Mer

  De potensielle 2016-kandidatenes reaksjoner på Obamas State of the Union-tale

  Hva hadde de potensielle 2016-kandidatene å si om Obamas State of the Union-tale?

  Av Vårin Alme, Vebjørn Hobbesland og Johan Hansen.

  Siden republikanerne har kontroll over Kongressen, er det få realistiske muligheter for Obama og demokratene til å vedta mye av politikken som Obama presenterte i hans State of the Union-tale i natt. Obama brukte derfor talen for å sette agendaen for de neste to årene, ikke minst for 2016-valget. Ikke uventet er reaksjonene på talen delt langs partilinjene. Her er reaksjonene på talen fra potensielle 2016-kandidater.

  Republikanerne:

  wikibushJeb Bush

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) postet et innlegg på Facebook med sin reaksjon på SOTU en time etter Obama avleverte talen. Der skrev han følgende:

  «Vi må skape økonomisk mulighet for alle amerikanere, spesielt for middelklassefamilier og for dem som prøver å komme seg ut av fattigdom,» skrev han blant annet.

  Han kritiserte også Obamas skattepolitikk, og hevdet at den fører til splittelser. Snarere burde Obama foreslå reform som kan «skape økonomisk mulighet for enhver amerikaner. Vi kan gjøre bedre,» fortsatte Bush. I samme innlegg, skrøt han også av partifellen Senator Joni Ernsts (R-Iowa) GOP-tilsvar til Obamas State of the Union-tale. «Min venn, Joni Ernst, tilbød en stor kontrast, og redegjorde for en positiv, konservativ visjon for reform.

  Jeg håper President Obama vil gjøre seg bevisst den klare meldingen amerikanske velgere sendte i november, og at han vil jobbe med vår nye Kongress for å nå løsninger vi vet har bredere tilslutning,» skrev den tidligere guvernøren.

  wikiromneyMitt Romney

  Presidentkandidaten fra 2012 var raskt ute både på Facebook og Twitter med å kritisere Obamas tale. «Tradisjonen tro, er presidenten mer interessert i politikk enn i lederskap i sin State of the Union-tale,» skrev han. Romney, som skrev at han var skuffet over talen, hevdet at Obama er mer opptatt av å «vinne valg enn å vinne fremgang,» og at han ignorerer det faktum at landet har valgt en kongress som foretrekker mindre føderale føringer av lavere skatter; «Rather than bridging the gap between the parties, he makes ‘bridge to nowhere’ proposals» avsluttet han.

  wikipaulRand Paul

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) valgte å levere sine reaksjoner til talen i videoformat. Her benyttet han anledningen til å presentere sin visjon for landet, med hyppige referanser til sin bakgrunn som lege.

  «Inntektsulikheten er blitt forverret under denne administrasjonen, og i kveld tilbyr President Obama mer av den samme politikken – politikk som har tillatt de fattige å bli fattigere og de rike å bli rikere. (…) Presidenten er fast bestemt på å fordele kaka, ikke å øke andelen av den. Han misforstår at storparten av amerikanere ønsker en større kake. (…) Ikke kun trenger vi nytt blod i Washington; vi trenger en ny måte å tenke på i Washington. (…) Det er selvinnlysende at presidenten og kongressen ikke evner å gjøre det hver eneste familie i Amerika må gjøre, nemlig å balansere budsjettene sine. Dersom kongressen ikke kan eller vil balansere budsjettet, bør vi endre grunnloven for å gjøre dette obligatorisk.»

  Twitter oppsummerte han sin kritikk slik: «Obama claims his budget is practical, not partisan — what about it being balanced?»

  wikirubioMarco Rubio

  I en pressemelding postet på sin egen hjemmeside, skrev senator Marco Rubio (R-Miami) at Obama skrøt av økonomien i tirsdagens tale, enda for mange mennesker fremdeles sliter med lave lønninger og høye levekostnader. «For å løfte flere amerikanere inn i middelklassen, må vi bevege oss fremover med en 21. århundre-agenda som sikrer like muligheter, ikke en som øker utdaterte forslag om skatter og økt forbruk,» skrev Rubio. Videre hevdet han at det er på høy tid at en president erkjenner realiteten overfor Kongressen og overfor nasjonen. ”Det 20. århundret er over. Å skattlegge suksessfulle mennesker, overregulere dem som skaper arbeidsplasser og å bruke mer penger på utdaterte statlige programmer hjelper ikke mennesker å nå den amerikanske drømmen for det 21. århundret, skrev senatoren, før han avsluttet med å oppmuntre til skattereformer og kritisere presidentens utenrikspolitiske relasjoner med regimer som Cuba og Iran.

