Mer

  Morgenkaffen torsdag 5. februar: Huset stemmer for å oppheve helsereformen, Bush med Iowa-debut og Christie får kritikk for mediaoppførsel

  God morgen! Det er torsdag 5. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t think Christie can win. It’s just comments I hear. Christie’s hurt himself a couple times.»

  Gary Kirk, toppdonor fra Iowa om New Jersey-Guvernør Chris Christie (R) til U.S. News. Kirk er en avgjørende republikansk donor som forsøkte å få Christie til å stille til presidentvalget i 2012. Nå offentliggjør han at han trekker tilbake sin støtte til guvernøren.

  #AMPOL-NYTT

  Tirsdag stemte Representantenes hus for å oppheve helseloven, eller såkalte ObamaCare. Huset stemte 239-186, der alle demokratene, sammen med republikanerne Robert Dold (R-Illinois, 10. distrikt), John Katko (R-New York, 24. distrikt) og Bruce Poliquin (R-Maine, 2. distrikt) stemte imot opphevelse av helseloven. Det er fjerde gang at en slik avstemning gjennomføres, men denne gangen ble lovgivningen supplert med instruksjoner om at helseloven skal erstattes med andre lover og policies. Oppgaven om å utarbeide en erstatning ble gitt til relevante komiteer. Imidlertid ble det ikke satt noen tidsfrist for når komiteene må ha klargjort erstatningen.

  Onsdag holdt tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) sin største tale siden han annonserte at han trolig stiller som presidentkandidat. Talen ble holdt for Detroit Economic Club, og handlet i all hovedsak om utdanning. Bush forsvarte de såkalte Common Core-standardene, som er nasjonaliserte standarder for utdanningssystemet. Enda Common Core opprinnelig var et konservativt initiativ, er standardene senere blitt kritisert av republikanere, som anser initiativet som statlig overkontrollering av delstatenes egne utdanningssystemer. Bushs konsekvente forsvar av standardene er blant mange ansett som en av hans største svakheter i nominasjonskampen. Bush har imidlertid fastholdt at han ikke vil kompromittere synspunktene sine for å appellere til basen. I talen brukte han også utdanningsreformen han har kjempet for i Florida som en modell for resten av landet. Etter talen, ble han spurt om sitt synspunkt på vaksinedebatten i USA. «Foredre bør forsikre seg om at barna deres blir vaksinert. (…) Foreldre har et ansvar om å sikre at barna deres er beskyttet», svarte Bush.

  Samtidig er det blitt klart at Bush planlegger sin første tur til Iowa i mars. Bush er den eneste av republikanernes potensielle presidentkandidater som enda ikke har besøkt Iowa. Det er nå i anledning Iowas Agriculture Summit, som finner sted 7. mars, at den tidligere Guvernøren vil gjøre sin Iowa-debut. Toppmøtet er et nytt arrangement som skal fungere som et forum der presidentkandidater kan diskutere sine syn på jordbruk. Her vil trolig 2016-håpefulle som Scott Walker (R), Mike Huckabee (R), Rick Perry (R) og Donald Trump (R) også stille. Arrangementet ledes av Bruce Rastetter, en sentral republikansk figur i Iowas jordbruksvirksomhet, og en av de viktige donorene i staten. Rastetter har invitert både republikanske og demokratiske potensielle presidentkandidater til toppmøtet.

  Under onsdagens nominasjonshøring for innsettelsen av Ash Carter som forsvarsminister, kritiserte senator John McCain (R-Arizona) Obamas håndtering av nasjonal sikkerhet. McCain, som er formann i Senatets komité for «Armed Services», uttrykte blant annet bekymring over rapporter om ubesluttsomhet i det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus. «Jeg må åpent uttrykke bekymring for oppgaven som venter deg dersom du blir bekreftet, og innflytelsen du vil ha på noen av de mest avgjørende nasjonale sikkerhetssakene for vår nasjon», sa senatoren, og utdypet at tidligere forsvarsministere Robert Gates og Leon Panetta begge har kritisert Obama-administrasjonen. «To av dine forgjengere har alvorlig kritisert Det hvite hus for mikrohåndtering av Forsvarsdepartementet og for oversentralisering av utenriks- og forsvarspolitikk», sa McCain. Han avsluttet med en kommentar om at USA trenger en sterk forsvarsminister, nå mer enn noen gang, og at presidenten må gi forsvarsministeren anledning til å lede. Carter sverget å følge prosedyre og gi presidenten sine ærlige råd.

