Mer

  Morgenkaffen fredag 23. januar: Obama møter motstand hos demokratene mens Romney møter Bush

  God morgen! Det er fredag 23. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I’m not done yet»

  Barack Obama til staben i Det hvite hus dagen etter mellomvalget. Etter det svært dårlige valget for demokratene i mellomvalget, men vekst i den amerikanske økonomien, var Obama-administrasjonen innstilt på at de må være tøffere de neste to årene. Obama skal føle seg friere og dristigere til foreslå mer ambisiøse lovforslag. Amerikansk økonomi går stadig bedre, noe som gir Det hvite hus selvtillit på at deres politikk virker. Med en kongress kontrollert av republikanerne er det lite håp for tverrpolitiske reformer, derfor er det ingen vits å holde igjen på ulike forslag. «De to neste årene vil være den mest interessante tiden i våre liv,» skal Obama ha uttalt på morgenmøtet etter mellomvalget.

  #AMPOL-NYTT

  Det er få saker som samler Obama-administrasjonen og de moderate republikanerne i Kongressen, men en av disse sakene er handel og frihandelsavtaler. Problemet er at Obama her er på kollisjonskurs med sitt eget parti i slike saker. I disse dager forhandler USA med EU, og en rekke land i Asia og Latin-Amerika om to store handelsavtaler. Historisk sett har presidenten fått autorisasjon til å forhandle frem en handelsavtale som blir møtt med en enkel votering i Kongressen, hvor handelsavtalen ikke kan bli endret eller filibustet i Kongressen. Dette vil gi USAs handelsdelegasjoner større sikkerhet og forutsigbarhet for handelspartnere. Obama ba om fornying av dette i State of the Union-talen, men møter motstand i sitt eget parti. «Opprøreet» er ledet av Rosa DeLauro (D – Connecticut) og Louise Slaughter (D – New York) som mener handelsavtaler ikke kommer arbeiderklassen til gode og er bare til fordel for storkapitalen. Det er også motstand hos Tea Party-fløyen hos republikanerne som har samme bekymringer.

  Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) inviterte onsdag Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Washington og en tale i Kongressen. Obama vil ikke møte sin israelske motpart når han kommer i mars. I en pressemelding fra Det nasjonale sikkerhetsrådet sier pressetalskvinne Bernadette Meehan: «Som en del av en langvarig praksis og prinsipp, vil vi ikke se statsoverhoder eller kandidater tett opp mot deres valg, dette er for å unngå at en tilsynelatende vil påvirke et demokratisk valg i et annet land.» Atomsamtalene mellom Iran og USA har vært grobunn for ytterligere trykket stemning mellom Obama og republikanerne. En uanmeldt invitasjon fra Boehner til Netanyahu har ytterligere økt spenningene.

  Onsdag trakk lederskapet i Huset et forslag om å forby abort etter 20 uker. Torsdag vedtok Huset å forby føderal finansiering av abort. Dette på 42 årsdagen til høyesterettsdommen Roe v. Wade som fastslo at kvinner hadde rett til abort. Abortsaken har skapt uro innad i Det republikanske partiet, spesielt blant de kvinnelige representantene som tvang Speaker John Boehner til å trekke 20 ukers-forslaget. Barack Obama og Det hvite hus har indikert at presidenten ville nedlegge veto mot forslaget. På eller rundt årsdagen til Roe v. Wade arrangeres også demonstrasjonen March for Life. Flere hundretusen møtte opp i år for å demonstrere mot den omstridte høyesterettsdommen og abort. Årets marsj tiltrakk seg en stor andel unge folk – noe som har vært en økende tendens i senere år.

  Et av hovedelementene i Obamas State of the Union-tale var økt støtte til barnefamilier i form av skattelettelser og tilskudd. Obama reiser nå landet rundt og promoterer forslagene han kom med i talen. Blant forslagene er økt finansiering til et fond som skal hjelpe lav- og middelinntektsfamilier med barnepass. Et annet forslag er å øke summen man kan trekke fra på skatten pga barnepasskostnader. John Boehner og republikanerne er imot forslagene og ønsker ikke flere topp-ned forslag fra Washington. Forslagene har en ramme på rundt 80 milliarder dollar.

