Mer

  Morgenkaffen fredag 30. januar: Backlash for Huckabee, Hillary venter, Walker-momentum og tverrpolitisk enighet i Senatet

  God morgen! Det er fredag 30. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «We are not only swearing. We’re drinking, we’re smoking, we’re having premarital sex with birth control, before we go to work and sometimes boss around a bunch of men.»

  Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee (R), som kom i hardt vær etter at Politico feilaktig siterte ham på at kvinner som banner hos Fox News, får svar på tiltale fra Fox News’ Megyn Kelly. I sin bok «God, Guns, Grits and Gravy» skriver Huckabee at han ofte ser kvinner banne i arbeidslivet, og bruker det som eksempel på en ukultur som vokser frem i USA. På slutten av et intervju hvor Huckabee påpeker at han ikke snakket om kvinner hos Fox News, men kvinner generelt, kontrer Kelly med at kvinner gjør langt mer enn å bare banne.

  #AMPOL-NYTT

  Senatet stemte torsdag kveld ja til Keystone XL med 62 – 36 av stemmene i republikanernes favør. Det er dermed lagt opp til et politisk slag med demokratene hvor president Obama truer med veto. Republikanerne trenger 67 stemmer – 5 mer enn de har i dag – for å overkjøre Obamas ventede veto.

  President Barack Obama planlegger økte utgifter i sitt budsjett for å stoppe utgiftsreduksjonene som ble introdusert med den såkalte «sequesteren.» Budsjettet, som blir annonsert på mandag i neste uke, vil inneholde økte utgifter til det militære, forskning, og infrastruktur. Budsjettavtalen som ble forhandlet frem i 2013 av Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og Senator Patty Murray (D-Washington), inneholdt restriksjoner på ulike «Sequester»-kutt, men disse restriksjonene utløper ved utgangen av dette regnskapsåret. Obama vil også foreslå økte skatter for de rikeste for å betale skattekutt og utdanningsprogrammer for middelklassen. Republikanerne stiller seg på sin side kritisk. Majoritetsleder i Senatet Mitch McConnells visestabsjef sier følgende: «Tidligere budsjetter fra presidenten har hatt til hensikt å fremme lovforslag om utgiftsreduksjoner og skatteøkninger som Kongressen – selv under demokratene – aldri vil akseptere.» Samlet sett vil Obama foreslå økninger utover «sequesternivåene» på 74 milliarder dollar.

  Sjelden tverrpolitisk enighet i Kongressen. Senator Rand Paul (R-Kentucky) og en rekke demokrater i Huset, ledet av Keith Ellision (D-Minnesota, 5. distrikt), har i lengre tid jobbet sammen på justisområdet. Det siste halvåret har det vært et stort fokus på politivold, relasjonene mellom politiet og den svarte befolkningen, og såkalte ‘civil forfeiture’-lover. Paul introduserte nylig lovgivning som vil gjøre det vanskeligere for myndighetene å beslaglegge eiendom/eiendeler (civil forfeiture). Han bruker eksemplet at om en 15 åring, som bor hos bestemor, selger hasj på gaten og blir tatt, vil politiet ta bestemorens hus. Det er ventet at duoen Paul og Ellison vil fortsette å foreslå ny lovgivning på justis- og kriminalområdet.

  Tverrpolitisk enighet fortsetter i Senatet. Fire republikanere og fire demokrater har introdusert en lov som vil gjøre det lovlig for amerikanere å dra til Cuba. «Vi har prøvd den nåværende politikken hvor vi har forbudt reise til Cuba i femti år, og det har ikke fungert, det er på tide med noe nytt,» sier senator Jeff Flake (R-Arizona). Det gjenstår å se om forslaget kommer opp til votering ettersom majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) er kritisk til Obama-administrasjonens nye Cuba-politkk. Her kan vi også nevne 2016-aktuelle senator Marco Rubio (R-Florida) — og senator Ted Cruz (R-Texas) for den del — som også er sterkt kritisk til oppmykninger i forholdet mellom de to landene.

  Enighet også på energifronten? Mens rørledningen Keystone XL fortsetter å splitte demokratene og republikanerne, kommer de nærmere hverandre på gasseksport. Energiminister Ernest Moniz har hatt samtaler med republikanerne i Kongressen om gasseksport og tilhørende lovgivning. Republikanerne har klagd på at Obama-administrasjonen har vært trege med å godta eller avslå nye søknader for gasseksport og vil nå ha lovgivning på plass så søknadene kan bli besvart raskere. Senator Ted Cruz (R-Texas) fikk ikke nok støtte for et forslag som åpnet for eksport til alle medlemmer i Verdens Handelsorganisasjon. Derfor samler republikanerne seg om et forslag som vil åpne opp for høyere eksport til land USA ikke har frihandelsavtaler med.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton vil utsette starten på sin egen valgkamp til juli. Mens republikanerne allerede nå posisjonerer seg kraftig frem mot 2016, ser det ut til at Clinton vil møte relativt lite motstand i demokratenes nominasjonskamp. Derfor vil Clinton trolig vente med å formelt annonsere sitt kandidatur og starte valgkampen. Ifølge Politicos Mike Allen vil Clinton trolig vente til juli før hun starter den lange veien mot 2016. Tidligere var det ventet at hun ville annonsere i april. Ifølge personer tett på Clinton har hun ingen hast med å starte valgkampen ettersom hun ikke føler noe press og at det ikke er noen andre kandidater i horisonten. Rådgivere siteres slik: «Om du har tiden på din side, venter du.» «Hun er bedre stilt som ikke-kandidat. Hvorfor ikke vente?» Meningsmålinger utført av både demokratene og republikanerne viser at en av hennes største svakheter er at hun blir oppfattet som for politisk. Gjennom å utsette valgkampen håper hun å holde seg ute av kryssilden lengst mulig.

