Mer

  Morgenkaffen mandag 2. februar: Obama legger fram budsjett, valgsnacks og Scott Walker hevder at han er en kandidat for fremtiden

  God morgen! Det er mandag 2. februar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «If we’re going to take on a name from the past, which is likely to be former Secretary of State Hillary Clinton, I think for the party we need a name from the future.»

  Wisconsins guvernør Scott Walker (R) til Martha Raddatz på ABC’s This Week

  #AMPOL-NYTT

  I dag legger Det hvite hus fram sitt budsjett. Det er som kjent Representantenes hus som vedtar budsjettet, men presidentens utkast ligger til grunn for videre arbeid. Budsjettet inkluderer en ekstraordinær 14 prosent skatt på selskaper som bringer hjem profitt fra utlandet, og en fast framtidig 19 prosent skatt på fortjeneste i utlandet (minus skatt som betales til landet der profitten skapes), ifølge Washington Post. Bedriftskatten skal settes ned fra 35 prosent til 28 prosent, og 25 for industri, melder New York Times. Obama vil også sette i gang et større infrastrukturprogram som skal bruke 478 milliarder dollar over seks år. Det er også rom for lønnsøkning på 1.3 prosent for føderale ansatte og militære tropper. Budsjettunderskuddet ligger på 474 milliarder dollar, som er 2.5 prosent av BNP.

  Representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) var på NBC Meet the Press, og gikk ikke i strupen på administrasjonen, men avventet forhandlingene, særlig om skattereform. Han støttet umiddelbart et forslag om fradrag på skatt for barnepass, men var kritisk til skatteøkningene i budsjettet. ”Look for common ground” var Ryans mantra, og han så fram til å jobbe med Obama for å få et budsjett. Han kom allikevel med et stikk til Obamas State of the Union tale når han kalte den en økonomisk ”mission accomplished” tale.

  Ryan uttalte også at Mitt Romneys beslutning om ikke å stille var ”bittersøt” for ham. Bitter fordi han ville ha støttet et Romney-kandidatur, søt fordi det var en typisk Romney-beslutning; ”country first.”

  Også på NBC Meet the Press var tidligere forsvarsminister Robert Gates. ”Hva slags folk vil du ha som utenrikspolitiske rådgivere,” er spørsmålet Gates ville stilt potensielle 2016-kandidater. En presidents intellekt er, ifølge Gates, mindre verdt enn temperamentet – evnen til å ta til seg råd fra ulike hold og forme dem etter sitt eget instinkt. Han uttalte også at Obamas utalte strategi mot ISIS sto i et misforhold til de styrkene som ble satt inn, spesielt på bakken.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) går ut mot den amerikanske sentralbanken med sin Federal Reserve Transparancy Act, melder Washington Examiner. Siden 1978 har institusjonen vært helt fritatt fra innsyn, men Paul sitt forslag vil føre til en jevnlig gjennomgang av Government Accountability Office, som så vil avgi rapport til Kongressen. Sentralbanksjef Janet Yellen er svært negativ og mener at Federal Reserve ikke bør forstyrres av kortsiktig politiske forstyrrelser. Hun minnet om at tiden før 1978 var en tid da banken lot seg presse til å tillate svært høy inflasjon for å tekkes kortsiktig politisk taktikk. Det kan allikevel godt hende at en koalisjon mellom republikanere og demokrater kan stemme Pauls forslag igjennom.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Florida senator: Den kontroversielle kongressmannen Alan Grayson vurderer å søke den demokratiske nominasjonen til Senatet i 2016. Grayson sier selv at den eneste andre kandidaten han ikke vil stille imot er kongresskvinne Debbie Wasserman-Schultz, som også er partiets føderale leder. Det er fortsatt usikkert om senator Marco Rubio (R-Florida) tar gjenvalg, eller går for presidentembetet.

  Ohio senator: Kilder hevder at tidligere guvernør Ted Strickland (D) vil stille mot senator Rob Portman (R) i 2016. Strickland, som satt i Representantenes Hus før han ble guvernør, vil være 75 år gammel på valgdagen, og jeg tviler på at velgerne vil ønske å bytte ut Portman for en så gammel kandidat.

