Mer

  Iowas 2016 preferanser, ett år før caucusvalget: Clinton og Walker på topp

  Hillary Clinton og Scott Walker ligger på topp i Iowa, ett år før caucusvalget.
  Hillary Clinton og Wisconsin-guvernør Scott Walker ligger på topp i Iowa, ett år før caucusvalget.

  Des Moines Register/Bloomberg Politics er ute med en ny måling av caucusvalget i Iowa, ett år før valgdagen. Hillary Clinton er demokratenes soleklare favoritt, mens Scott Walker har kapret førsteplassen hos republikanerne.

  Målingen av det republikanske feltet ble gjennomført før fredagens annonsering fra Mitt Romney om at han ikke stiller i 2016. Romney lå på tredjeplass med 13 % — bak Wisconsin-guvernør Scott Walker (15 %) og Kentucky-senator Rand Paul (14 %) — og på andreplass med 23 % når en kombinerer de potensielle velgernes første- og andrevalg. Tallene er imidlertid rekalkulert for å gi et bilde av tilstanden uten Romney (andrevalget til de som hadde Romney som førstevalg er benyttet).

  Stillingen i Iowa uten Romney (+/- prosentpoeng siden forrige Des Moines Register/Bloomberg Politics måling den 14. oktober 2014):

  1. Scott Walker 16 % (+12)

  2. Rand Paul 15 % (+5)

  3. Mike Huckabee 13 % (+4)

  4. Ben Carson 10 % (-1)

  5. Jeb Bush 9 % (+ 5)

  6. Ted Cruz 6 % (-1)

  7. Chris Christie 6 % (=)

  8. Rick Santorum 5 % (+2)

  9. Marco Rubio 4 % (+2)

  10. Rick Perry 3 % (-4)

  11. Bobby Jindal 2 % (+1)

  12. Carly Fiorina 1 % (ny)

  13. John Kasich 1 % (=)

  14. Donald Trump 1 % (ny)

  15. Mike Pence – (=)

  Scott Walker — som ble godt mottatt i Iowa i forrige helg, og som har opprettet en 527-organisasjon for å forberede seg på 2016 («Our American Revival») — har gått mest frem siden forrige måling (+12 prosentpoeng). Tre andre republikanerene som har posisjonert seg for et 2016-kandidatur de siste månedene kan også vise til framgang: Rand Paul (+5), Jeb Bush (+5) og Mike Huckabee (+4).

  Som jeg nevnte på NRK Urix på torsdag blir Walker en mann å følge med på i tiden som kommer. Romneys beslutning om å ikke stille er gode nyheter for Walker, og det samme gjelder Bush, Christie og andre som håper på støtte fra partielitens pengemenn. Mer om det på AmerikanskPolitikk.no i dagene og ukene som kommer.

  Hva med demokratene?

  Tidligere utenriksminister Hillary Clinton troner fortsatt alene på topp (+/- prosentpoeng siden forrige Des Moines Register/Bloomberg Politics måling 14. oktober 2014):

  1. Hillary Clinton 56 % (+3)

  2. Elizabeth Warren 16 % (+6)

  3. Joe Biden 9 % (=)

  4. Bernie Sanders 5 % (+2)

  5. Jim Webb 3 % (+2)

  6. Martin O’Malley 1 % (+1)

  Clinton, som i følge Mike Allens kilder har utsatt annonseringen av kandidatur til juli, sitter foreløpig med nominasjonen i lomma.

  Målingen ble gjennomført i perioden 26.-29. januar med sannsynlige caucusvelgere (402 republikanske og 401 demokratiske). Feilmarginen er på +/- 4,9 prosentpoeng.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også