Mer

  Morgenkaffen tirsdag 20. januar: Duket for Obamas 6. State of the Union-tale i det han går inn i sitt 7. år

  God morgen! Det er tirsdag 20. januar — State of the Union Day! — og Mor­gen­kaffen er servert. Dette er en stor dag for alle #ampol junkies. Følg oss gjerne på Twitter (@AmPolitikk) utover dagen og natten for oppdateringer, kuriosa med mer!

  «All of us have a right to be proud of the progress America has made.»

  President Obama til de amerikanske folk før hans 6. ‘State of the Union’ tale.

  #AMPOL-NYTT

  I dag holder President Obama sin årlige ‘State of the Union‘ tale for Kongressen. Dette blir hans sjette ‘State of the Union’, eller #SOTU som den omtales som i sosiale medier. Talen avholdes på samme dag som Obama går inn i sitt syvende år som president (kl. 12.00 østkysttid og kl. 18.00 norsk tid).

  Obama har varslet at han ønsker en ny skattereform, og at han vil snakke om denne i kveldens tale. Reformen blir karakterisert som en slags ‘Robin Hood‘ plan hvor de rike skal betale mer skatt. Denne skatteinntekten skal brukes på utdanning, familie og pensjon til de som ikke er fullt så rike.

  Republikanske kongressmedlemmer uttaler at de vil gjøre alt de kan for å stoppe Obamas foreslåtte skattetiltak. Det har de gode forutsetninger for: De har flertall i både Huset og Senatet.

  Det hvite hus har gitt ut en liste med 22 gjester som skal sitte sammen med førstedame Michelle Obama under presidentens tale. Blant gjestene er astronauten Scott Kelly (tvillingbroren til Mark Kelly, mannen til den tidligere kongresskvinnen Gabrielle Giffords) og Alan Gross, amerikaneren som nylig ble løslatt fra Cubansk fangenskap.

  Samtidig som Obama er klar for å holde den årlige utgaven av «alle talers mor» gjør han det bedre på meningsmålinger enn på lenge. Obamas ‘approval rating‘ er nå på 50 % og det er det høyeste den har vært siden våren 2013. Det kan ha sammenheng med bedring i den amerikanske økonomien og en generelt syn på at utviklingen går i riktig retning.

  2016-NYTT

  Mitt Romney prøver å fornye seg i anledning et mulig 3. presidentkandidatur. Han snakker blant annet om bekjempelse av fattigdom, og om at de rike har blitt rikere og de fattige fattigere under Obamas styre. Han får kritikk fra Obama-leiren og andre demokrater. New York-ordfører Bill de Blasio uttaler at dette kommer til å bli en viktig sak i 2016-valgkampen når til og med Romney snakker om det.

  Rick Santorum, presidentkandidat fra 2012 som vurderer å stille igjen i 2016
  , angrep Mitt RomneySouth Carolina Tea Party Coalition Convention. Han kritiserer Romney for å være ute av kontakt med arbeidsfolk.

  En stor mengde dokumenter relatert til Hillary Clintons arbeid som førstedame kan bli offentliggjort denne våren.
  De 150.000 sidene med dokumenter inneholder flere saker, blant annet sensitiv informasjon om president Bill Clintons signering av en lov med forbud mot føderal anerkjennelse av homofilt ekteskap i 1996.

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) planlegger tur til Israel. Dette blir sett på som (enda) et tegn på et potensielt presidentkanditatur fra Walker.

  For presidentkandidater har det nesten blitt obligatorisk å utgi en bok om seg selv. Nå tar flere potensielle presidentkandidater et steg inn i den digitale verden og gir ut e-bøker.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Obamas skattereform kommer sannsynligvis ikke gjennom den republikanske Kongressen, men her kan du lese om hvordan den vil påvirke demokratene etter Obama er ferdig som president.

  «Obama’s Tax Proposal Is Really About Shaping the Democratic Party After Obama»
  – av Neil Irwin The New York Times
  LINK

  Les også om historisk bakgrunn, forsmak på årets State of the Union- tale og sjekk ut artikkelen om 14 ting du kanskje ikke visste om Kongressen skrevet av henholdsvis Are Tågvold Flaten (redaktør) og Jon Henrik Gilhuus:

  «14 ting du kanskje ikke visste om den 114. Kongressen»
  – Av Jon Henrik Gilhuus LINK

  «Alle talers mor: Historisk bakgrunn og en liten forsmak på årets State of the Union-tale»
  – Av Are Tågvold Flaten LINK

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på mellomvalget 2022.

  Les også