Mer

  Ikke «middle class economics», ikke «a better politics»: Obamas State of the Union huskes for en annen kommentar

  Obama foran en samlet sesjon av Kongressen tirsdag kveld. I bakgrunnen: Visepresident Joe Biden og Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt).
  Obama foran en samlet sesjon av Kongressen tirsdag kveld. I bakgrunnen: Visepresident Joe Biden og Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt).

  President Obama sier han fortsatt tror på ideen bak talen som på mange måter sendte ham til Det hvite hus. Obamas nest siste State of the Union-tale huskes imidlertid for en annen kommentar.

  State of the Union-talen kan oppsummeres som det årlige politiske showet med applauslinjer der det ene partiet stort sett sitter på hendene. Det gjaldt også president Barack Obamas 6. tale om rikets tilstand, på dagen seks år etter han ble sverget inn som USAs 44. president. Obama er igang med sitt 7. år i Det hvite hus, og talen markerer på mange måter startskuddet på årets politiske spill i Washington. Den sier også noe om frontene på den lange veien til Det hvite hus i 2016.

  Talen skulle vise seg å bli Obamas nest korteste State of the Union-tale. Fokuset var på framgangen USA har vært igjennom de siste årene. Budskapet: Skeptikerne tok feil og vi er på vei i riktig retning. «The State of our Union is strong,» sa han programmessig.

  Han snakket om middelklassen — «middle class economics» — og om viktigheten av at alle spiller etter de samme reglene. Alle skal bidra, men USA gjør det best når alle får muligheten, og så videre. Det ble bakteppet til forslaget om å øke skattene på realisert avkastning for de rikeste, om å gi middelklassen flere skattefradrag, og om å jobbe for å gjøre toårig offentlig collegeutdanning gratis for alle som ønsker det. Sykelønnsordningen skal styrkes, og minstelønnen økes.

  Les også: «Oppsummering av Obamas 6. State of the Union: Dette vil Obama gjøre»

  Obama varslet samtidig et ønske om at USA tar klimaendringene på alvor, og at amerikansk lederskap på området skal drive internasjonal handling.

  Kampen mot ISIL — som er Obamas foretrukne navn på IS/ISIS — fortsetter. Han brukte talen til å varsle at han kommer til å be Kongressen om autorisasjon til å bruke militærmakt mot ISIL. Det var ingen applauslinje.

  Mot slutten av talen snakket Obama om den berømte talen fra demokratenes landsmøte i 2004 — talen som introdusert ham på den nasjonale scenen, kun fire år før han spilte hovedrollen på demokratenes neste landsmøte.

  Jeg tror fortsatt på den visjonen, sa han. «Vi er fortsatt mer enn en samling av røde og blå stater. Vi er fortsatt Amerikas forente stater.»

  Et lite stikk til republikanerne

  I denne ånden snakket Obama overbevisende og med innlevelse om det han omtale som «a better politics.» Etter å ha strukket ut en åpen hånd med budskap om samarbeid og gode intensjoner, benyttet Obama deretter en mulighet til å legge inn et lite stikk til partiet som nå kontrollerer begge kamrene i Kongressen for første gang i hans presidentperiode.

  «Jeg har vært igjennom min siste valgkamp,» sa han først.

  Førstedame Michelle Obama klappet. Demokratene klappet, og det gjorde også republikanerne.

  Han lot neste setning i teleprompteren vente, og benyttet anledningen. Det var som om valgkamppolitikeren Obama ikke helt ville gi helt slipp på det politiske spillet han nettopp hadde brukt flere minutter på å kritisere. «Det burde jeg vite, for jeg har vunnet begge to,» la han til.

  Kommentaren var ikke i teksten Obama hadde foran seg. Demokratene elsket det, og tv-produsentene fikk et fint klipp de kunne vise utover kvelden og dagen derpå. Republikanerne syntes ikke det var så morsomt.

  Det stjeler overskriften mange steder, og det er kanskje like greit. Mesteparten av de policy relaterte forslagene i talen blir foreløpig liggende på idéstadiet. Talen klargjør imidlertid demokratenes framing av den kommende debatten, og det er ikke uviktig. 2015 er igang for alvor, og 2016 er like rundt hjørnet.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også