Mitt Romney kunngjorde i dag at han ikke stiller som presidentkandidat i 2016. Han mener pariet må satse på noen nye, og yngre.

I slutten av august skrev jeg at «Mitt Romneys nederlag mot president Obama i 2012 førte til flere obduksjonsrapporter som alle forespeilet en rekke tiltak for å få partiet tilbake igjen på vinnersporet. Romneys tilbakekomst var ikke en av dem, men 2016-snakket har tiltatt i styrke.»

Den gang var det et intervju med den Romney-vennlige radioprateren Hugh Hewitt som bidro til spekulasjonene.

Disse tiltok for alvor i styrke for tre uker siden, i det Romney fortalte tidligere bidragsytere at han sterkt vurderte å stille i 2016. Det førte til at resten av de potensielle kandidatene framskyndet sine egne planer. 2016-sirkuset var for alvor i gang.

Romney har siden den tid framstått mer og mer som en kandidat.

Tidlig fredag morgen ble det kjent at Romney ville oppdatere støttespillere og de potensielle 2016-troppene om framtidsutsiktene sine. Magefølelsen min sa nei, men det var også mye som pekte i den andre retningen. Bloombergs Mark Halperin, med et kildenettverk dypere og bredere enn de fleste, sa at kildene hans overbeviste ham om at Romney ville stille. Han var ikke 100 % sikker, men så å si. The Daily Beast publiserte deretter en sak om at Romney kom til å stille. Bloomberg Politics kastet seg på, og jeg trodde på rapportene, tross magefølelsen.

Romney hadde imidlertid andre planer, selv om beslutningen satt langt inne. Det var den tidligere nevnte Hugh Hewitt som fikk scoopet, og som slapp nyheten på Twitter, femten minutter før Romneys varslede telefonkonferanse:

«Jeg har besluttet at det er best å gi lederne i partiet vårt muligheten til å bli vår neste presidentkandidat,» sa Romney. Han mener selv han kunne vunnet nominasjonen, men at det ville blitt krevende, både for ham og partiet.

Romney ønsker seg isteden noen yngre, som enda ikke har fått vist seg fram på den nasjonale arenaen. Mellom linjene: Ikke Jeb Bush.

Beslutningen er gode nyheter for de andre som nå kniver om partielitens gunst i «the silent primary» — kampen om nominasjonen, lenge før de første stemmene telles. Jeb Bush blir en mann å regne med, men følg også med på Wisconsin-guvernør Scott Walker og Floridas Marco Rubio i tiden som kommer. Pengeslusene fra de som ventet på Romney, åpnes i månedene som kommer. En lang rekke potensielle kandidater jobber nå hardt for å utnytte tomrommet som oppstår.

Det blir også spennende å se hvordan Romney kommer til å forholde seg til det hele fra sidelinjen. Og sist, men ikke minst: Utviklingen i AmerikanskPolitikk.no sin #2016tracker, nå som Romney er ute av bildet.

Det er 336 dager igjen til 2016.

Foto: Gage Skidmore.

5 Kommentarer