  wikicruzTed Cruz

  Senatoren fra Texas valgte også å filme sin kommentar på Obamas tale, og la ut av videoen på Facebook. Der uttalte han at det er på tide å bevege seg bort fra, og forbi, President Obamas politikk. «I kveld så Amerika en demonstrasjon på dette,» sa han. «I kveld sa Obama ikke kun at han ikke hører meldingen fra amerikanske velgere om at de øsker en endret retning, men også at han intenderer å gjøre nøyaktig det motsatte av hva velgerne ønsker. (…) Han ønsker mer av den typen politikk som skader hardtarbeidende amerikanere,» hevdet senatoren.

  wikihuckabeeMike Huckabee

  Tidligere Arkensas-guvernør Mike Huckabee, postet sin reaksjon til talen allerede tre timer før Obama hadde inntatt talerstolen. «Det er to ting som er sikre når det gjelder Obama-administrasjonen – gjeld og skatter. Jeg er ikke overrasket over at Obama, i denne State of the Union-talen, vil introdusere enda en plan for mer skatter … Etter å ha økt vår nasjonale gjeld med 7.5 trillioner dollar er det latterlig for presidenten å foreslå 320 billioner dollar i nye skatter,» skrev Huckabee.

  wikiwalkerScott Walker

  Wisconsin-guvernør Scott Walker kaller Obama en ‘lame duck’-president samtidig som han kritiserer demokratenes «topp-ned, staten vet best»-filosofi. Han spiller også guvenør-rollen opp og påstår at amerikanerne ser til statene, ikke Washington, for å få ting gjort.

  «President Obamas ‘topp-ned, staten vest best’-filosofi virker ikke og holder USA tilbake fra sitt sanne potensiale. Mens Washington har stoppet, ser amerikanerne mot statsledere for store og tøffe reformer. Den amerikanske oppvåkningen vil ikke bli ledet av en ‘lame-duck’-president som vil kjempe kamper med Kongressen. Den vil bli ledet av reformere som vet hvordan ting gjøres.»

  wikijindalBobby Jindal

  Louisiana-guvernør Bobby Jindal twitret allerede før talen: «Jeg skal spare deg 45 minutter. Obama vil rakke ned på republikanerne, kritisere privat næringsliv or argumentere for mer ‘gratis ting.’ Velbekomme.»

  wikigrahamLindsey Graham

  Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) som nylig offentliggjorde at utforsker muligheten for et kandidatur kritiserer i hovedsak utenrikspoltikken til Obama, samtidig ønsker han samarbeid på tvers av partilinjene.

  «Presidentens tale var en forkastet mulighet og viser en mann som ikke har bakkekontakt på innenriks- og utenrikspolitikk.»

  «I innenrikspolitikken kunne han fremmet en agenda som kunne få støtte fra begge partier, men Presidenten velger å følge partilinjen. Han har tydeligvis ikke fått med seg at republikanerne vant stort i November – i alle deler av landet – ved å føre valgkamp mot hans ideer som var, i hans ord ‘til valg’»

  Graham fortsetter å kritisere utenrikspolitikken til Obama på terror, radikal islamisme, og Iran.

  «I utenrikspolitikken er Presidenten i benektelse og Amerika blir svakere under hans lederskap.»

  Graham avsluttet med et håp for Kongressen og Det hvite hus til å komme sammen om en rekke politikkområder.

  «Om vi jobber sammen kan vi finne enighet, jeg tror vi kan skape resultater for den amerikanske befolkningen. Vi kan gjøre skattesystemet flatere og lettere og takle problemene med vår fallende infrastruktur. Gjennom å jobbe sammen, kan vi stoppe Irans atomprogram and gjøre Amerika tryggere og sikrere fra terrorfaren.»

  wikiperryRick Perry

  Perry, som nettopp har hatt sin siste dag som Texas-guvenør, kritiserer både Obama-administrasjonen og politikerne i Washington for å ikke fokusere på å skape nye jobber og muligheter.

  «Denne administrasjonen har feiled med å prioritere jobbskapning og økonomiske muligheter. Kulturen i Washington er kanskje fundementalt ødelagt, men the amerikanske spiriten som har bygget dette landet er ikke det. Amerikas ledere burde jobbe for at alle som ønsker en jobb, har en jobb. Det er dette det handler om – å sørge for at mødre og fedre kan forsørge sine familier og at våre barne har alle muligheter til å jakte sine drømmer.»

  wikisantorumRick Santorum

  Også Rick Santorum kritiserer Obama for hans tydelige sving mot venstre og sier det er null sjanse for suksess når agendaens hans ikke møter støtte hos republikanerne.

  «Har det i det hele tatt vært et forslag som republikanerne har applaudert? Ingen sjans og derfor intet håp for suksess.»

  New Jersey-guvernør Chris Christie har ikke kommet med noen uttalelse enda.

