Mer

  Morgenkaffen torsdag 29. januar: Graham ut mot Obama mens Cruz roser Michelle

  God morgen! Det er torsdag 29. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Let’s say, if a woman became president, we could – I could be called ‘Adam’.»

  Tidligere president Bill Clinton på the Rachael Ray Show om sin rolle som «First Man» skulle Hillary Clinton bli USAs neste president. Da Sarah Palin stilte som visepresidentskandidat i 2008, sa hennes mann, Todd Palin, at han ville foretrekke å bli kalt «First Dude.»

  #AMPOL-NYTT

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) gikk onsdag hardt ut mot Obamas plan for uttrekningen av amerikanske styrker fra Afghanistan. Etter at oppdraget teknisk sett endte i 2014, er det fremdeles 10,800 gjenværende soldater i landet. Obamas plan er imidlertid å ha alle styrker ute innen 2017. På Fox News’ «On Record with Greta Van Susteren», kalte han presidentens plan «literally insane» i lys av Iraks tilstand. «Alle militærsjefene sier at en ikke bør sette en dato for uttrekning, men snarere basere uttrekningen på forholdene,» sa han. Den potensielle presidentkandidaten mener det var en feiltakelse å ikke la en resterende styrke bli igjen i Irak etter 2011. Nå, mener han, blir den samme feilen gjentatt i Afghanistan. Graham kritiserte også Obama-administrasjonens forhandlinger med Iran om landets atomprogram. «Dersom vi fortsetter på denne måten med iranerne, vil de ende opp med atomkapabilitet og en dag ha en bombe – som Nord-Korea,» sa Graham, og kalte dette den største feiltakelsen i Obamas presidentskap.

  Arbeidet for å forhindre selvmord blant veteraner er i gang igjen etter at det avsporet i forrige kongress. Tidligere i januar vedtok Representantenes hus enstemmig «The Clay Hunt Suicide Prevention for American Veterans (SAV) Act.» Forrige uke ble den så vedtatt av Senatets «Committee on Veterans Affairs.» For at lovforslaget skal gå gjennom, gjenstår altså avstemning i Senatet, før det eventuelt kan sendes til presidenten. Handling på dette området anses som avgjørende, da tallene på selvmord blant veteraner er skyhøye. Ifølge The Hill, estimeres det at 22 selvmord forekommer blant amerikanske veteraner i alle aldre hver dag. Lovgivningen er ment å forbedre veteraners tilgang til tilrettelagt hjelp, og til å redusere tiden det tar før hjelpen når frem. Særlig skal det fokuseres på soldater som kommer hjem fra aktiv tjeneste. Nye incentiver vil bli tilbudt psykiatere som tar på seg oppgaven med å hjelpe, og hvert år vil programmet bli evaluert.

  Loretta Lynch, som er statsadvokat i New York og nominert for stillingen som justisminister, forsvarte onsdag president Obamas utøvende immigrasjonsordre. Enda hun presiserte at hun ikke var involvert i beslutningene om å beskytte millioner av mennesker som var i landet illegalt fra deportasjon, sa hun (om den juridiske rettferdiggjørelsen for ordrene) at hun «ikke ser noen grunn til å betvile rimeligheten i disse synspunktene.» Videre uttalte hun at Homeland Security ikke kan deportere alle som er i landet ulovlig, og at en prioritering av kategorier som kriminelle og lignende bør prioriteres. For andre kategorier, burde deportasjonstrusselen fjernes, mener hun. Dette sammenfaller med Obama-administrasjonens egne argumenter.

  2016-NYTT

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) har tatt det første formelle steget i retning av å stille som presidentkandidat i 2016. Tirsdag ble det klart at han har samlet en 527-komité kalt «Our American Revival» som skal forberede- og samle inn penger for- en eventuell kampanje. I en uttalelse sa Walker at organisasjonen innehar de felles verdiene som utgjør Amerika, nemlig de grunnlovsfestede begrensningene på makten til de føderale myndighetene. Walkers komité skiller seg fra flere andre kandidaters lederskaps-«PACs», ved at den er en såkalt «527», et navn som refererer til den føderale skatteklassen som gir den skattefri status. En av Walkers rådgivere har avslørt at guvernøren bestemte seg for denne formen for organisasjon fordi lederskaps-PACs delvis har til hensikt å være verktøy for andre politikere. Mange som grunnlegger dem bruker dem i hovedsak for egen politisk vinning. Derimot kan komiteen Walker nå har opprettet fremme Walkers politikk, selv om kravene til rapportering av bidragsytere er noe strengere i visse tilfeller.

  Rivaliseringen om donasjoner fra Koch-brødrenes politiske nettverk er i gang, og i en uformell måling blant noen av donorene i nettverket, blir det klart at det er senator Marco Rubio (R-Florida) som så langt gjør det best. Målingen ble gjort på en konferanse i California der fire andre republikanske 2016-håpefulle var til stede, nemlig senator Ted Cruz (R-Texas), guvernør Scott Walker (Wisconsin) og senator Rand Paul (R-Kentucky). Målingen plasserte Paul på sisteplass. En slik måling er ingen definitiv vurdering av de flere hundre donorene nettverket består av, men den gir likevel en tidlig pekepinn.

  Oppsiktsvekkende nok, var Ted Cruz på banen med skryt av Michelle Obama onsdag. Rosen kom i form av en kommentar på Twitter til førstedame Obama for at hun, under et besøk i Saudi-Arabia, valgte å stille uten hodeplagg, og i sterke farger. Enda besøkende ikke er forpliktet til å følge landets lover, har Saudi-Arabia en streng kleskode som pålegger alle kvinner å bruke svarte plagg, som også dekker håret, i offentlighet. Obamas antrekk har vekket både kritikk og ros. Senator Cruz valgte å hylle førstedamen: «Kudos to @FLOTUS for standing up for women & refusing to wear Sharia-mandated head-scarf in Saudi Arabia. Nicely done”, skrev senatoren onsdag.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Everybody Hates Chris Christie» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «Since 1980, two types of candidates have won presidential nominations when an incumbent president wasn’t running in their party: those who were unfamiliar to voters early in the campaign, and those who were both well known and well liked» LINK

  «Mitt Romney still has a Mormon problem» av Chris Cillizza (The Fix, Washington Post): «If you had to sum up Mitt Romney’s planned third bid for president in 2016 in a single slogan (and why wouldn’t you?), it would be: Mitt Romney 3.0 — now with more Mormon!» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også