Mer

  Morgenkaffen tirsdag 3. februar: Reaksjoner på Obamas budsjett, uenighet om vaksinering og Rubio planlegger strategisk bokturne

  God morgen! Det er tirsdag 3. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It may be Groundhog Day, but the American people can’t afford a repeat of the same old-top-down policies of the past.»

  Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) om Obamas budsjett.

  #AMPOL-NYTT

  I går la Det hvite hus fram sitt forslag til budsjett. President Barack Obamas 2016-budsjett er hans mest populistiske budsjettforslag noensinne hvor store skatteøkninger skal betale for utdanning og infrastruktur i et forsøk på å finne en felles plattform med republikanerne.

  Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), kritiserer Obamas nye budsjett. Han uttalte at mer skatt, avgifter og samarbeidsproblemer i Washington D.C. vil gjøre det verre for familier i middelklassen. Budsjettet tar, ifølge Boehner, ikke sikte på å løse gjelds- og skatteproblemene. Andre republikanske kongressmedlemmer har også kommet med tilsvarende reaksjoner.

  President Barack Obama forsetter å gjøre det bedre på meningsmålinger. Obama starter måneden med sine beste tall på 18 måneder. Som et resultat, har Det hvite hus ny giv og selvtillit, som de tar med seg inn i en rekke kamper med den republikansk-kontrollerte Kongressen. Ved at Obama legger ned veto mot populære saker, som Keystone XL, tror republikanerne imidlertid at han vil komme på defensiven igjen.

  Mitch McConnell (R-Kentucky) , majoritetsleder for republikanerne i det nye Senatet, står overfor store kamper om innvandring, nasjonal sikkerhet, motorvei-finansiering og avgifter. Mens det endelige utfallet av disse kampene forblir et åpent spørsmål, kan McConnell styre Senatets tidsplan. Han har lovet å løsne grepet, og vil styre på en annen måte enn det tidligere majoritetsleder senator Harry Reid (D-Nevada) gjorde da han styrte kammeret.

  Et utbrudd av meslinger som startet sør i California har spredd seg til 14 stater. Grunnen til spredningen sies å være foreldre som er skeptiske til å vaksinere sine barn. Amerikanske foreldre «bør få barna sine vaksinert» og vitenskapen bak vaksiner er «udiskutabelt,» sa President Barack Obama i et intervju med NBC News mandag. New Jersey guvernør Chris Christie (R) uttalte mandag at foreldre bør kunne velge om deres barn skal vaksineres mot meslinger eller ikke.

  2016-NYTT

  Unge republikanere planlegger en fundraiser for Jeb Bush i Washington D.C i februar. Fundraiseren kommer etter at Bush har trappet opp pengeinnsamlingen og lansert PACs. Bush’ støttespillere har sagt han har minst 60 fundraisers planlagt i løpet av de neste månedene.

  Senator Marco Rubio (R-Florida) planlegger tur til Iowa, Nevada, South Carolina og New Hampshire. Dette er de fire statene som er først ute i den amerikanske nominasjonskampen. Rubio skal blant annet snakke om sin nye bok; “American dreams: Restoring Economic Opportunity for Everyone”, som kom ut i januar.

  Tidligere visepresidentkandidat Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ble spurt om han kom til å støtte Scott Walker nå som han og Mitt Romney ikke stiller i 2016. Ryan sier han vil forholde seg nøytral, men har bare gode ord å si om Wisconsin guvernør Scott Walker (R).

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Les mer om Scott Walker her: «White House-audition: Scott Walker» av Are Tågvold Flaten (Amerikansk Politikk): LINK

  Obama må samarbeide med republikanerne for å få gjennom sakene han fronter i sitt nye budsjett. Her kan du lese mer om innhold som blir vanskelig å få gjennom og samarbeidet med Kongressen.

  «Here are Seven Things in Obama’s Budget That Are Never Going to Happen« av Lauren Fox (National Journal): LINK

  «Obama’s Budget: Beyond the Boldness, Nuggets With G.O.P Appeal» av Jonathan Weisman (New York Times) LINK

   

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også