Posisjoneringen i forkant av presidentvalget i 2016 er i gang for fullt, og vi tar en nærmere titt på noen av de potensielle kandidatene. Denne gangen: Wisconsin-guvernør Scott Walker (R).

WhiteHouseAudition3

Scott Kevin Walker, født 2. november 1967
Alder på valgdagen i 2016: 49
Alder ved eventuelt gjenvalg i 2020: 53
Stilling: guvernør, Wisconsin (2011-)
Erfaring: Milwaukee County Executive (2002-2010)
Sivil status: gift med Tonette siden 1993, to sønner
Religion: Evangelisk-kristen
Twitter-bio (@ScottWalker): 45th Governor of Wisconsin – Moving Wisconsin Forward

 

Wisconsins Scott Walker framstår med ett som en outsider til å vinne den republikanske presidentnominasjonen i 2016. Det er kun et tidsspørsmål før han annonserer sitt kandidatur, og ett år før caucusvalget i Iowa leder han på meningsmålingene i The Hawkeye State.

Styrker

Walker (47) er ung, energisk, og kan vise til å ha vunnet tre valg på fire år i Wisconsin, en lilla delstat i presidentvalgår. Han er en konservativ helt i store deler av partiet på grunn av demokratene og fagbevegelsenes forsøk på å kaste ham ved historiens første tilbakekallingsvalg i Wisconsin i 2012. Pengedonasjonene strømmet inn i små summer fra hele USA, og Walker kan vise til et imponerende nettverk av små donorer. Recall-kampen gjorde ham til en fanebærer for partiet, og til et angrepsmål for demokratene. Det hjelper på for navnegjenkjennelsen i anledning hans kommende presidentkandidatur. Kontroversene, ordkrigen og truslene han og familien mottok i prosessen har gitt ham en posisjon få andre kan vise til. Han kan si han stod for sine konservative prinsipper, uansett hva som ble kastet mot ham. Den bakgrunnen, sett sammen med at han som guvernør kan vise til ledererfaring og avstand til Washington, taler til Walkers fordel.

Det samme kan sies om Walkers politiske plassering innad i Det republikanske partiet anno 2015. Som FiveThirtyEights Nate Silver har vist til kan den republikanske partikoalisjonen beskrives ved hjelp av fem ulike, og tildels overlappende ringer. Den moderate fløyen, partieliten («etablissementet»), den kristen-konservative, Tea Party-fløyen, og den liberterianske fløyen. Silver plasserer Walker der partieliten møter Tea Party, med kort avstand til både den kristen-konservative og den liberterianske fløyen av partiet. Midt i smørøyet, med andre ord, med muligheter til å appellere til et bredt segment av partiet.

Svakheter

Når det gjelder svakheter kan Walker virke noe bleik og kjedelig. Onde tunger vil ha det til at han fort kan bli den neste Tim Pawlenty: guvernøren fra nabostaten Minnesota som på papiret så ut som den perfekte utfordreren til Mitt Romney i 2012 (jf. Jeb Bush i 2016), men som kastet inn håndkleet tidlig etter skuffende respons.

Walker er samtidig en polariserende figur som fort kan framstilles som en karikatur av demokratenes verste mareritt. Demokratene snakker allerede om korrupsjonsundersøkelser og anklager om ulovlig koordinering mellom Walker-kampanjen og ulike grupper. Walker har ingen universitetsgrad, og må jobbe hardt for å styrke sin utenrikspolitiske kompetanse. Han kan også bli stående igjen etter stolleken innad i partiet i året og månedene som kommer, ettersom det kan argumenteres for at han ikke er førstevalget i noen av fløyene av partiet. Han må vinne tidlig for å henge med.

2 Kommentarer