Mer

  Morgenkaffen onsdag 28. januar: Årets første filibuster, mørke skyer for GOP i 2016, og nye presidentspekulasjoner

  God morgen! Det er onsdag 28. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Join us. Work with the bill managers. Let’s make progress for the American people.»

  Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) – nesten akkurat som Barack Obama gjorde i State of the Union, bare omvendt – med en innstendig oppfordring til demokratene om å spille på lag med dem fremover. Det er ikke vanskelig å lese mellom linjene at han hentyder spesielt til den betente Keystone XL-saken.

  #AMPOL-NYTT

  Spillet om Keystone XL er i full gang i Senatet. På mandag ble årets første filibuster benyttet i Senatet fra demokratene sin side, i et vellykket forsøk på å blokkere forslaget. Dog kunne republikanerne ha klart å komme over den magiske 60-stemmersgrensen, hadde det ikke vært for at noen av senatorene som er for Keystone var forhindret fra å kunne stemme på grunn av den voldsomme snøstormen som herjer de østlige delene av USA denne uken.

  Republikanerne kan miste majoriteten i Senatet i 2016. Hele 26 republikanske senatorer skal på gjenvalg i 2016, mens bare 10 demokratiske senatseter er ledige. Med tanke på at presidentvalg tradisjonelt mobiliserer flere velgere, som grovt sett gagner demokratene snarere enn republikanerne, kan det tale for at Mitch McConnells tilværelse som majoritetsleder i Senatet kan bli en kort affære. I tillegg står McConnell foran utfordringer ved at stadig flere av de republikanske senatorene viser en stemmetendens som heller mot å være uavhengige. Det kan fort skape lett hodebry for en eventuell republikansk president som utfall av 2016-valget.

  Obama vurderer å åpne opp deler av Atlanterhavet og Det arktiske hav for oljeboring, til tross for at han i sin State of the Union-tale slo fast hvor viktig det er å prioritere klimatrusselen. Presidenten får kritikk av klimaorganisasjoner for å være inkonsekvent i politikken sin.

  Etter planen skal Høyesterett konkludere i saken rundt likekjønnet ekteskap i løpet av juni, men det betyr ikke at de republikanske kandidatene vil slippe unna spørsmål om saken når nominasjonskampen starter opp tidlig neste år. Flere sosialkonservative aktivister melder at de vil tvinge kandidatene til å svare på hva de mener om likekjønnet ekteskap, uansett hva Høyesterett faller ned på, noe som vil skape hodebry for valgkampstrategene til de kandidatene som er med – spesielt fordi Iowa ses på som en spesielt konservativ stat.

  Det går trått med republikanernes forsøk på å innføre sanksjoner overfor Iran. Partipisken hos demokratene ser ut til å fungere i denne saken, og det ser svært lite sannsynlig ut at de demokratiske senatorene ønsker å forhandle i denne saken, i hvert fall så lenge det er kontakt mellom partene i forhandlingene mellom de to statene. Etter 24. mars vil imidlertid ti demokratiske senatorer gå mot sin egen president og stemme for økonomiske sanksjoner, melder The Hill. Barack Obama var svært tydelig i forrige ukes State of the Union på at ethvert lovforslag som havner på pulten hans som foreslår sanksjoner overfor Iran vil møte veto fra presidenten.

  Til slutt en gledelig nyhet fra Harry Reids (D-Nevada) kontor: Den uheldige minoritetslederen i Senatet som snublet 1. nyttårsdag under en treningstur, er nå operert og på bedringens vei.

  2016-NYTT

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) sa i går at han tror han kan vinne primærvalget i Iowa neste år. Nå viser det seg også at han begynner å få et valgkampteam på beina, som sannsynligvis skal jobbe med 2016-kampanjen til New Jersey-guvernøren. Blant annet finner vi Mitt Romney sin valgkampstrateg mot nettopp Iowa-valget i 2012, Phil Valenziano i Christie PACen «Leadership Matters for America».

  Det ser ut til at det ikke skal stå på pengene for republikanerne i 2016-valgkampen. Koch-brødrenes konservative fond kan ifølge Washington Posts kilder kunne mobilisere intet mindre $ 889 millioner. Det er i så fall mer enn dobbelt så mye som fondets størrelse under 2012-valget. Pengene vil gå til normalt valgkamparbeid, lobbyarbeid og selvsagt mediakampanjer både for valget til Kongressen og Det hvite hus.

  Rekken av republikanere som vil bli president i 2016 vil ingen ende ta. Nå ryktes det at også tidligere Maryland-guvernør Bob Ehrlich vurderer et kandidatur. Ehrlich skal ha hatt et møte sammen med et hundretalls mulige donorer i New York i forrige uke, der man diskuterte mulighetene for å snekre sammen en PAC. Den tidligere guvernøren vil foreløpig ikke uttale seg om hvorvidt han kan hamle opp med navn som Mitt Romney, Jeb Bush og Chris Christie. Long shot, to say the least.

  Nylig avtroppede Maryland-guvernør Martin O’Malley skal være klar til å utfordre Hillary. Han etablerer seg nå knallhardt i Iowa, og regnes av mange som blant de mer seriøse utfordrerne til Hillary Clinton.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «From Guantánamo Bay to an American Supermax, the Horror of Solitary Confinement» av Ted Conover (Vanity Fair): «The prison cells at Camp Delta were made of shipping containers, sliced in half the long way so that a corridor could be added down the middle, then re-assembled into a kind of grim double-wide. Windows were cut out and fitted with heavy mesh; bugs could penetrate, but not the ubiquitous banana rats, and at least the prisoners didn’t get soaked when it rained.» LINK

  «How Democrats killed Obama’s college savings plan: Nancy Pelosi and Chris Van Hollen were key opponents of a tax on 529 plans» av Rachael Bade og Allie Grasgreen (Politico): «A dramatic lobbying effort on Air Force One — led by key leaders in his own party — helped prod President Barack Obama to drop a much ballyhooed plan to tax college savings in an embarrassing retreat from a plan announced just a little more than a week ago. And now Hill Republicans want to rub his nose in it by voting to expand the tax break.» LINK

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også