Mer

  Morgenkaffen onsdag 21. januar: Nok en SOTU bak oss, Bush i trøbbel, og Koch-brødrene kommer på banen

  God morgen! Det er onsdag 21. januar, Obama har holdt sin sjette State of the Union-tale, og Mor­gen­kaffen er servert. Vi kommer med mer om talen utover dagen.

  «You almost want to tell an aspiring politician that if the phone call comes, don’t answer. Stay away because the chances of you catching lighting in a bottle are pretty slim.»

  Professor i statsvitenskap ved University of Evansville, Robert Dion, mener at tilsvaret til State of the Union fra opposisjonen er noe av det vanskeligste en politiker kan foreta seg. I år var det sentator Joni Ernst (R-Iowa) som holdt talen.

  #AMPOL-NYTT

  Hva foreslo Obama i løpet av nattens State of the Union-tale? Jeg har foretatt en rask oppsummering i morgentimene her.

  Under nattens State of the Union-tale valgte senator Marco Rubio (R) å gi sin invitasjon til Rosa María Payá, datter av den cubanske politiske dissidenten Oswaldo Payá, som ble drept i en kontroversiell bilulykke i 2012, som cubanske myndigheter valgte å ikke etterforske. Valget av følge er en åpenbar protest mot Obamas politikk som ønsker å myke opp forholdet mellom Cuba og USA, som har vært anspent siden før den kalde krigen. Det skal nevnes av Rubio selv er halvt cubansk.

  Obama-administrasjonen varslet at den vil komme med veto dersom Representantenes hus kommer til å stemme over å gjøre det ulovlig med abort etter 20. uke. Etter planen skal forslaget opp til votering på torsdag. Det hvite hus truet også med veto i 2013 da et lignende forslag ble behandlet i Huset.

  De statlige utgiftene til Social Security-programmet for uføre øker, og republikanerne har i det stille foretatt en regelendring som vil gjøre det vanskeligere å overføre penger fra pensjonsprogrammet til uføreprogrammet. Demokratene frykter at dette vil være et første ledd i en større utfasing av uføreprogrammet i USA, dersom republikanerne får kontroll over både Kongressen og Det hvite hus i 2017.

  Både Obamas State of the Union og Joni Ernst tok for seg Internett-sikkerhet. Likevel står cyberdørene inn til Capitol Hill mer eller mindre åpne, ifølge Politico. I 2012 ble maskiner eller systemer tilknyttet Representantenes hus angrepet intet mindre enn 16,5 millioner ganger. Gjennom et større antall intervjuer med nåværende og tidligere ansatte på The Hill avdekker Politico at det står dårlig til med IT-vanene rundt et av de mest ettertraktede hackermålene i verden.

  2016-NYTT

  Ifølge Washington Post har Jeb Bush hatt tettere bånd til det kontroversielle firmaet InnoVidia enn tidligere antatt. Firmaet, som baserer seg på å produsere ferdiglagde byggningsmoduler til områder i nød, deriblant Haiti under jordskjelvet i 2010, har i lengre tid vært under etterforskning for økonomisk kriminalitet. Bush skal ha jobbet som konsulent for firmaet, og ble på et tidspunkt tilbudt et stort antall aksjer i InnoVidia. Bush skal imidlertid ha trukket seg frivillig ut av firmaet da han luktet lunten, og betalte tilbake honorarene InnoVidia hadde betalt ham. Saken føyer seg inn i rekken av kundeforhold som hans utfordrere nok kommer til å fokusere på i tiden fremover, da Bush også har jobbet for kriserammede banker som Lehman Brothers og Barclays.

  Ryktene vil ha det til at Ted Cruz, Marco Rubio, Scott Walker og Rand Paul kommer til å delta på et møte der svært mange av de rikeste konservative donorene kommer til å være blant tilhørerne. Milliardærbrødrene David og Charles Koch er initiativtakerne, som tidligere har pumpet inn store pengesummer inn i republikanske valgkampanjer.

  Kilder som Washington Post har vært i kontakt med melder at Hillary Clinton er i full sving med å planlegge sin nye valgkampanje. Clinton skal være opptatt av å lage en smartere, mer relevant og faktadrevet kampanje denne gangen, noe kritikere mente manglet sist gang hun prøvde seg i 2008. Hovedbudskapet i kampanjen vil sannsynligvis være kvinner i arbeid, og middelklassens økonomi.

  Tegnene på at Rick Santorum kommer til å stille som presidentkandidat blir tydeligere og tydeligere. Nå har han ifølge CNN ansatt flere nye ansikter i staben sin, som skal jobbe med å finansiere den kommende kampanjen.

  Til tross for at Chris Christie fremdeles skal være interessert i å stille som presidentkandidat, fortsetter han å slite på hjemmebane. Nylig inviterte Jeb Bush 15 republikanske donorer til middag, nettopp i Christies egen stat New Jersey. Flere av de inviterte skal ha støttet Christies to foregående guvernørkampanjer.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Seriously, Everything is Pretty Awesome» av Michael Grunwald (Politico): «President Obama won’t declare Tuesday that the state of the Union is awesome, but it’s better than the state of any other union, and it’s getting better every day.» LINK

  «Obama, in 2015 State of the Union, says crisis has passed and takes credit» av David Nakamura (Washington Post): «After years of fighting with Republicans over where to take the country, Obama delivered an hour-long defense of his policies that at times sounded like a victory lap.» LINK

  AMPOL-TV

  Obamas tale:

  Republikanernes motsvar, levert av senator Joni Ernst (R-Iowa):


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også