  2016-NYTT

  New Jersey-Guvernør Chris Christie (R) er for tiden i hardt vær i pressen. Etter at han avrundet sitt tre dagers lange besøk i London tirsdag, har han vært kritisert både for sine luksuriøse reisevaner på andres regning og for sine kommentarer på vaksinering mot meslinger. Tirsdag fikk han også kritikk for at han, hele dagen, nektet å svare på utenrikspolitiske spørsmål. The Washington Post, skriver at Christie tok turen til London nettopp med formål om å utvide sin utenrikspolitiske kunnskap, men endte opp med å nekte å diskutere emnet. Christie holdt ingen taler i løpet av besøket, og svarene han ga reportere på utenrikspolitiske spørsmål var preget av avsporinger eller kommentarer som at han ikke ville gå inn på emnet. «The governor said little of substance, and the exchanges provided no particular insight into how he might represent the United States abroad or his views about the nation’s place in the world», skriver Washington Post, som også sammenlignet ham med hvordan Hillary Clinton langt på vei fremmedgjorde pressen med sin konfronterende holdning til media i 2008. Det eneste svaret Christie var villig til å gi på utenrikspolitikk tirsdag, handlet om Obamas forhandlinger med Iran. På dette punktet kritiserte Christie presidenten: «Jeg mener presidenten har vist igjen og igjen at han ikke er den mest effektive forhandleren» sa guvernøren, og refererte både til iranske atomsamtaler og til oppmykningen av relasjonen mellom USA og Cuba.

  I forsøket på å sikre seg donorer som trolig ville gått til Mitt Romney dersom han hadde stilt, går Scott Walker (R) inn på Jeb Bushs terreng. Det melder Politico, som skriver at Walker planlegger en tur til Bushs hjemstat Florida i mars for å samle donasjoner. De største donorene Walker har blitt sponset av de siste fem årene, er imidlertid ikke rede til å forplikte seg til kandidaten så tidlig i prosessen. Blant donorene er Roger Hertog, som uttalte til Politico at prosessen såvidt er i gang, og at han ikke vil knytte seg til en kandidat såpass tidlig. Hertog har hittil bidratt med $120,000 til Walker. Snarere enn å forplikte seg, vil Hertog trolig støtte en rekke kandidater før han velger én republikansk kandidat å støtte. «Det er en rekke kandidater av høy kvalitet, og guvernør Walker er en av dem», sa Hertog.

  Etter sine kommentarer om vaksinering av barn mot meslinger, blir senator Rand Paul (R-Kentucky)linket til en gruppe leger som stiller seg kritiske til vaksinering. Paul hevdet mandag at foreldre selv bør få velge hvorvidt de skal vaksinere barna sine, og åpnet for muligheten av en sammenheng mellom vaksiner og mentale lidelser. Tirsdag klargjorde han imidlertid at han mener vaksiner ikke er skadelige. New York Times rapporterer nå om at Paul, i 2009, talte til en forsamling leger kalt the Association of American Physicians and Surgeons, som har lansert teorier om at det finnes en sammenheng mellom vaksiner og autisme og mellom abort og økt risiko for brystkreft. Teoriene er blitt diskreditert. På et årlig møte, skrøt Paul av sitt langvarige medlemskap i foreningen, og skal angivelig ha sagt at han stoler på foreningens forskning, statistikker og synspunkter på statens rolle i medisinske saker. Pauls klargjøring om at han ikke mener at vaksiner er skadelige, tolkes nå som et forsøk på å hindre fremmedgjøring av avgjørende velgergrupper. Ifølge New York Times, er Paul avhengig av å mobilisere velgere som ikke vanligvis stemmer republikansk i et eventuelt valgkampsforsøk. Dermed har han ikke råd til å fremme kontroversielle synspunkter på dette punktet.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Topp 3 i New Hampshire: Scott Walker, Jeb Bush og Rand Paul» av Are Tågvold Flaten (Amerikansk Politikk): «Mitt Romneys beskjed om at han holder seg på sidelinjen i 2016 har åpnet døra på gløtt for Scott Walker i New Hampshire.» LINK

  «Hillary Clinton, grandma-in-chief» av Gabriel Debenedetti (Politico): Om Clintons tweet tirsdag, som oppfordret foreldre til å vaksinere barna sine. «Vitenskapen er klar: jorden er rund, himmelen er blå og vaksiner fungerer. La oss beskytte alle barna våre», skrev Clinton, før hun avrundet med hashtagen #GrandmothersKnowBest. Nå spekuleres det i om Clinton vil bruke sin nye rolle som bestemor i 2016-valgkampen. LINK

  «Chris Christie’s confrontational approach to the media worked in New Jersey. It won’t in 2016» av Chris Cillizza (The Washington Post). «The problem for Christie is that he’s not running in New Jersey anymore. He’s (going to be) running for president in 2016. And the I-make-the-rules-and-the-media-follows-them mentality won’t work in that race nearly as well as they have to date in his political career». LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også