Mer

  Morgenkaffen onsdag 4. februar: Vaksinedebatten (!) og 2016-sirkuset ruller videre. Hørt om Ben Carson?

  God morgen! Det er onsdag 4. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t know that we need another law, but I do believe that all children ought to be vaccinated.»

  Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-OH, 8. distrikt), oppfordrer amerikanerne innstendig om å vaksinere barna sine. Vi skriver 2015, men vaksineringsdebatten har faktisk preget det amerikanske nyhetsbildet de siste dagene.

  #AMPOL-NYTT

  Som vi skrev i gårsdagens utgave av Morgenkaffen, pågår vaksineringsdebatten for fullt i USA om dagen. Bakgrunnen at et hundretalls barn har blitt smittet av meslinger etter nyttår. Den potensielle presidentkandidaten senator Rand Paul (R-Kentucky) har også kastet seg inn i debatten. Foruten å stå fast på at vaksinering bør være frivillig, hysjet han på nyhetsankeret, og avsluttet liveintervjuet med å beskylde henne for manglende objektivitet. Pauls til tider improviserende stil kan fort bli hans bane i kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat. Under Koch-brødrenes donorkonferanse nå nylig, irriterte mange av de mulige megadonorene seg over hans uformelle fremtoning (jeans og cowboystøvler!). Han endte sist i en uformell undersøkelse blant donorene om hvem de ville foretrukket som kandidat. For å gjøre sirkuset komplett, tweetet Paul i natt (norsk tid) et bilde av seg selv mens han mottar en vaksine, i et forsøk på å legge det hele bak seg:

  Viseforsvarsminister Ashton Carter, Obamas utvalgte til å ta over som forsvarsminister etter Chuck Hagel, må møte til høring i Senatets forsvarskomité i dag. I realiteten blir det en høring av president Obama sin utenrikspolitikk. I går kom meldingene om at en jordansk jagerpilot, som styrtet under et oppdrag for dne USA-ledede koalisjonen, ble brent levende av ISIS. Høringen er en konsekvens av at republikanerne nå styrer denne komiteen. Et interessant tilleggsplot med høringen er at både senator Lindsey Graham (R-South Carolina) og Ted Cruz (R-Texas) sitter i komiteen – og begge er mulige presidentkandidater.

  Senator John McCain (R-Arizona) kan måtte kjempe om å bli gjenvalgt til senatssetet ved neste valg. 78-åringen har måtte tåle mye kritikk fra blant annet Tea Party-bevegelsen, og nå banker både David Schweikert (R-Arizona) og Matt Salmon (R-Arizona) på valgdøren. Disse ser ut til å nyte støtte fra donororganisasjonen Club for Growth, som er en av viktigste konservative donororganisasjonene for valg til både Huset og Senatet.

  Det er mye splid og polarisering i Senatet, men én ting klarte man å enes om i går: Med 99-0 ble den nye loven om å bygge opp et bedre tilbud for veteraner sendt videre til president Obamas pult. Man håper blant å senke selvmordsraten i denne gruppen. Det estimeres at hele 22 veteraner tar sitt eget liv hver dag. Loven vil gi bedre tilgang til psykologhjelp. Den vil også bygge opp et fellesskapsprogram som skal gjøre overgangen fra kamphandlinger til hverdagslivet lettere for veteranene.

  2016-NYTT

  Blant de potensielle republikanske presidentkandidatene er nok Ben Carson blant de mer ubeskrevne bladene. I et intervju med The Hill uttaler han at motstanderne i det republikanske feltet ikke bør undervurdere ham. Carson har ingen politiske verv av betydning på CVen sin, noe som utvilsomt gjør ham til en underdog blant kandidatene i Det republikanske partiet. Dog har han skrevet seks bøker, og har en svært folkelig appell. Nylige målinger plasserer ham på topp fem over kandidatene blant caucusvelgerne i Iowa.

  Scott Walker er i flytsonen for tiden. Nå har kampanjen hans også sikret seg et tungt navn i staben. Nåværende nestkommanderende i pressesekreteriatet til Det republikanske partiet, Kirsten Kukowski, går inn som kommunikasjonsdirektør i Walkers 527-organisasjon («Our American Revival»), melder CNN.

  Hillary Clintons kampanje ser ut til å velge seg ut Brooklyn eller Queens i New York City som et egnet sted å plassere hovedkvarteret sitt. Sannsynligvis vil hovedkvarteret bli liggende i et strøk som er dominert av middelklasseinnbyggere, og med mange offentlige parker i nærheten. Beliggenheten er viktig både med tanke på å bygge opp et ungdommelig image rundt Clintons kampanje, samtidig som det er viktig at det er i tilfredsstillende avstand til bykjernen i New York City. Selv plasseringen av hovedkvarter er altså noe man ikke overlater til tilfeldighetene når man stiller til vervet som den frie verdens mektigste person.

  I en ny undersøkelse svarer latinamerikanere at blant de potensielle presidentkandidatene fra Det republikanske partiet, er Jeb Bush den de helst ville stemt på. Bush har selv en meksikansk kone, og har uttalt at han ønsker en immigrasjonsreform. Han snakker også flytende spansk. Som en stadig voksende demografisk gruppe, er nettopp de latinamerikanske velgerne viktig å nå ut til for de to partiene.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «More Women Than Ever in Congress, but With Less Power Than Before» av Sheryl Gay Stolberg (New York Times): «The November elections brought a record number of female lawmakers to Washington. With 20 in the Senate and 84 in the House, women for the first time in history hold more than 100 seats in Congress. But the Republican takeover of the Senate has also cost women powerful committee leadership posts and presented new challenges to their wielding of power.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også