Texas-guvernøren vil ansette opptil 80 personer som rådgivere for sin ‘Rick PAC’. Donorer og republikanske tungvektere vil være en del av dette teamet som arbeider for å få Rick Perry inn i Det hvite hus. Av de 80 vil det være en overvekt av Texanerne som støttet Perry i 2012, men det vil også være personer fra andre stater som California, New York, Florida, og Illinois. «Jeg er takknemlig og ydmyk for å ha støtten til så mange forkjempere for konservative prinsipper,» sier Perry selv. Det er ventet at donorer fra Texas vil representere hoveddelen av de økonomiske musklene til Perry. Senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Rand Paul (R-Kentucky) har også en stor finansiell base i Texas. Det samme gjelder Jeb Bush. Gjennom å offentliggjøre et stor lag av rådgivere og donorer fra Texas ønsker han konsolidere støtten fra Texas før andre kandidater. I et intervju fremhever også Rick Perry lederegenskapene man utvikler som guvernør, og kommer med et stikk mot både Obama og Cruz. Når han blir spurt hvordan han er forskjellige fra Cruz, svarer han, «Jeg tror de (amerikanske folk), vil gjøre et radikalt skifte vekk ifra en ung, utestet senator hvor politikken har feilet», «De vil lete etter en som har utøvende ledererfaring».

  Wisconsin-guvernør Scott Walker ansetter ledende skikkelser. Walker, som for tiden har et stort momentum som 2016-favoritt og leder en rekke meningsmålinger, har ansatt Gregg Keller og Gary Marx. Begge to har jobbet med republikanske valgkamper før og vil arbeide med å forme den nasjonale konservative agendaen til Walker. Guvernøren har fått positiv oppmerksomhet fra konservative fordi han gikk imot fagbevegelsen i Wisconsin. Han vil trolig ha et ‘anti-washington’-fokus i valgkampen og uttalte nylig at Washington er ’68 kvadratmil omringet av realiteten’.

  Rand Paul med Iowa-problemer. Valgkampstrategen til Rand Paul i Iowa er så upopulær at det kan skape problemer for Paul selv. Ron Paul, Rands far, hadde en solid grasrotorganisasjon i Iowa som førte ham til tredjeplass under primærvalget i 2012. En sentral skikkelse i denne organisasjonen var A. J. Spiker. Spiker ble senere innsatt som formann for Det republikanske partiet i Iowa. På grunn av Spikers suksess med Ron Paul og grasrotengasjementet i denne delen av partiet, ble han hyret inn som Rand Pauls valgkampstrateg i Iowa. Under Spikers formannsskap skal partiet ha fått store problemer knyttet til organisering og finansiering. Spiker er derfor blitt svært upopulær hos ‘etablissementet’ i Iowa. En rekke republikanske aktivister, strateger, og ledere i Iowa sier derfor at Spiker skader Rand Pauls rykte i Iowa.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «How Rand Paul trolls his rivals» av Katie Glueck (Politico): «Rand Paul has the most aggressive feed of the 2016 field, an account that emits a steady stream of snark, rapid response and gimmicks. A recent sampling: He’s suggested Jeb Bush and Hillary Clinton are conspiring, charged that Marco Rubio wants to “build a moat” around Cuba and joked that Bush and Mitt Romney have exchanged friendship and charm bracelets.» LINK

  «The Kissinger Primary» av Michael Crowley (Politico): «You’re a Republican thinking of running for president. It’s a dangerous world, and your foreign policy credentials are a little thin. Time to see Henry Kissinger.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også