  2016-NYTT

  Mitt Romney og Jeb Bush skal etter planene ha et privat møte i Utah denne uken. Det republikanske primærvalget blir ofte en kamp mellom de konservative og moderate kreftene i partiet. Ettersom både Mitt Romney og Jeb Bush sikter seg inn mot nominasjonen kan den moderate delen lett splittes mellom dem. Møtet, som var planlagt før Romney uttalte at han vurderte et nytt forsøk, er ment for å hindre splittelse i den moderate delen av partiet og sørge for færrest mulig gnisninger gjennom primærvalgene. Romney og Bush har verken et spesielt godt eller dårlig forhold, men Bush var kritisk til Romney-kampanjen i 2012 og Romney har stilt spørsmål ved Bush’ historie i finansindustrien.

  Hillary Clinton ligger godt an på meningsmålingene, og godt foran potensielle republikanske motkandidater. De fremste republikanske kandidatene til Det hvite hus i 2016 ligger relativt langt bak Clinton på meningsmålinger fra Washington Post-ABC News. Clinton leder over Mitt Romney og Jeb Bush henholdsvis 55-40 og 54-41. Hun leder også stort over Rand Paul, Chris Christie og Mike Huckabee med 13, 13 og 17 prosentpoeng. Clinton har en stor ledelse overfor de republikanske kandidatene hos kvinnelige velgere, mens det er jevnere blant mannlige velgere.

  Mens tidligere guvernører i 2016-løpet vil peke til sine leder- og reformegenskaper, mener Senator Marco Rubio (R – Florida) at guvernørrollen innehar en stor ulempe, nemlig utenriks- og sikkerhetspolitikk. «Den neste Presidenten i USA må ha et klart bilde av hva som skjer i verden, en klar strategi for Amerikas rolle i den, og en taktisk plan for hvordan Amerika skal engasjere seg. Og jeg tror det vil krevende for guvernører, siden de ikke har erfaring med dette til daglig,» sa Rubio på et frokostmøte i Washington. Det er derfor ventet at han vil ha et sterkt fokus på utenrikspolitikk i en eventuell valgkamp i 2016. Rubio sitter også i utenrikskomiteen i Senatet. New Jersey guvernør Chris Christie (R) vil i februar reise til London for å styrke handelsforbindelsene mellom Storbritannia og New Jersey, dette vil styrke Christies utenrikspolitiske erfaring. Scott Walker (R), Wisconsin-guvernør, vil også dra til Storbritannia i februar. Rubio sier han fortsatt tenker på hva han vil gjøre i 2016. Floridas valglover forby kandidater å stille til valg to steder og Rubio kan derfor ikke både stille på gjenvalg som Senator samtidig stille som Presidentkandidat.

  Den konservative gruppen «Believe Again» planlegger å starte opp en Super PAC til støtte for Bobby Jindal (R). En rekke Jindal-tilhengere står bak Super PACen, blant annet tidligere kongressmann Bob Livingston (R) som Jindal hadde et praktikantopphold hos. Valglovgivningen i USA forbyr Super PACs å koordinere med kandidatene. At personer med tidligere tilknytning til Jindal er involvert tyder sterkt på at Jindal er seriøs i sine 2016-planer.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Panelet om rikets tilstand og året som kommer» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no). LINK

  «Matching G.O.P. Presidential Candidates With Those Who Tried Before» av Brendan Nyhan (The Upshot/The New York Times): «Taking inspiration from sports analysts who use qualitative and quantitative methods to identify the best comparisons for individual athletes, I’ve identified the historical candidate who I think most resembles each of the top six G.O.P. contenders. I also created a computer algorithm that matched current and former candidates based on census region of origin and highest office attained, and also on similarities in age, favorability ratings, name recognition, estimated ideology and party presidential vote in their state.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Johan Hansen
  Johan Hansen
  Bachelorgrad i politikk, internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Melbourne. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også