  Mississippi distrikt 1: Kongressmann Alan Nunnelee (R), som ble rammet av en svulst på hjernen i fjor har fått et tilbakefall og er overført til et hospice hjemme i Mississippi. Legene sier videre medisinsk behandling ikke er mulig.

  Kentucky guvernør: Det republikanske firmaet Remington Research Group har målt kampen om partiets guvernørnominasjon og finner landbruksminister James Comer med en knapp ledelse, på 22%. Deretter kommer forretningsmann og tidligere senatskandidat Matt Bevin på 19% og tidligere bystyremedlem Hal Heiner på 18%. Tidligere høyesterettsdommer Will Scott hadde 5%. Primærvalget avholdes 19. mai.

  Pennsylvania finansminister: Finansminister Rob Cord (D) gikk av på dagen fredag og innrømmet samtidig misbruk av sin stilling. Torsdag kom nyheten om at han var under føderal etterforskning for misbruk av valgkampmidler. Det er foreløpig uvisst hvem guvernør Tom Wolf (D) vil utnevne til å erstatte Cord, som for øvrig hadde et heller mislykket forsøk på å vinne guvernørnominasjonen i fjor.

  New York lokal: Lederen av delstatshuset i New York, Sheldon Silver (D) har trukket seg fra sitt verv og er under føderal etterforskning for korrupsjon. Just another week in New York, med andre ord.

  2016-NYTT

  Ingen Mitt Romney i 2016 altså. Etter å ha gått noen runder med seg selv (og donorene) har Mitt funnet ut at det er liten vits å stille. Mer om hva AmerikanskPolitikk.no har å si om saken her.

  Ny måling i Iowa. Hillary Clinton leder stort på demokratisk side, og Wisconsins guvernør Scott Walker har skutt i ledelsen blant republikanerne. Vi gir deg full rapport her.

  Man of the hour, guvernør Scott Walker, var søndag på ABC’s This Week. Han mente at for å slå Hillary Clinton, et navn fra fortiden, trengte partiet et navn som representerer fremtiden, utvilsomt et stikk mot Jeb Bush. Walker skrøt av samtaler med Henry Kissinger, George Shultz og Madeleine Albright, men ble kjørt hardt på ISIS-spørsmålet. Han uttalte at man trengte en mer aggressiv strategi, men klarte ikke å artikulere noe som spesifikt burde gjøres annerledes, annet enn at han ville vurdere å sette inn amerikanske tropper i Syria. På innenrikssiden mente Walker at amnesti for ulovlige innvandrere ikke var veien å gå, men han ville heller ikke gi sin støtte til deportering. Det kan i det hele tatt virke som om guvernøren har en del arbeid foran seg før han klarer artikulere en konsistent nasjonal agenda, men det er heldigvis fortsatt tidlig i prosessen.

  CBS Face the Nation fikk vi se potensiell kandidat og senator Lindsey Graham (R-Sør-Carolina), en mann med lang erfaring i å snakke om sikkerhetspolitikk. Han advarte mot at man kan få se et ”Paris på steroider” i USA om man ikke knuste ISIS. Han argumenterte for at Assad var nøkkelen siden ingen alternative tropper ville kunne samle nok styrke til å ta ut ISIS i Syria. Graham har vært liberal på innvandringsfeltet, og ble konfrontert med kallenavnet ”Lindsey Grahamnesty” som visstnok florerer blant hans motstandere. Graham forsvarte seg med at 70% av amerikanere er enige med ham. Han la heller ikke skjul på at han stemte for begge av Obamas nominerte til høyesterett, siden de var godt kvalifiserte, selv om han var politisk uenig. Graham mener han står støtt i den konservative mainstreamen, og at hvis sikkerhetspolitikk blir et hovedtema vil han ha gode sjanser.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Audit the Fed? Not so Fast» av Catherine Rampell (Washington Post): Hvorfor Rand Pauls forslag om mer kontroll av Den amerikanske sentralbanken er en trussel mot økonomien. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også