Mer

  Morgenkaffen mandag 26. januar: Startsskuddet har gått i Iowa og Obamas stabssjef gjestet søndagsshowene

  God morgen! Det er mandag 26. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «If we would go to a convention instead of kids focusing on Justin Bieber and Tom Brady and deflated footballs, maybe they would start thinking about Ben Franklin and Jefferson and Madison and Monroe and we can renew our country. It can be exciting to force the Congress to be responsible.»

  Ohio-guvernør John Kasich (R) oppfordrer ungdommen på FOX News Sunday.

  #AMPOL-NYTT

  ”Presidenten har mistet grepet om virkeligheten,” uttalte senator John McCain (R-Arizona) på CBS’ «Face the Nation». Han mente at Iran nå er vinneren i Midt-Østen, hvor de dominerer Irak, Libanon, Syria, og nå Jemen. I Syria etterlyste senatoren en ikke-fly sone for å hindre at Assad bomber ned de moderate opprørerne. Han erklærte seg også dypt skuffet over utviklingen i Ukraina, der de russisk-støttede opprørerne nå er i ferd med å ta den strategisk viktige havnebyen Mariupol, uten at USA har gitt noen våpenstøtte til den ukrainske staten. Blir Moldova neste, spurte McCain. Som den nye lederen av senatets forsvarskomite ser det ut til at McCain blir sjefskritikeren av Obamas forsvarspolitikk de neste to årene.

  Også Obamas partifelle senator Dianne Feinstein (D-California), samt Obamas stabssjef Denis McDonough, var til stede på Fox News Sunday. Feinstein etterlyste at USA mer direkte viste at de støttet sine allierte i regionen, Israel, Jordan og Saudi-Arabia, mot iransk press. McDonough på sin side slo fast at USA ikke kan være ethvert regimes garantist, at omveltningene i Jemen ikke kom som en overraskelse, og at den amerikanske prioriteten er å hindre at terrororganisasjoner får fritt spillerom. McDonough var på alle søndagens talk shows og det kan ha tatt litt på, for på ABCs «This Week» kom han til å røpe fornavnet på det amerikanske kvinnelige gisselet holdt av ISIL.

  President Barack Obama har besøkt India og inngått flere forsvarsavtaler, blant annet om utvikling av hangarskip og jet-teknologi, melder Washington Examiner. The Diplomat noterer at USA nå har passert Russland som Indias største forsyner av våpen, og at dette er en utvikling Obama nok ønsker skal fortsette.

  Ohios guvernør John Kasich (R) var på FOX News Sunday for å snakke om sin kampanje for å få krav om et balansert budsjett inn i grunnloven. Han mente mye av kritikken var grunnløs, og at det gikk an å få unntak om krig, økonomisk krise e.l. inn i et slikt krav. Det viktigste, mente Kasich, var å få en holdningsendring i Washington. Han mente også at GOP sin motstand mot ”Common Core” (en standardisering av kravene til læring i skolen) var hysterisk. Han vektla hvordan han i Ohio har gått for løsninger som virker heller enn å sette seg fast i prinsipper, og at han har ledet en stat med store problemer til fornyet vekst. I det hele tatt hørtes det litt ut som Kasich vurderer et presidentkandidatur med en ”jeg får ting gjort” profil.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Illinois senator: Kongresskvinne Tammy Duckworth (D) vurderer å stille mot senator Mark Kirk (R) i 2016. Andre interesserte demokrater er kongresskvinneCheri Bustos og kongressmann Bill Foster.

  Ohio senator: Demokratene har sin første kandidat mot senator Rob Portman (R), som er på valg i 2016. Den 30 år gamle P. G. Sittenfeld, som er medlem av bystyret i Cincinnati, stiller, men om det ikke kommer tyngre kandidater tror jeg Portman er trygg.

  Iowa distrikt 1 & 3: Tidligere guvernør Chet Culver (D), som ble moset av Terry Branstad (R) i 2010, vurderer å stille for demokratene i enten det 1. eller 3. distriktet.

  New York distrikt 13: Charles Rangel (D) har alt gjort det klart at han ikke tar gjenvalg, og tidligere delstatsrepresentant Adam Clayton Powell IV, som har tapt to ganger mot Rangel i primærvalg, vil prøve seg på det åpne setet. Powells far hadde det inntil han ble vippet ut av Rangel i 1970.

  New York delstatshuset: Den demokratiske Speakeren i delstatshuset, Sheldon Silver, ble torsdag arrestert og satt under tiltale av føderale myndigheter. Saken gjelder påstått korrupsjon.

  2016-NYTT

  Denne helgen fant Iowa Freedom Summit sted, en konservativ møteplass arrangert av kongressrepresentant Steve King (R-Iowa, 4.distrikt). Mang en vordende presidentkandidat var til stede for å prøve ut sitt velgertekke, men det var de konservative kandidatene som dominerte, med unntak av New Jerseys guvernør Chris Christie. New York Times skriver at det var flere som satte fokus på de økende klasseforskjellene, og bl.a. Christie uttalte at en republikansk koallisjon må inkludere den underepresenterte arbeiderklassen. Ifølge Washington Post utfordret senator Ted Cruz (R-Texas) andre (kandidater) til å vise at de står opp for konservative verdier: ”talk is cheap.” Ellers var det kritikken mot Obama som dominerte, og Hillary Clinton slapp ganske lett fra det. Hvem «vant»? Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) og nevnte Cruz ble best mottatt.

  Sarah Palin var også i Iowa i helgen, og i talen sin uttalte at hun var ”seriøst interessert i å stille i 2016,” uten at så mange lar seg overbevise om at hun faktisk gjør det. Hun holdt det Washington Examiner kaller ”a long, rambling, and at times barely coherent” tale, som jevnt over ble sett på som dagens klart svakeste tale. The Hill kårer derimot Wisconsins guvernør Scott Walker til konferansens vinner, og skriver at han holdt en forrrykende tale som inneholdt noe for alle typer konservative. ABC News på sin side tror Iowas konservative har funnet sin kandidat i Ted Cruz.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Daddy issues: Are Ron Paul’s hard-core stands a problem for son’s presidential bid?» av David A. Fahrenthold (Washington Post): «This weekend was a crucial one for Rand Paul, the Republican senator from Kentucky and un­declared candidate for the presidency. He was in California, trying to line up donors at an opulent retreat organized by the billionaire Koch brothers. At the same time, his father — retired after 12 terms in Congress and three presidential runs — was in the ballroom of an airport hotel here, the final speaker at “a one-day seminar in breaking away from the central state.”» LINK

  «‘There appear to be no rules anymore’:What Boehner’s invitation to Netanyahu says about Washington’s mess» av David Rogers (Politico): «Soon after becoming House Speaker in 2011, Republican John Boehner started running the traps on inviting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to speak to a joint meeting of Congress. But when Barry Jackson, then Boehner’s chief-of-staff, checked with President Barack Obama’s top advisers, Jackson said he was left waiting a month only to get no response. Ultimately the Netanyahu speech went ahead in May but soon after Jackson faced the opposite problem: the White House had promised South Korea’s leadership an appearance before Congress, he said, without checking first with the speaker. None of these slights justify what seems like payback now: Boehner’s decision to invite Netanyahu again, only this time without advising Obama or Democrats in Congress.» LINK

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også