Mer

  Morgenkaffen torsdag 22. januar: Full uenighet om Iran, Boehner med Netanyahu-invitasjon og motgang for Christie

  God morgen! Det er torsdag 22. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Warren reflects the views of most her party who distrust anyone in corporate America and want to give voice to the less affluent. She comes across as extremely genuine and caring.«

  Stuart Rothenberg på bloggen sin hos Roll Call. Han er overbevist om at senator Elizabeth Warren (D-Massachusets) — enda hun foreløpig ikke planlegger å stille som presidentkandidat i 2016 — fremdeles kan ende opp med å bli en seriøs utfordrer for Hillary Clinton. «While Democrats seem prepared to support the former New York senator, it is Warren who plays best to Democratic sympathies and whose passion is obvious. (…) For many in the party, Clinton seems to represent the past, while Warren represents the future», skriver Rothenberg. Når det gjelder alder er de begge født på andre halvdel av 1940-tallet.

  #AMPOL-NYTT

  Under tirsdagens State of the Union-tale advarte president Obama om at han vil bruke vetoretten dersom lovforslag om nye sanksjoner mot Iran blir vedtatt i Kongressen. Onsdag inviterte Speaker John Boehner (R-Ohio) Israels statsminister Benjamin Netanyahu til et fellesmøte med Kongressen. Besøket er satt til 11. februar, og Boehner annonserte onsdag at Obamas forhandlinger med Iran om deres atomprogram vil stå på dagsorden, og at besøket vil bidra til å sette fokus på forhandlingene, som har mottatt sterk kritikk fra republikansk hold. Boehner uttalte onsdag at Obama forventer at Kongressen skal stå og vente på at han skal inngå en dårlig avtale med Iran. «Two words: ‘Hell no! (…) We’re going to do no such thing. (…) So today I will announce that I am inviting the prime minister of Israel, a great friend of this country, to address a joint meeting of Congress next month», sa han.

  Onsdag holdt Senatet avstemningen om hvorvidt klimaendring er et reelt fenomen. De vedtok 98-1 at klimaendring er «real and not a hoax». Den eneste nei-stemmen kom fra senator Roger Wicker (R-Mississippi). Den vedtatte lovendringen vil nå legges til lovgivningen som vil godkjenne oljerørledningen Keystone XL og de $8 billionene som skal bevilges prosjektet.

  Visepresident Joe Biden fyrer seg opp over republikanere som tar æren for den økonomiske oppgangen i USA.«Have you noticed an awful lot of Republicans the last three weeks or four weeks are claiming credit for this recovery?» spurte Biden retorisk da han gjestet «CBS This Morning» onsdag. Han refererte til uttalelser fra Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) om at årsaken til økonomiens framgang var prospektet av en republikansk-ledet Kongress. «Etter så mange år med svak vekst, begynner vi endelig å se tegn til håp for økonomien,» sa McConnell. Han la til at oppgangen synes å komme samtidig som den største politiske endringen i Obama-administrasjonens tid i Washington, nemlig forventningen om en ny republikansk kongress. Biden argumenterte onsdag for at Obama-administrasjonens politikk har æren for bedringen, og at SOTU-talen reflekterte dette faktumet. «Årsaken til bedringen er programmer vi har implementert» sa han.

  Et oppsiktsvekkende samarbeid foregår mellom Boxer og Paul. Den liberale senatoren Barbara Boxer (D-California) og den 2016-håpefulle senator Rand Paul (R-Kentucky) har offentliggjort at de nå samarbeider om utenrikspolitikk. Sammen skal de utarbeide et moderat forslag til Iran-sanksjoner. Forslaget vil være et alternativ til et tverrpolitisk sanksjonsforslag skrevet av senator Robert Menendez (D- New Jersey) og senator Mark Kirk (R-Illinois). Sanksjonene vil være en økonomisk avstraffelse av Iran som vil tre i kraft i juli, med mindre vestlige stater blir enige om en løsning på avkoblingen av Tehrans atomprogram. Boxer har uttalt at det eksisterende forslaget ikke vil gagne USA. «Vi er alle her med samme mål: å hindre Iran fra å erverve atomvåpen», sa hun, og la til at en bekymring hun deler med politikere på tvers av partiskiller er at noen kolleger prøver å tvinge gjennom nye sanksjoner mens forhandlinger fortsatt pågår. De spesifikke detaljene i forslaget er foreløpig ikke offentliggjort.

  I kjølvannet av Kongressens avstemning om å blokkere finansiering av Obamas immigrasjonsprogram, planlegges det nå en ny immigrasjonsavstemning i Representantenes hus. Neste uke vil nye forslag til immigrasjonslovgivning introduseres for Huset. Lovforslaget vil omhandle grensesikkerhet, og legges fram av formann for komitéen for Homeland Security, representant Mike McCaul (R-Texas).

  2016-NYTT

  New Jersey-guvernør Chris Christie (R) planlegger en tur til London i februar. I løpet av det tre dagers lange besøket, skal han møte regjeringsansatte og ledere i sentrale virksomheter, i det som omtales som et handelsoppdrag for New Jersey. Det er ikke klargjort om guvernøren vil møte Statsminister David Cameron. «Dette er en sjanse til å styrke økonomiske og kulturelle bånd mellom Storbritannia og New Jersey. Som med alle hans tidligere turer, er dette en måte for guvernør Christie ikke bare å hjelpe New Jersey til å vokse, men til å virkelig lytte og lære» sa Christies kommunikasjonssjef Maria Comella. Jill Colvin i ABC News, skriver at Christie har lite utenrikspolitisk erfaring, og at han trolig nå søker å utvide sitt fokus, etablere relasjoner med verdensledere og få dypere innsikt i utenrikspolitikk. Londonturen kan dermed være et steg i denne retningen.

  Imens viser en ny måling at Christies oppslutningstall er på sitt laveste på fire år. Quinnipac University har gjennomført målingen som ble publisert onsdag. Tallene viser at oppslutningen for guvernøren har sunket til 46 %, avgrenset til guvernørens hjemstat. 48 % er misfornøyde med jobben Christie gjør. Christies oppslutningstall lå på 55 % før den beryktede skandalen referert til som Bridgegate, ble kjent i januar 2014. Etter offentliggjøringen av skandalen, har tallene holdt seg under 50 %. Sjefsassistent for målingen, Maurice Carroll, mener det er en direkte link mellom oppslutningstallene og skandalen, og at Guvernøren aldri har kommet seg etter hendelsen. «Det er det uendelige trafikkmarerittet for Christie. (…) Han gjorde det bra inntil for et år siden», sier Carroll.

  Tirsdag holdt tidligere Florida-guvernør Jeb Bush et møte i Washington med 80 lobbyister og donorer. Der oppmuntret han partifellene til å finne tilbake til sine velgere i arbeiderklassen og blant latin-amerikanske velgere. Dette er noe han vil være den beste kandidaten til å kunne gjennomføre i 2016, hevdet han. Videre forsøkte han å overbevise potensielle donorer om at han, samtidig som han har de konservative verdiene som er nødvendige for å konkurrere i valget, også har det som trengs for å nå frem til det latin-amerikanske samfunnet. Flere av gjestene som hørte Bush tale tirsdag rapporterte at de var imponerte over Bush’ plan.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «2015 State of the Union fact check» av Darren Samuelsohn, Philip Ewing og David Perera (Politico): «But with such high political stakes — and a television audience of tens of millions — also comes the allure to stretch the facts for even a small boost in public opinion polls. Here’s POLITICO’s look at some of the key parts of Obama’s speech, and where he made some of his edgiest claims» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også