Mer

  Morgenkaffen mandag 19. januar: Obama finpusser SotU, valgsnacks og nye målinger for potensielle 2016-kandidater

  God morgen! Det er mandag 19. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I have some strong opinions on [who should be in my Cabinet], but let me avoid getting ahead of myself. It’s a little like going on a first date and telling her the names of the kids.»

  Senator Ted Cruz (R-Texas) svarer på spørsmål om hvem han vil ha som ministere om han ble president.

  #AMPOL-NYTT

  New York Times skriver at President Barack Obama planlegger å bruke sin State of the Union tale tirsdag, til å fremlegge en plan for å øke skattene til de rikeste, samt finanssektoren. Dette skal kompensere for et skattekutt for middelklassen. Planen er å fjerne fradrag, og øke utbytteskatten fra 23.5 til 28 prosent for familier med mer enn 500.000 dollar i inntekt. For finanssektoren blir det økte skatter og avgifter. Washington Post beregner inntektene til 320 mrd. dollar over ti år. Det er imidlertid fint lite stemning hos republikanerne for dette, kan Washington Examiner melde. Det hvite hus har dog ikke mistet motet, og Obamas rådgiver Dan Pfeiffer uttalte på CBS Face the Nation at republikanere tidligere har snakket varmt om deler av det de vil legge fram.

  Ryktene sier at Obama-biblioteket kan havne i New York eller Hawaii, heller enn Chicago. New York Times skriver at man er misfornøyd med at University of Chicago enda ikke har fått eierskap til den foreslåtte tomten. Susan Sher, tidligere stabsjef for Michelle Obama, leder anbudet fra Chicago, og sier at det er utenkelig for Chicagos innbyggere at biblioteket skal havne et annet sted enn Chicagos South Side, men at de tar konkurransen alvorlig.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  California senator: Delstatens justisminister Kamala Harris (D) vil stille til Senatet i 2016, når Barbara Boxer går av. Viseguvernør Gavin Newsom (D) vil derimot ikke stille, men sikter trolig mot guvernørjobben i 2018.

  Louisiana senator: Kongressmann John Fleming (R) vil stille til Senatet i 2016 dersom senator David Vitter (R) blir valgt til guvernør i år.

  Pennsylvania distrikt 2: Kongressmann Chaka Fattah (D) er under føderal etterforskning for brudd på valgkampfinansieringslovene i forbindelse med borgermestervalget i 2007.

  Missouri guvernør: Senator Claire McCaskill vil ikke søke den demokratiske guvernørnominasjonen i 2016. Dermed er delstatens justisminister Chris Koster storfavoritt på demokratisk side.

  North Dakota guvernør: Spekulasjonene går høyt om at senator Heidi Heitkamp (D) vil gå for guvernørvervet i 2016. Hun er ikke på valg før i 2018, så hun har lite å tape.

  West Virginia guvernør: Senator Joe Manchin (D) vil avgjøre i løpet av sommeren om han vil stille til guvernørvervet i hjemstaten i 2016. Manchin var guvernør da han ble valgt til å erstatte avdøde senator Robert Byrd (D), men har flere ganger uttrykt misnøye med den fastlåste situasjonen i Washington.

  Illinois revisor: Delstatsrevisor Leslie Munger (R) vil stille i suppleringsvalget til dette vervet, som arrangeres i 2016. Munger ble oppnevnt for å erstatte Judy Baar Topinka (R), som døde før embetsperioden ble påbegynt.

  2016-NYTT

  CBS News har laget en måling der man spør om hvilke kandidater man vil se i primærvalgene. Mitt Romney leder hos republikanerne, med 59 prosent som mener han bør kaste hatten i ringen, imens 26 prosent heller unner ham en pensjonisttilværelse. For Jeb Bush er tallene 50/27, Huckabee 40/29 Christie 29/44, Paul 27/34, Rubio 26/19, Walker 22/12, Cruz 21/25, Perry 21/32, for å nevne de mest aktuelle kandidatene. Det er altså Chris Christie, Rand Paul og Rick Perry som må jobbe hardest for å rette opp et dårlig inntrykk.

  På demokratisk side er det ikke overraskende Hillary Clinton som leder, med 85 prosent som gjerne ser at hun erklærer sitt kandidatur, og hvor 11 prosent helst hadde sett en slutt på Clinton-dynastiet. Biden får 40/38, Warren 23/20, Sanders 12/16. To favoritter hos amerikanskpolitikk.no sitt panel, Jim Webb og Martin O’Malley, får henholdsvis 6/14 og 3/13. Det er i det hele tatt langt mer ”name-recognition” (på godt og vondt) i skrivende stund hos GOP sine håpefulle, sammenliknet med demokratene.

  Mitt Romney starter ut lenger til venstre enn han gjorde i 2012, skriver Washington Post. I 2012 erklærte han seg som ”a severe conservative,” nå fokuserer han på de økte forskjellene. ”Den liberale politikken funker bra hvert fjerde år, når det er valgkamp, men den klarer ikke gjøre jobben,” sa Romney i en tale i San Diego, fredag kveld. Romney fortsatte med at under Obama har de rike blitt rikere, og det er 50 år siden LBJ erklærte en krig mot fattigdom. Demokratene mener godt, men politikken deres virker mot sin hensikt, konkluderte Romney. Han kan få et problem med at folk lurer på om den ”ekte” Mitt Romney er 2012- eller 2015-utgaven. På den annen side vant Obama spørsmålet ”bryr seg om folk som meg” 81 mot 18 prosent i 2012-valget, og Romney trenger å vise at han har en sterk sosial samvittighet.

  Senator John McCain (R-Arizona) har beskrevet sin kollega Lindsey Graham (R-Sør-Carolina) som sin illegitime sønn, og sagt at han håper Graham stiller som president-kandidat. Graham uttalte på Meet the Press at han har satt opp en komite for å evaluere om det er noe håp utenfor Sør-Carolina, men det er ikke foretatt noen meningsmålinger. Han var heller ikke med i CBS sin måling. Det er klart at Graham ønsker stille hvis han regner entusiasmen som høy nok.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  To gode artikler om to som ikke stiller, men som har forstått at det er andre veier til makten enn gjennom Det hvite hus. Paul Ryan og Elizabeth Warren kan bli dem som definerer sine parti de neste årene.

  «Paul Ryan isn’t running for president. He’s after something even bigger» av Ezra Klein (Vox.com):
  LINK
  «Elizabeth Warren Keeps Pressure on Hillary Clinton and Democrats ahead of 2016» av Karen Tumulty (Washington Post): LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også