  Demokratene:

  wikiHillaryHillary Clinton

  USAs tidligere utenriksminister var raskt ute med en twitter-melding til støtte for Obama.

  «Barack Obama pekte mot en økonomi som virker for alle. Nå må vi skjerpe oss og levere for middelklassen.»

  wikibidenJoe Biden

  Som visepresident var Joe Biden tidlig ute med å kommentere SOTU. Det gjorde han i den 19. utgaven av podkasten ‘Being Biden

  «USA er i god form. 2014 var det sterkeste året for jobbvekst siden 90-tallet. Vi har fått 11 millioner nye arbeidplasser, siden 2010 har vi fått flere tilbake i arbeid enn Europa, Japan og alle andre avanserte økonomier i verden til sammen. Vi er verdens største produsent av olje og gass.

  Presidenten skal snakke om hvordan vi kan gjøre det enda bedre, hvordan vi kan gjrøe vilkårene bedre for middelklassen, satse på utdanning og mye mer.

  USA har en ekstremt god posisjon i forhold til resten av verden, og nå må vi bygge videre den store fremgangen vi har gjort de siste 6 årene. Jeg tror våre repulbikanske kollegaer er klare for å jobbe for det også.»

  wikisandersBernie Sanders

  Senator Sanders la ut sin uttalelse på sin hjemmeside.

  «Som President Obama sa, så er økonomien vår mye sterkere i dag enn den var for seks år siden. De dårlige nyhetene er at millioner av middelklassefamilier fortsetter å slite økonomisk og at vi har et uanstendig nivå av inntekt og formue-ulikhet.»

  wikiomalleyMartin O’Malley

   O’Malley la ut sin kommentar på facebook-siden sin.

  «Den største utfordringen vi står overfor som amerikanerne er å få  økonomien vår til å fungerer igjen for oss alle. Presidentens tale i kveld reflekterte at det haster med denne utfordringen. Eliminere skatte preferanser som gagner svært velstående, utvide betalt permisjon for arbeiderfamilier, og investere i utdanning vil alle bidra til å bygge en sterkere middelklasse.

  Det verste vi kan gjøre er å la den siste økonomiske framgangen bli påvirket av republikansk innsats for å ta bort viktige økonomiske reformer, videre vippe skatteklassen mot rike og selskaper, og rulle tilbake helsetjenestedekning for millioner av amerikanere. I stedet må vi fokusere på flere måter for å styrke vår middelklasse og arbeiderfamilier-ved å styrke arbeidstakernes rettigheter, øker godt betalende grønne arbeidsplasser, og redusere innflytelsen av særinteresser i vårt politiske system.

  En sterkere middelklasse er grunnen til – ikke konsekvensen – av økonomisk vekst. Vår politikk må gjenspeile denne grunnleggende økonomiske sannhet.»

  wikiWarrenElizabeth Warren

  Senator Warrens uttalelse ble pulbisert på hennes facebook-side.

  «President Obama sa det riktig: «Dette landet gjør det best når alle får en rettferdig sjane, alle gjør sin del og alle spiller etter de samme reglene.» Han la frem måter vi kan skape flere muligheter for  arbeiderfamilier – å hjelpe studenter å få en utdannelse uten å bli knust av gjeld, utvide tilgangen til betalt syketid og familiepermisjon, og investere i medisinsk og vitenskapelig forskning for fremtiden. Han har også gjort det klart at Det hvite hus vil presse hardt tilbake mot satsingen på å rulle tilbake Wall Street reformer. Families just need a level playing field, og hvis de kan få det, kan vi gjenoppbygge Amerikas store middelklasse. Det er på tide å komme i gang.»

  wikiwebbJim Webb

  Tidligere senator Webb kommenterte SOTU live på Twitter. Her er noe av det han kommenterte under presidentens tale:

  «Vår utenrikspolitikk er blitt stående fast i det som bare kan kalles situasjonsetikk

  Siden slutten av den kalde krigen har landet vårt hatt vanskeligheter med å finne sine utenrikspolitiske mål. Vi må avklare når det er hensiktsmessig å bruke militær makt, og også når det er hensiktsmessig for POTUS å handle uten samtykke fra kongressen.

  Jeg er ikke en fan av ordet ‘middelklasse’ Det å kjempe hardt for arbeidende amerikanere og småbedrifter handler ikke om klasse. Vi er et land som ble grunnlagt på egalitære prinsipper og bør aldri godta tanken om å bli definert i en øvre, midtre eller lavere klasse.

  En av de viktigste målene for neste år bør være en omfattende skattereform for bedrifter og personer.»

  New York-guvernør Andrew Cuomo har ikke kommet med noen uttalelse enda.

  Redaksjonen
  Redaksjonen
  Amerikansk politikk - på norsk! Opprettet i 2010 med mål om å levere en balansert og faktabasert dekning av amerikansk politikk.

  Les også