  Valgkamptale fra Mitt Romney i Mississippi. I en tale ved delstatsuniversitet i Starkville, Mississippi snakket Romney om hvordan republikanerne kan vinne flere velgere samtidig som han kritiserte Obama og Hillary Clinton. «Vi pleier å dra til det publikumet som stemmer i de republikanske primærvalgene og er ikke involvert nok hos minoritetsbefolkningen til å vinne i selve valget. Så vi må stoppe å tenke så mye på primærvalget og tenke mer på hvordan vi kan få støtte i hovedvalget.» Romney kom også med hard kritikk mot Obamas utenrikspolitikk i Syria og hvordan kutt i militærbudsjettet fornærmer venner som Israel og Polen. Han er også sterkt kritisk til hvordan Clinton som utenriksminister nullstilte forholdet til Russland. Russland er som kjent sterkt involvert i borgerkrigen i Ukraina. Romney vil også fortsette å snakke om små og mellomstore bedrifter og næringslivet pga han ønsker flere jobber.

  Ideologiske problemer for Jeb Bush. Til tross for at Bush er svært konservativ på områder som abort og statens størrelse, vil han møte konservativ ideologisk motstand på utdannings- og innvandringsområdet. Som guvernør i Florida var Jeb Bush svært aktiv i sin motstand mot abort og involverte seg personlig i flere saker. Samtidig gjennomførte han oppsigelser i offentlig sektor, privatisering, og skattekutt. Til tross for disse sakene, som ligger svært nært det ideologiske hjertet i Det republikanske partiet, blir det stilt spørsmål om Jeb Bush er konservativ nok til å tiltrekke seg basen i partiet. På utdanningsfeltet er det hans støtte til ‘Common Core’, felles retningslinjer for hva elever skal kunne, som skaper problemer. Bush har også uttrykt sterk støtte til en tverrpolitisk innvandringsreform, og har uttalt at innvandrere kommer til USA pga kjærlighet.

  En kamp mellom Hillary Clinton og senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) i den demokratiske nominasjonskampen er ønsket av republikanerne. De republikanske kandidatene til 2016 blir stadig flere, samtidig står Clinton fjellstøtt i sitt eget parti. En slik situasjon kan potensielt skade den endelige republikanske kandidaten som vil møte en frisk Clinton til hovedvalget. Mens Elizabeth Warren møter mye støtte blant grasroten som ønsker henne som motkandidat til Clinton, finner man også støtte til Warren hos republikanerne. Et Warren-kandidatur vil gjøre Clintons vei mot nominasjonen tøffere. Hun regnes som den eneste seriøse motstanderen til Clinton og har en pondus som tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D), tidligere senator Jim Webb (D-Virginia), og senator Bernie Sanders (I-Vermont) ikke har. 2016-feltet på republikansk side er stort og det vil gjøre primærvalgene svært krevende for den som til slutt ender opp med nominasjonen. Stiller Warren, vil Clinton gå gjennom en langt tøffere nominasjonsprosess enn om hun ikke stiller, noe som naturlig er ønskelig for republikanerne. Warren finner også mye støtte hos en rekke republikanerne i hennes motstand mot Wall St og et ‘rigget økonomisk system’, selv om de har forskjellige innfallsvinkler.

  Momentum rundt Scott Walker. Guvernøren som nylig etablerte en 527-komite, har i følge Steve King (R-Iowa, 4. distrikt) hatt en god uke. Walkers resultater som guvernør i Wisconsin har gjort ham til en yndling i konservative kretser, og får mye positiv omtale fra høytstående medlemmer i Kongressen. «Han har oppnådd svært gode resultater i Wisconsin, og jeg synes han er fantastisk», sier Senator John Thune (R-South Dakota). Walker, som nå prøver å bygge en nasjonal profil, vil holde en tale i Washington på fredag. Han blir trukket frem som en kandidat som kan samle partiet pga hans innsats som guvernør og at han kan være pragmatisk i møte med de moderate i partiet.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «The Re-Re-Rebranding of Mitt Romney» av Lisa Lerer (Bloomberg): «His son Mitt took that lesson into politics, remodeling himself from a self-described Massachusetts “moderate” to a “severely conservative” presidential candidate. Now, as he weighs a third effort to fulfill his father’s dream of winning the presidency, Romney is attempting what might be the most audacious transformation in family history.» LINK

  «What Washington State Can Teach Us About Gridlock In ‘The Other Washington'» av David Wasserman (FiveThirtyEight): «Central Washington’s sleepy Yakima Valley, perhaps best known as the nation’s top producer of hops and apples, is a safely Republican region. But it may have also quietly produced the most intriguing election outcome of 2014.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også